Kylan knäcker oss?


I skrivande stund är utomhustemperaturen – 20.9° Celsius här i Handen. Det är kallt, precis som det har varit ett par veckor nu. I förrgår funderade jag kring våra möjligheter att klara ett strömavbrott, eller något annat som stoppar värmeförsörjningen. Idag funderar jag på vad som händer om kylan blir värre.

Enligt SMHI:s prognoser ska det bli ren värme-
bölja – 3° här, något som jag och en granne pratade om igår. Det blir rena värmeböljan sa vi och konstaterade att vi bägge skulle anse att det skulle bli finfint väder. Men – 20.9° den andra december är ovanligt kallt, jag börjar undra över temperaturen vid de s.k. krigsvintrarna på fyrtiotalet. Och hur är det egentligen, skulle det inte kunna bli betydligt kallare än så här?

Kan det bli – 20° så kan det givetvis bli – 40°, och då lär vi bli varse om samhället är så stabilt så att det klarar av en sådan köldknäpp. De som har ved och bor på landet, men vi som bor i städer eller i förorter till städerna? Jag vet inte, men jag konstaterar att tågen slutar gå redan vid sådana väderförhållanden som vi nu har. De blir helt enkelt stående ute på linjerna vilket i sig kan leda till farliga situationer beroende på var det inträffar.

Att vi har en regering som bantat bort 700 miljoner på järnvägsunderhållet är tragik i kvadrat, vad de mer har bantat bort vet jag inte men risken är att vi snart blir varse det.

it , , , , , , , , , ab12 ex123 svt dn123 svd1234


24 svar till “Kylan knäcker oss?”

 1. Antagligen gnuggar de händerna, borgarna. Gör åkarbrasa rentav! Snart kan de sälja ut skiten, utan att några som helst röster höjs. Möjligtvis har tågmästare Ohly något att säga om saken, men det hjälper föga.

  • Det förvånar mig hur tysta miljöaktivisterna blivit. Inte ett ord om global uppvärmning. Jag håller med protestgruppen mot miljöaktivisterna som bevisat att det bara är nys. Allt som sägs är på order av I- länderna så att de kan ta ut mer skatter. Det är färre som opponerar sig mot oskäliga skatter på energi om de luras att det är för att rädda jorden

   TF

   • Med det finns ju inget som säger att Sverige skulle bli varmare av den globala uppvärmningen. Stockholm ligger på samma breddgrad som Grönlands sydspets och det är tackvare golfströmmen som vi har vårat relativt milda klimat. En konsekvens av vår påverkan på naturen skulle kunna bli att golfströmmen rubbas vilket skulle innebära en katastrof för oss i Norden.

 2. Själv satt jag och familjen utan el, mobiltäckning och rinnande vatten under 16 dagar i januari efter att stormen Gudrun dragit över södra Sverige för några år sedan. Så ja, det går att överleva även utan el. Så det är lite komiskt minst sagt att se alla tragiskt bekväma människor här i Sthlm som går i taket vid minsta motgång. Minns också det stora strömavbrottet som drabbade norra delarna av huvudstaden för ett antal år sedan och då man på nyheterna kunde se att människorna kring Järva klarade sig utan större problem medan människorna i de lite mer välbärgade områdena några kilometer därifrån befann sin i upplösningstillstånd. Somliga tappar ju fullständigt perspektiv på saker och ting när man får det tillräckligt bekvämt… Tror alla skulle må bra av tre månaders civilplikt vintertid i Norrlands inland för att lära sig vara människa igen.

 3. Jag undrar hur mycket det skulle kosta att bygga något slags skydd över järnvägarna. Det skulle vara något. Då slipper man pumpa in hundratals miljoner varje år.

 4. Haha, låt norrlandsveklingarna gnälla om kyla, vi sanna stockholmare klarar oss alltid! Jag kommer ihåg en vinter när det var minus trettio ett par dagar här i Stockholm (på åttiotalet någon gång, tror jag) och inte gick vi under för det. Vi gick stärkta vidare i tillvaron (jag i en superb armépäls av fyrtiotalsmodell som jag köpte för länge sedan på dåvarande militära överskottsförsäljningen – den skyddar både mot kyla och lättare handeldvapen och splitter!).

  Förresten verkar NASA:s aviserade presskonferens idag om någon sorts fynd av liv i rymden mer intressant än norrlandsveklingarnas klagan över lite kyla!

 5. Tro det eller ej, men jag har bunkrat en hel del mat nu. Det skulle räcka ända fram till mars tror jag om kylan slår till ordentligt. Hygienarticklar och allt har jag köpt. Sen köpte jag en gasolkök och två gaspatroner som enligt försäljaen skulle räcka till några måltider var. Det känns inte riktigt klokt men jag kan inte låta bli.

     • Jag tror många manliga meteorologer springer överhetens ärenden; dessa har under många år vant sig med att folk lyssnar andäktigt på deras (spådomsliknande) antaganden inför kommande väder, överbetalda & med studion fylld av aldrig åldrande väderflickor (nästan som meteorologins motsvarighet till s.k. ”kaffeflickor”) som alltid byts ut till nya fräscha rosor när 30-strecket passerats (manliga väderspåmän kan dock, på samma sätt som manliga nyhetsuppläsare, bara bli bättre, erfarnare & trovärdigare med stigande ålder). Anpassligt lyhörda , som alla strebrar, förstår de att landets södra delar skall specialbehandlas vid oväder: särskilda kartor skall tas fram & stora allvarsrynkorna i pannan ska visas när ”svårigheterna i söder” nämns osv etc. Jag tror även att den jovialiska ton som dessa anslår är isande falsk; när kamerorna stängs av brukar den typen av personligheter vara humorlösa små diktatorer. Ofta finns en ”trevlighets-knapp” som enkelt slås på/av…

        • folk lyssnar andäktigt på deras (spådomsliknande) antaganden inför kommande väder, överbetalda & med studion fylld av aldrig åldrande väderflickor (nästan som meteorologins motsvarighet till s.k. ”kaffeflickor”) som alltid byts ut till nya fräscha rosor när 30-strecket passerats

         Jag trodde att det var ett dåligt skämt, men köp staniol på konsum och gör dig själv en hatt.

         • Om vi ska bena ut rena fakta så:

          a) De flesta människor ser väderprognoserna & använder dessa som underlag för sina åsikter om vädret.
          b) Nästan alla kvinnliga meteorologer(?) är unga & ser bra ut, om de inte valts pga sitt utseende så var det en väldigt extremt ovanligt hög procent snygga sökande (teoretiskt möjligt ja).

          Måste jag verkligen dra på foliemössan (vilda konspirations-mössan?) pga dessa, enligt eget tycke, okontroversiella iakttagelser?

 6. Det stora problemet med tågtrafiken och vintern är att de ansvariga finns i den generation som inte har upplevt vintrar med snö och kyla. De växte upp under de gröna vintrarna på 1970- och 1980-talen och tror att förra vintern var en engångsföreteelse. Därför står de lika handfallna denna vinter.

 7. Det är konstigt.. malmbanan, 60 mil enkelspår mellan Narvik och Luleå med norra delarna över fjällen, där 1/4 av sveriges samlade godstonnage alla kategorier transporteras dagligen, där går tågen nästan mer problemfritt på vintern än på sommaren. Mån tro varför? Allvarlig fråga alltså, inte retoriskt ironiserande.

  • Enkelspår? Bra snöröjning (plogande lok?) Dubbla eller trippelkopplade lok? Mycket tyngd? Inga knepiga växelsystem och mötande trafik?

 8. 1/4 av sveriges samlade godstonnage går på den järnvägen. Det finns ingen annan järnväg i sverige med så tätt mellan tågen som malmbanan. Där kanske en del av svaret ligger.. Det är helt enkelt inte plats för fler persontåg och industrin skulle troligen vilja avskaffa persontågen helt på malmbanan eftersom varje persontåg idag innebär förlorade exportintäkter gällande flera tusen ton av både svensk malm och dessutom norsk export och import som också nyttjar den järnvägen.