Män väljer helst yngre kvinnor


Idag kokar Aftonbladet soppa på en spik igen. Man gör det genom att hävda att kvinnor alltmer väljer yngre män.

AB: ”Allt fler kvinnor väljer yngre män. Och i dag är det mer accepterat än någonsin, enligt sociologen Jan Trost. – Jag tror vi rör oss mot en större frihet att göra som man vill, säger han. Demi Moore, Mariah Carey och Helena Seger har alla gjort det – valt en yngre kille. Och de är inte ensamma, numera tycker allt fler kvinnor det är okej att vara äldre än sin partner.”

Soppa på en spik blir det därför att både kvinnor och män väljer en yngre partner om de kan. Orsaken ligger hundratusentals år bakåt i tiden och den är inte påverkbar. Det är bara de senaste decennierna som vi haft en sjukvård värd namnet. För hundra år sedan så dog fortfarande kvinnor i barnsäng, och för ännu längre sedan så var det den absolut vanligaste dödsorsaken.

Således gällde det för mannen att välja kvinnor med brett bäcken och stora bröst, dessa överlevde förlossningarna och kunde även ge barnen föda. Det sitter djupt i ryggmärgen, och att kvinnor väljer yngre män likaså. För ett antal hundra år sedan så var det oerhört viktigt att mannen var ung och stark så han kunde jaga, försvara kvinnan och deras gemensamma barn.

En numera bortgången släkting, som var veterinär, berättade att – släpper man in en hingst i en hage med ett antal ston så identifierar han omedelbart

det yngsta stoet och ställer sig bredvid henne. Så det är inte bara vi tvåbenta djur som agerar på detta sätt. Kvinnor som talar om ”gubbsjuka” vill förstås inte lyssna på detta, de vill gärna fortsätta att betrakta det som ett onaturligt och skamligt beteende. Men det handlar således om våra gener, möjligen så kan jämlikheten komma ikapp nu när det visar sig att kvinnor gör likadant. it

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Gubbsjuka, Gumsjuka, Sex, Partner, Gener, Genetik, Bäcken, Bröst, Barnsäng, Mat, Föda, Bebisar[/tags]


10 svar till “Män väljer helst yngre kvinnor”

  1. Relationer, kärlek och sex såljer och är återkommande ämnen i kvällstidningarna. Men denna gång tycker jag faktiskt att aftonbladet hittat ett korn. De kokar nämligen soppa inte bara på en spik utan på ett uttalande av en i mina ögon klok och seriös sociolg. Jan Trost. Poängen är alltså att gamla strukturer med mannen som familjeförsörjare inte längre är lika självklara. Inte heller att det alltid är mannen som tar initiativen. Därmed kan idag kvinnor också välja en yngre partner och attityderna till åldersskillnader är på gång att förändras. Men att det fortfarande är en ojämlik syn som hänger kvar. Och att man kan behöva reflektera över varför normerna ser ut som dom gör. Och reflektera över sina egna reaktioner.

  2. Men, Marita #1

    ”Poängen är alltså att gamla strukturer med mannen som familjeförsörjare inte längre är lika självklara…”

    Vilka gamla strukturer?
    Gamla strukturer (så vitt jag vet), i stenåldern, under perioden som kallades Matriahat (vet inte om man lärt sig om begrepet i svenska skolor), har kvinna haft huvudrollen i familjen: Det var hon som valde partner, platsen där man ska bo, tog hand om barn och hemmet samt bestämde över sex-life.
    Totala dominansen av kvinnan i samhället är någonting som ligger djupt i vår natur.
    Män var i jakten på vilda djur och genom detta kunde de väcka upp kvinnans uppmärksamhet och beundran. Om han inte har visat en stor fisk eller köttbit – då var han inte intressant! :o)
    Män hade rollen i från början att jaga för att bli uppskattade och för att få någon status i samhället.
    Det känns att vi är idag tillbaka till rutan 1 :o)

  3. Ida! Det är nyttigt att få exempel på att samhällen och familjemönster kan se annorlunda ut. Man blir så lätt hemmablind. Men jag tror varken kvinnans eller mannens dominans ligger i naturen. Eller i generna heller för den delen. Vi präglas av det samhälle vi lever i och de sociala och ekonomiska maktförhållanden som råder. Men att könsroller är socialt och kulturellt präglade gör ju ocksä att vi kan förändra. När vi blir medvetna om att det finns diskriminering på grund av kön och att vissa har mer valfrihet än andra.

  4. Ida, den där perioden skulle jag gärna vilja läsa mer om – jag och en tjejkompis har haft många djuplodande diskussioner på sistone om mannens och kvinnans respektive roller i samhället och genom historien, och det skulle vara intressant att titta på den där biten också.
    Men jag hittar inga som helst länkar när jag söker på ”Matriahat” på Internet. Kan du ha stavat fel, så det är därför jag inte får några träffar på ordet?

  5. Ah det vete sjutton om du har rätt Jinge, du glömmer att både äldre kvinnor och män har mer erfarenhet vilket kan vara lika värdefullt för överlevnaden som ungdomlig styrka.
    Jag tycker automatiskt inte att yngre kvinnor är sexigare än äldre, det finns kvinnor som föredrar äldre män framför yngre och vice versa.
    En man eller kvinna som klarat sig längre kan också vara ett tecken på styrka och bra gener. Så jag är inte hellt överens med dig om dina evolutionära förklaringar.

  6. En del internationella ord liknar varandra från språk till språk men man stavar inte exakt likadant. Ofta är jag medveten om att ordet är internationell, att ordet måste finns i svenska språket men man vet inte hur man stavar ordet på svenska.
    I det här fallet, valde jag att skriva på eget språk i förhoppning att man lätt ska bli associerad. I hela Europa har vi över 30 000 s.k. internationella ord, som vi alla använder men ofta är osäkra att stava rätt på varandras språk.
    Ett litet exempel: Jag vet att i svenska språket existerar begrepet /gradacija/(så stavas det på mitt språk) men hur stavar man ordet på svenska? Ja, jag kan gissa: Gradation eller kanske gradering!
    Nej, Jinge, jag klagar inte på språket globalt utan på just dom termer där man ofta kan halka och bli totalt oförståndig om man stavar fel.
    PS! Jag kan 5 europeiska språk, ingen fara! :o)