Media vill ha fler orkaner, jag med


Det är ett påstående som jag utan vidare kan slänga ur mig, i vart fall om det inte folk skadar sig och en massa hus faller ihop. Jag vet det eftersom jag själv är lika förtjust i busväder även om mina motiv skiljer sig en del från medias.

AB: ”Britterna hukar i dag under Katias rytande vindar. I natt kommer resterna av den tropiska orkanen Katia till Sverige. – Hus ska inte vara i farozonen men allt kan hända, säger styrkeledare Peter Andersson på räddningstjänsten i Sollefteå, som är på helspänn inför rasrisken då älven stiger av ännu mer regn. Regnskurarna duggar tätt över Sverige nu. Måndag morgon började med mörka skyar och ännu våtare marker. Det ser enligt SMHI inte ut att bli någon ljusning på himlen de närmaste dagarna. Den tropiska orkanen Katia som under dagen har härjat över brittiska öarna – i förväg varnades de för den värsta stormen sedan 1996 – når i natt Sverige. Här är det Västkusten och inlandet kring Vänern som tar största smällen.”

Regelbundna besökare här vet att jag planerar att åka ut till Huvudskär eller Landsort nästa gång vi har en rejäl stormvarning här på ostkusten, ja och jag har för avsikt att tälta i stormen. Det enda egentliga förbehållet är att det inte får vara regn, vilket det är när det gäller det kommande busvädret Katia. Katia låter för övrigt lite utrikiskt vilket inte Gudrun gjorde, men så är ju den nya stormen döpt på andra sidan atlanten då den fortfarande var en orkan.

En gång i slutet av 90-talet så for jag ner till Dalarö en dag då det blåste stormbyar. Jag tog med mig bryggkaffe, trangiakök, rödsprit och vatten. Tyvärr så gick det inte att få fart på kaffekokningen, rödspriten tände visserligen men lågan försvann så jag gav upp. Men jag satt i alla fall på Lotsberget i en timme, men eftersom jag hade busstidtabellen i huvudet så insåg jag att blev jag kvar så skulle det bli ytterligare en timme.

Vis av den erfarenheten så vet jag nu att det gäller att ta mycket kläder med sig, så det blir nog den stora Haglöfsryggsäcken då jag ska ut på öarna. På Landsort finns det dessutom möjlighet att hyra rum, det finns det på Huvudskär också men där finns det inte en fast permanent båtlinje. Oddsen talar alltså för Landsort. Och varför jag gillar busväder vet jag inte riktigt, men det är väl något som har med naturens krafter att göra, bara det faktumet att tvingas anpassa sig till hundra procent har någon slags tjusning. (forts..)

Så egentligen så borde jag ha en bunt miljoner på banken, det finns massor av ställen nedåt Göteborgs skärgård där det vore trevligt att ha ett litet hus på ett skär. Fast kom det en riktig orkan så kanske man skulle ångra sig?

it Andra om: , , , , , , , ab ex gp dn svd svt sr


7 svar till “Media vill ha fler orkaner, jag med”

 1. Hej Jinge

  Jag bor sedan några år på ön Oriental Mindoro i Filippinerna. För tre år sedan hade vi två orkaner här på två veckor, båda med starkare vindar än katia. Orkanögat passerade rakt över oss vid båda tillfllena, en märklig upplevelse. När orkanen närmar sig så ökar vinden succesivt för att, när ögat kommer, dö ut snabbt och det blir helt vindstilla och tyst. När så andra sidan på ögat träffar så är det nästan som en explosion då vinden så gott som momentant uppnår full styrka. Det råkade slumpa sig så att båda orkanerna passerade nattetid, men även om det hänt på dagtid så hade jag nog inte stuckit ut näsan för att kika.
  Efteråt såg här ut som ett krigsområde, och en granne fick hela sitt tak med takstolar och allt bortblåst. Ett annat grannhus krossades helt under ett fallande träd, men som tur var stod huset tomt vid tillfället.

  MVH
  Roland Eriksson

  • Hmm, börjar visst bli gammal, det var 2006 som dom orkanerna härjade här. En med namnet Durian hade vindar på upp till 250km/tim eller 70m/s. Då gäller det att hålla i hatten ;)

   MVH
   Roland Eriksson

  • Ja, men du vet ju hur det är i Sverige. Håller man sig undan för träd så är det normalt ingen större fara. Filippinerna, jo jag skulle vilja känna på krafterna men jag tror att det där skulle vara för magstarkt.