Medias roll som smittvarnare
Jag själv har redan hunnit reagera på medias bredvillighet att rapportera om den nu aktuella EHEC-smittan. Jag vet också att andra reagerar och till en del så påminner det om svininfluensalarmen. Därmed är inte sagt att EHEC inte är allvarligt, vi har redan ett dödsfall och flera svårt sjuka.

DN: ”Spaniens miljö- och jordbruksminister Rosa Aguilar krävde på tisdagen vid ett möte med EU:s jordbruksministrar i ungerska Debrecen att unionen omedelbart ger spanska bönder ekonomisk kompensation för exportbortfallet efter eheclarmet. – Vi står inför en utomordentligt allvarlig situation för (jordbruks)sektorn, och vi menar att ministerrådsmötet måste vidta åtgärder av extraordinärt och akut slag, sade hon enligt den spanska nyhetsbyrån Efe, återgivet av El País.”

Problemet för mig och många andra är snarare att media ofta rapporterar om diverse farsoter, och vissa tidningar använder på löpsedlarna på ett sätt som gör att folk undrar om de har ambitionen att varna läsarna eller – skaffa fler lösnummerköpare. Frågan kan komma upp i olika sammanhang, något som får mig att undra över hur mycket vi litar på, eller misstror, våra dagliga tidningar.

En kvällstidning har tagit som sin huvuduppgift att berätta om olika ”skandaler” som drabbar oppositionens partiledare, nu senast var det Juholt som i god tro hade köpt en svångrem på en marknad utomlands för ungefär hundra kronor, nu visade det sig att det var en piratkopia på ett dyrare märke. En annan tidning inom samma koncern har frångått normal nyhetsvärdering och presenterar uppgifter från alliansen som om det vore dels nyheter och dessutom fakta.

Att Spanien fått ekonomiska problem tack vare att man lyckats smitta sina grödor med EHEC är ett skäl för att begära att EU:s skattebetalare ska stödja jordbruksnäringen i landet. Det rimliga vore givetvis att låta marknaden sköta den detaljen. Kan de inte tillverka livsmedel på ett säkert sätt så får de väl ägna sig åt andra branscher istället. Det är den marknadsekonomi som råder i Europa, det som Reinfeldt åkte till Tyskland för att ta emot en medalj i förra veckan.

Det är rätt självklart att media ska rapportera om grönsaker som kan orsaka livshotande sjukdomar, men nu har det varit så mycket rapporter så att vi nyhetskonsumenter på allvar börjar ifrågasätta medias motiv. Det är en situation som vare sig är bra för oss som äter gurka eller för tidningarna. Jag skulle tro att den svenska grönsaksförsäljningen redan har backat en aning, igår när jag handlade grönsaker så köpte jag bara sådant som kom från Sverige.

it Andra om: , , , , dn12 svd123 ab ex1 gp12 sr1 svt


4 svar till “Medias roll som smittvarnare”

  1. Läs igenom reglerna för kommentarer innan du postar ngn mer kommentar! OCH använd en fungerande mejladress… / Jinge

    • Stråla grönsakerna! Så dör bakterierna. Helt klart är att smittan kommer från gödseln man gödslat åkrarna med. Att stråla maten innebär inte att maten blir radioaktiv. De enda livsmedel som strålas idag är kryddor.

  2. Media har begripit att vad en majoritet av folket allra helst vill läsa om är våld, krig, katastrofer, mobbing, sjukdomar och helst jordens undergång. Att läsa bloddrypande deckare är också bra, men inte lika kul som när det sker i verkligheten.