Moderaterna slår mot – Miljöpartiet


Till min förvåning upptäckte jag idag att moderaterna nu också har triangulerat in sig på Miljöpartiets område. Nu kommer man med ett uttalat krav att varje (!) bil som säljs år 2020 maximalt ska få förbruka en halv liter bensin/diesel per mil.

SvD: ”Moderaterna vill kraftigt skärpa utsläppskraven på nya personbilar. Ingen bil ska i framtiden få dra mer än en halv liter bensin per mil. ”Extremt radikalt”, enligt Naturskydds-
föreningen… … förra året släppte de nyregistrerade bilarna ut i genomsnitt 184 gram koldioxid per kilometer, enligt Sika, Statens institut för kommunikationsanalys. – Det är naturligtvis inte bra. Vi måste göra mer inom fordonssektorn, både nationellt och på EU-nivå, säger Lars Lindblad (m), ordförande för partiets miljöarbetsgrupp.”

Det är givetvis ett rent snilledrag eftersom inget politiskt parti rimligen kan överträffa ett förslag i den riktningen. Möjligheterna är nu mycket stora att partikongressen bestämmer sig för detta mål nästa år vilket givetvis kommer att ge främst miljöpartiet bekymmer. Det är en utomordentligt intressant utveckling, man kan säkert förvänta sig att (m) också kommer med förslag som rör kollektivtrafiken, något som kanske skulle skaka om politiken i Sverige.

Vi kan samtidigt konstatera att svensk politik alltmer domineras av olika spindoctors och olika reklambyråer. Att just moderaterna skulle komma att föreslå bilar som drar mindre än många motorcyklar är givetvis inget mindre än

Moderat

ett genidrag. Visserligen rycker det undan mattan för de flesta moderata bilägarna idag, men det är ofrånkomligt när oljebristen visar sitt allt fulare tryne. Man har inget att förlora på det, bara allt att vinna.

Idag surrar det för fullt i den miljöpartistiska bikupan. Hur man ska möta detta förslag pågår det sannolikt intensiva diskussioner om just nu. Möjligen får vi höra Wetterstrands kommentar framåt kvällen, men jag tror inte att det hjälper (mp) speciellt långt. Moderaterna tog tre snabba poäng och det är bara fem minuter kvar av matchen. –> SvD1 it

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Moderaterna, Miljöpartiet, Bil, Koldioxid, Spindoctors, Miljöpolitik, Natur, Växthusgaser, Politik[/tags]


12 svar till “Moderaterna slår mot – Miljöpartiet”

 1. Ja det är listigt. På det sättet så tappar miljöpartiet initiativet och det gillar de säkert inte. Inte bara ett arbetarparti, även ett miljöparti.

 2. Man kan ju alltid föreslå något som man vet inte går igenom och försöka plocka poäng på att man möjligen kan säga sig ha försökt.

 3. Regeringen avskaffar ju nu den förövrigt meningslösa miljöbilpremien nu, då behöver man läcka ut något annat som ser bra ut miljömässigt. Att lova något om 12 år är ju tämligen harmlöst, speciellt som att Sverige ändå aldrig skulle kunna införa några egna regler. Man kulle ju precis lika gärna kunna lova att bilarna inte skall få släppa ut någon koldioxid alls om 12 år. Genom att lova mindre utsläpp för bilarna hoppas man också slippa investeringar i kollektivtrafik, en moderat åker ju per definition ändå aldrig kollektivt på något sätt. och lastbilstransporterna nämner man naturligtvis inte alls.

 4. Nu skulle jag vilja att vänstern hoppar på detta förslag och stödjer moderaterna i denna fråga.

  Då skulle nog moderaterna sätta i halsan för det är lätt att lova saker som man vet inte har stöd och på så sätt drivas igenom.

 5. Man kan bra tacka och buga, för det här förslaget blir ännu en spik i kistan för Reinfeldts politik.
  De stadtsjeepsburna moderötterna kommer inte att ta till sig det här, lika lite som de gillar att bli avlyssnade.
  Alliansen kommer att förlora valet, ingen tvekan om det.

 6. Jag tycker att det luktar amerikansk valtaktik a la Karl Rove lång väg. Undrar hur många amerikanska rådgivare som finns på Rosenbad?

 7. Marie, jag skulle tro att våra skattepengar går till en hal del sådana.

  Moderaternas skyddslingar teknikarbetsgivarna drog ju en av USA:s bästa union busters till SAAB i Trollhättan för ett par år sedan när det tjafset om Rüsselsheim och IG Metall var på tråden. Denne fick åka hem med oförrättat ärende. Illa för en firma som tar 50000 USD för ett jobb och dessutom har garanti på pengarna tillbaka. Gissar att inte många av inblandade parter vill prata om saken=)

 8. En annan sak som fick mig att haja till är att Vänsterpartiet vill satsa på småföretag. Uppochnervända världen. Snart tycker de kanske att kapitalism är helt okey.

 9. Med avskaffad miljöbilspremie, avskaffad trängselskattebefrielse för miljöbilar och slut på fri boendeparkering för miljöbilar i Stockholm visar det ”Nya Miljöpartiet” sitt rätta ansikte.

 10. Jag tror faktiskt att många gröna inte har särskilt mycket emot att moderaterna försöker ”stjäla” ”deras” politik. Peter Eriksson kommenterade moderaternas försök att profilera sig som ”det nya miljöpartiet” för ett tag sedan ungefär så här: ”ta gärna vår retorik, men ta då också vår politik”. Politik handlar ju också om att få de andra partierna att närma sig ens egen linje – gör man det är mycket vunnet.

  Glöm samtidigt inte bort att miljöpartiet har haft en massiv kritik av regeringens infrastruktursatsningar, så den här enskilda sakfrågan lär knappast vara tillräckligt.