Klimatförändringen!


För ett antal år sedan brann skogen i Tyresta national-
park. Det var en omfattande skogsbrand som lyckades röja av ett stort skogsområde. Jag vet inte om det någonsin blev klarlagt vad som hade or-
sakat branden, men jag minns att en person som hade campat i närheten satt anhållen och häktad för detta pyromandåd.

Nu ska sägas en gång för alla, skogar brinner, och det är i normala fall bra för andra växter än de som fanns på platsen innan branden, säkerligen gäller det även djurlivet. Idag har skogen börjat återerövra de avbrända markerna och sådant som nu betraktats som sly håller på att bli nya träd, en ny skog. Något som givetvis inte betyder att det är upp till var och en att sätta igång skogsbränder kanske är bäst att tillägga.[column width=”49%” padding=”2%”]För ögonblicket så är Ryssland drabbat av ett stort antal skogsbränder, rök sprids och har bitvis utgjort ett stort hälsoproblem i Moskva och ett antal andra städer. Olika slags larmrapporter dyker upp och media koncentrerar sig i nuläget på en stad där man bedriver mycket kärnforskning. Elden hotar staden inklusive forskningsinstitutioner och i viss mån den industri som finns runt dessa.

Igår meddelades det att den pågående branden beror på den starkaste värmebölja som varit i regionen på tusen år (!). Man har givetvis inte haft termometrar och skrivit upp hur varmt det har varit, men jag antar att andra forskningsresultat har kunnat berätta en del om temperaturutvecklingen i regionen. Det finns anledning att tro att uppgifterna som kommit om detta är relevanta. Klimatskeptikerna har hävdat att temperatur och klimat går i cykler, en uppgift som är helt korrekt. Man har pekat på en temperaturkurva som går så långt tillbaka som vi har kunnat mäta kyla och värme, men det rör sig bara om ett hundra år.

När man tillkännager att värmen är den högsta på tusen år så kan vi nog alla vara överens om att värmen är en avvikelse från det normala som vare sig kan betraktas som en standardavvikelse eller slumpmässig. Folk dör på grund av värmen och det ryska samhället döljer de faktiska dödstalen, längre i öppenhet har de inte kommit vare sig internt i landet eller gentemot omvärlden.

Vi själva har just genomlidit en värmebölja av rekord-
format här i Sverige, vi har dessutom haft en lång och mycket kall vinter. Själv har jag sett ”Light Pillars” ett ljusfenomen som beror på stark kyla och en viss bestämd luftfuktighet. Detta fenomen är tillräckligt ovanligt för att sälja bilderna på det till både lokaltidningen Mitt i Haninge och rikstidningen Afton-
bladet. Att samma ljusfenomen är vanligt i övre norrland visar på att vi haft ”norrländsk” kyla här i Haninge i vinter, i alla fall bitvis.

[/column]

[column width=”49%” padding=”0″]Light Pillars

Dessa faktorer betraktar jag som bevis på att vi redan är inne i en klimatförändring, en förändring som kan bli mer eller mindre dramatisk, men som troligen kommer att ändra förutsättningarna för vårt sätt att leva. Dessvärre så innebär utsläpp av växthusgaser att permafrosten håller på att tina, det i sin tur innebär att utsläppen av metan, den växthusgas som nu binds av permafrosten, kommer att öka drastiskt de närmaste åren.

Jag tror att dessa fakta talar för att vi redan har passerat ”Point of no Return” vilket i sin tur leder till att vi kommer att drabbas av en havsnivåhöjning på mellan sex och tolv meter. Städer som Malmö, Göteborg och Stockholm ligger i så fall i vägen för vattnet, och alla vet vad det innebär. Sötvattentäkter som Mälaren kommer att bli saltvatten och en del av havet. Man kan fortsätta denna uppräkning hur länge som helst.

it , , , , , , , , , ex svd12 dn123 ab123

[/column]


26 svar till “Klimatförändringen!”

 1. Ryssland har frågat bla Sverige om hjälp !!
  Skojar dom eller ?? varför skulle vi hjälpa Ryssarna som så många gånger bara skiter i allt, kolla bara detta när IKEA skulle öppna nytt varuhus i Ryssland, dom har nu lurat IKEA på 1,5 miljarder kronor, aldrig att jag skulle hjälpa dom.
  LÅT RYSSARNA KLARA SIG SJÄLVA !

  • Ojdå har de lurat IKEA på 1,5 miljarder, det var allvarligt. Frågan är då hur många som IKEA har lurat med sina halvrisiga byggsatsmöbler? Du helt ärligt så ligger det som händer i Ryssland nu på en helt annan nivå. Det gäller en mängd människors liv och hälsa och då är det en självklarhet att hjälpa till om det är möjligt.

  • Kanske för att det bor människor där som inte har något med de du beskriver att göra. Världen är inte ett brädspel.

  • Ja stackars IKEA.Det är ingen fara med Ikea de har nog med pengar ändå!Hjälp Ryssarna!

 2. Dags att USA vattenbombar Ryssland? Låt inte elden ta atomkraftverket! Jag kan bara hoppas att mina farhågor är överdrivna.

  • Du kan vara helt lugn, Fredrik Federley (c) läxade nyligen i en debatt upp kärnfysikprofessorn Eva Selin Lindgren (c) och talade om för henne att kärnkraft inte är farligt, säger Fredrik Federley så måste det ju vara sant… *ironi*

   • Eva Selin Lindgren är född 1936… d.v.s. att hon började sin universitetsutbildning innan kärnkraft ens existerade. Vid det laget hon var disputerad och färdigutbildad existerade inte en enda av de lättvattenreaktorer vi idag har i Sverige. Det enda man hade då var R1 på KTH, en tungvatten forskningsreaktor, R2’orna på Studsvik som var materialforskningsreaktorer, och experimentreaktorn R3 – en tungvatten-kokare – i Ågesta.

    Eva Selin Lindgren hävdar att reaktorplutonium utan svårighet kan användas i atombomber. Detta står i rak motsats till fysisk verklighet. Professor eller inte: hon har fel i kärnkraftsfrågan.

 3. ”White pillars” som du kallar dem är vanliga här i mellansverige. Jag har sett dem många gånger i Västerås. Beror på en normal kombination av fuktighet och kyla.

 4. Kanske skulle Sverige bli ett trevligare land för många svenskar om de högfärdiga stockholmarna tvingades ut i bygder där livsnödvändigheterna produceras, så att de inte längre kan sitta där och vända papper och inbilla sig att resten av Sverige är en cancersvulst på Stockholm.

  • Du släpper upp garden Kerstin? :-)

   Kanske skulle Sverige bli ett trevligare land för många svenskar om inte avundsjuka lantlollor gnällde så förbenat… :-P

    • Haha, visst är jag lantis numer, och är stolt över det. Det bästa jag gjort i mitt liv var att flytta från Stockholm och sluta jobba där (jobbade faktiskt på Sveavägen som ung, och senare vid Stureplan).
     Redan flytten till Göteborg var ett jättelyft och sedan vidare ut i skogen, det gjorde livet fantastiskt. Jag förstår mig inte alls på de där som bara sitter kvar i Stockholm och inte ids göra något annat än vända papper och trampa asfalt. :-)

     Så var det stockholmaren som sade till göteborgaren att
     – När vi pratar om Göteborg tänker vi alltid på Kal och Ada, vad tänker tänker ni på när ni talar om oss?
     Tystnad, en stunds eftertanke så kom svaret:
     – Vi pratar aldrig om er.

     • Så var det stockholmaren som sade till göteborgaren att
      – När vi pratar om Göteborg tänker vi alltid på Kal och Ada, vad tänker tänker ni på när ni talar om oss?
      Tystnad, en stunds eftertanke så kom svaret:
      – Vi pratar aldrig om er.

      :-) :-)

 5. Det är naturligtvis olyckligt att så mycket rundvirke brinner upp till ingen nytta och hotar ryssars liv och egendom.
  Det ligger i vårt intresse att visa ryssarna förståelse och ge dem ett handtag (det kan vara vår tur nästa gång). Det kommer att finnas gott om tid att ge handtag eftersom säkert en massa torv har tagit eld och denna är väldigt svårsläckt. Det kan bli tal om att bekämpa dessa eldhärdar under åratal. Just nu har vi en aldeles för stor ungdomsarbetslöshet så varför inte erbjuda dessa ungdommar att behålla arbetsunderstödet under en viss tid, som de åker över till Ryssland för att bekämpa skogsbränderna. Ryssarna skulle i jengäld betala premier för att det är ”skitigt och farligt arbete”
  Det skulle samtidigt ge svenska ungdommar möjlighet att lära sig litet ryska och överföra litet skogsbruks miljötänk till ryska arbetskamrater.

  • bra idé! (/Ochin Harasho)

   Självklart ska vi hjälpa ryssarna och det skulle inte skada om de får lite mer miljötänk med tanke på hur många miljöproblem som kommer till oss vatten- och luftvägen från Ryssland (och Vitryssland).

 6. Men..? Ryssland är ju ett kapitalistiskt samhälle, inget arbetarparadis? Har du varit bortrest till en annan planet?

 7. Nu kan vi se hur effektivt ett arbetarparadis sköter en katastrof…
  Kul att se alla förfärade kommunistälskare snyfta till bränderna.

  Vad är du för gynnare, läser du vare sig tidningar eller böcker?

 8. Ryssland behöver hjälp med något som liknar naturkatastrof och kan Sverie göra en insats skall man givetvis hjälpa till.
  Typ av politiskt system saknar betyelse.

 9. För supermaktsbalansens skull vill jag bara påminna om att även USA bad Sverige om hjälp i samband med oljeläckaget utanför Louisana, samt att svenska skattepengar rinner iväg till USA genom Internationella valutafonden (USA har nyligen bett om att få låna från fonden).

 10. Att världens största land kan behöva hjälp vid katastrofer av det här slaget är givet det skulle alla. När Katrina drabbade Louisiana och rensade kusten från fattiga svarta som nu ser sina områden övertas av yuppiesar, begärde ”världens rikaste land” hjälp. Dock avböjde man gratis läkarvård och mediciner till alla drabbade från Kuba….