Kriminella jägargäng i farten igen?


Tiken från Rialareviret saknas, och det i ett läge där hon egentligen borde ha en ny valpkull på väg snart, något som vi verkligen behöver i Stockholms och Uppsala län. Själv har jag länge hoppats på att få ett vargrevir här på Södertörn, vi har gott om älg och rådjur, dessutom stora skogsområden där vargen slipper oroa sig för att möta världens farligaste rovdjur – Människan.

DN: ”Länsstyrelsen har spårat tre vargar i Rialareviret norr om Stockholm. Man förväntade sig att hitta fyra. ”Det kommer antagligen att spekuleras om allt från illegal jakt till drunkning,” säger länsstyrelsens rovdjurshandläggare Andreas Zetterberg. När det har snöat är det enklare att spåra varg.

Men trots två spårningar i vinter har Länsstyrelsen i Stockholms län inte hittat alla vargar som man trodde att man skulle hitta. Man har hittat tre – med stor sannolikhet en hanne och två valpar – som hittills har lokaliserats i Rialareviret mellan Norrtälje och Åkersberga norr om Stockholm. Hannens partner har dock försvunnit.”

Om det visar sig att hon återfinns i samband med snösmältningen, och att hon är skjuten av ett kriminellt jägargäng, så hoppas jag verkligen att regeringen på allvar tar itu med tjuvjägarna. De orsakar så mycket elände, dessutom så är vargen fortfarande rödlistad här i Sverige eftersom det är för mycket inavel. Rimligen borde vi ha ett par tusen vargar i landet, något som också skulle innebära att man kunde hålla en vargjakt varje år.

Men i nuläget så undrar jag om det inte vore dags att sätta stopp för all jakt under ett år samtidigt som alla jägare fick ta ett nytt jaktkort, ett kort vars kompetenskrav bland annat inne-
fattade ekologi och en betydande del om arternas fortbestånd och betydelse för den ekologiska balansen. Är man illitterat så man inte kan tillgodogöra sig kunskaperna om djurs plats och funktion i våra skogar så ska man inte ha möjlighet att inneha vare sig jaktkort eller vapenlicens.

Själv är jag orolig för att tiken är skjuten, skulle så vara fallet så kommer det drabba jägare över lag. Vi som bor i regionen vill ha varg i våra skogar, och vi är många. Minst två miljoner av innevånarna i länen närmast Stockholm vill ha varg här, det fåtal som förläst sig på Rödluvan får väl plocka bär och svamp tillsammans med andra. För egen del skulle det betyda att jag tillbringade många dagar i skog där jag kunde få se och få en chans att fotografera varg, och troligen skulle det bli en vanlig hobby i Stockholm.

Att man inte satsar mer i Värmland och Dalarna på vargturism är obegåvat. Hade jag mark i Värmland så skulle jag direkt bygga ett antal mindre stugor för att hyra ut till vildmarksturister. Vi är många som är beredda att öppna plånboken om ett sådant alternativ öppnade sig.

it Andra om: , , , , , , , , , , dn1 svd ab1 ex


15 svar till “Kriminella jägargäng i farten igen?”

 1. Hej,

  måste bara fråga om du över huvud taget varit utanför Stockholm eller ens sett en varg?

  Mvh

  Nils

  • Egentligen borde jag inte svara på idiotfrågor. Ja jag har mött en alldeles levande varg på nära håll i Nordrämmen, norr om Lesjöfors.

   Det svaret svarar ju oxo på den andra dummerjönsfrågan. Folk i Värmland vill ha kvar vargen och är stolta för att ha den som landskapsdjur.

   Men du har inte läst reglerna för kommentarer, gör det INNAN du dummar ner dig ännu mer !!

 2. Hela jaktlagstifningen M Å S T E ses över!!!!!!

  Påverka allt ni kan att så sker innan det är för sent.

 3. Idiotier! Du vet ingenting om mig, dravla inte mer för då hamnar du i spamfiltret! / Jinge

 4. Att man inte satsar mer i Värmland och Dalarna på vargturism är obegåvat. Hade jag mark i Värmland så skulle jag direkt bygga ett antal mindre stugor för att hyra ut till vildmarksturister. Vi är många som är beredda att öppna plånboken om ett sådant alternativ öppnade sig.

  Tja det finns de som försökt men det har inte lönat sig eftersom intresset hos vargturisterna för att betala för det hela inte varit nog stort. Det finns en hel del svenskar företrädesvis stadsbor som visserligen är intresserade av att få en möjlighet att se varg i naturen men de flesta vill ha allt serverat gratis eller nästan gratis, och att tillhandahålla gratistjänster överlever ingen på. Tyskar och holländare borde vara en tänkbar målgrupp men av någon anledning är det älgen som är mest intressant för dessa. Jag har själv funderat på att bygga några småkojor för uthyrning på mina marker men isf måste jag först göra en mer omfattande marknadsundersökning för att utröna om det finns tillräckligt intresse hos allmänheten för att verkligen betala för servicen, och inte bara för att låna kojorna nästan gratis som tyvärr många förväntar sig att få göra. Jag är inte intresserad av att köra något som i slutändan visar sig bli en ren förlustaffär.

  • Marknadsundersökningar i all ära, men annonser borde funka. Hagfors har flera vargrevir som gränsar till varandra, så har det varit i Torby oxo. Man kan givetis inte garantera varg, men jag tror att det går att provocera fram ylande från en familj om man bjuder på t.ex. inspelat yl. Sedan kan man ju göra små utflykter till lämpliga spaningsplatser där man vet att de tagit t.ex. älg tidigare.

   Vargen är ju hyfsat trogen sitt revir, och ytterkanterna av reviret avpatrulleras ofta för att hålla andra vargar på avstånd.

   Man kan ju inte garantera varg, det måste vara utsagt, men bara ”efter omständigheterna hyfsade chanser” räcker långt.

   Jag vet inte vad man kan ta för en Friggebodsstor stuga med 4-5 bäddar om man samtidigt har ett hus med vatten/toalett och tvätt- och matlagningsmöjligheter. Fyller man sedan kvällarna med diverse korvgrillning, tre kilometersutflykter, ev fiske i ngn sjö i närheten, ja då borde det vara tillräckligt för att familjen ifråga berättar om äventyret på jobbet. Vaffa… Det åker ju tusentals tyskar till Värmland för att paddla kanot…

   • Annonser är nog bra men det är ju vanligtvis något man kör med när man redan startat upp en verksamhet. Jag skulle aldrig starta upp något utan att först ha en ordentlig lönsamhetskalkyl och en någorlunda trovärdig resultatbudget för intäkter och kostnader.

    Ett stort problem är just att när det gäller varg kan ingenting garanteras. Att för en engångsbesökare ha turen att få se en varg kan nog närmast jämföras med att ta hem högsta vinsten på tipset. Inte ens vargspår eller vargyl är något som kan garanteras eftersom vargarna är såpass rörliga och oförutsägbara. Detta till skillnad mot t.ex. älgar som är beydligt mer förutsägbara och närmast vanemässiga i sitt födosök. Jag tror inte att mer urbaniserade besökare fattar detta alla gånger.

    Ett hus med vatten, tvätt och matlagningsmöjligheter? Tja mat kan man väl laga både med gasolkök och över öppen eld, inga problem. Men i övrigt när det gäller boende på mina marker får nog besökarna nöja sig med bäckvatten/sjövatten både till tvätt och annat. Det är utmarker med ren norrlandskaraktär vi talar om här så rinnande vatten inomhus kan de glömma.
    http://www.bs-web.se/test/tjarn1.jpg

    När det gäller tyskar, ja det är många som åker till Värmland för att paddla varje år men även på dessa är det svårt att tjäna tillräckligt med pengar för att olika typer av servicetjänster ska gå runt. Vi har ju allemansrätt i Sverige (tack och lov) men den innebär också att ingen kan ta betalt bara för att någon utnyttjar marken för vandring eller paddling. Tyskarna är heller inga stora spenderare utan vill oftast leva och äta primitivt på sina äventyr.

    • Fin tjärn, finns det abborre i den?

     Ja bäckvatten duger gott, Beckolja och myggnät som Gunnebostängsel är väl att rekommendera. Jag tror att man jobbar upp en sådan verksamhet på två, eller max tre år. Nej chanserna är väl inte så stora, vargar drar sig ju undan om de vet att människor finns där, men äger man till att chanserna inte är så stora så får folk i alla fall en vildmarksupplevelse. Du får väl övertala en storlom att låta lite i tjärnen… :-)

     Berätta gärna i ett mejl till mig VAR du har din mark (kontaktfunktionen funkar)

 5. Här är inte brottslingar, eller de som rekommenderar brott välkomna! / Jinge

  storjagarn@hotmail.com
  IP: 217.208.246.148
  Decimal: 3654350484
  Hostname: h148n3c1o1028.bredband.skanova.com
  ISP: TeliaSonera AB
  Organization: TeliaSonera AB
  Services: None detected
  Type: Broadband
  Assignment: Static IP

 6. Man får INTE ljuga här! Och nästa gång du kommenterar, använd en FUNGERANDE mejladress!! / Jinge

 7. Italien som är 150000km2 mindre till ytan än Sverige men har 50 miljoner mer invånare har 500 vargar. Spanien som är 50000km2 större och med 38 miljoner fler invånare har 2000 vargar.

  Sverige är det 5e största landet i Europa till ytan (Ryssland, Ukraina, Spanien och Frankrike är större) – nog fanken har vi plats för lite fler vargar.

  • Baltstaterna har 3000, är mindre än Sverige. Minnesota i USA har hälften av vår befolkning på mindre yta och har oxo 3000 vargar.

 8. Jag håller verkligen med dig om att de som beslutar i frågor som rör varg, både folkvalda och tjänstemän, måste sluta smeka varghatarna medhårs för att i stället sätta ner foten ordentligt. Jag har skrivit om hur jag ser på tjuvjakt, varghat, hot och skadegörelse dels i lokaltidningen, http://www.dt.se/opinion/debatt/1.4351144-annu-en-forsvunnen-varg, och dels på min blogg. Det som jag skrivit senast orsakade att anonyma personer ansåg att jag inte accepterade yttrandefrihet, att jag ena dagen blev kallad nazist och nästa dag kommunist. Någon framförde att jag är farligare än en massmördare men priset tar nog den anonyma person som i sin kommentar skrev att jag höll på att störta kungen.

  Vad hade jag då skrivit? Jo, att jag önskade att om man uttalar hat mot rovdjur samt om man inte tar avstånd från tjuvjakt, hot och skadegörelse ska man inte få ha vapenlicens.

  Jag har dessutom i på min önskelista beträffande rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet att jägarförbunden explicit tar avstånd från tjuvjakt, hot och skadegörelse.

  • Vargfrågan gör att somliga tappar koncepterna fullständigt..

   Pinsamt för jägarkåren, för det FINNS faktiskt vettigt folk där oxo.