Katastrofrubriker gynnar tidningsägare


Alla vet det, alla har sett det, inga tror på det. Media presenterar med jämna mellanrum olika slags spektakulära nyheter, somliga rena påhitten, andra ”bara” grova överdrifter men gemensamt har de alla att de väcker uppmärksamhet. Nu gäller det ”supervulkanen” under Yellowstone som inte haft något utbrott på över 600 000 år.

AB: ”Supervulkanen i nationalparken Yellowstone i USA kan få ett våldsamt utbrott – snart. En serie skalv i området har satt skräck i experterna. – Ett utbrott skulle ödelägga hela Nordamerika, säger forskaren Henning Andersen. Vulkanen har bara fått utbrott tre gånger tidigare, med ungefär 600 000 års mellanrum mellan varje. Nu har det gått 640 000 år sedan sista katastrofen. Av alla jordens supervulkaner är risken störst att just den i Yellowstone får ett utbrott. Och beredskapen har höjts efter förnyad aktivitet i berget – flera mindre skalv på sista tiden.”

Somliga hävdar med bestämdhet att den här sortens överdrifter dyker upp i samband med stora och viktiga politiska händelser som t.ex. krig, och snart kommer någon att skylla nyheten på den revolution som nu utspelas framför våra ögon. Andra hävdar säkert att det handlar om medvetna försök från det militärindustriella komplexet att sprida rökridåer, snart kommer väl folk att säga att det beror på den världsomspännande sionismen eller Bilderberggruppen eller något liknande. Det är nämligen ämnen som foliehattarna älskar.

Men i sak är det sannolikt helt korrekt. Om medeltemperaturen sänks med tolv grader i Europa vet jag inte, men smäller vulkanen under Yellowstone så kommer vi nog att få se på soldis, om man säger så. Men det enda som är riktigt säkert är att jorden kommer att gå under förr eller senare, och vi med den. Solen kommer att bli en supernova, om vi sedan blir en del av innehållet i ett svart hål eller inte spelar i det läget ingen större roll.

Om tidningarna kunde ägna lite mer uppmärksamhet åt berättandet i stället för att hela tiden försöka skapa sensation så skulle vi alla bli klokare i stället för som nu, bara bli fördummade.

it , , , , , , , , ,


6 svar till “Katastrofrubriker gynnar tidningsägare”

  1. Jag tror inte solens massa är tillräcklig för att den ska kollapsa till ett svart hål, men rostade kommer vi att bli i vilket fall när solen sväller i slutet av sin levnad. Då är det dags att säga godnatt jord. :-)

    • Fast det är så långt bort att jorden troligtvis hinner byta dominant livsform flera gånger om innan dess.

      • Ja det är ju inte speciellt troligt att människan hänger med så länge. Varje art har sin period och sedan är det game over. Frågan är väl om människosläktet ens överlever de närmsta hundra åren. Vi har nämligen ingen som helst gångbar strategi för att få ihop problemet med allt fler människor på jorden contra sinande naturresurser. Hittills har vi bara kört med storktaktik, kört ner huvudet i sanden och hoppats på att det vi inte vill se inte heller finns.

  2. Tror jag såg rapporter om magmadomen i Yellowstone första gången åtminstone för trettio år sedan. Hotet ligger där, och rätt vad det är så kan magman bryta igenom, och då blir det kanske något i stil med när Krakatau i Indonesien flög i luften på 1800-talet. Det blev dåliga somrar några år därefter jorden runt, men vackra solnedgångar i alla fall på grund av allt stoft i luften. Och smäller det så kan vi kanske räkna bort USA för ett bra tag framåt även om det inte blir ett maximalt utbrott.

    • Tja räknar man bort USA ur världsekonomin ser det ganska dystert ut för resten av världen också

  3. Man kan inte riktigt jämföra Krakataus utbrott på 1800-talet med de utbrott som Yellowstone är kapabelt till. Krakatau var ett VEI-6 utbrott där ca 10 km3 material kastades ut i atmosfären. Yellowstone senaste superutbrott var ett VEI-8 utbrott som kastade ut över 1000 km3 i atmosfären. Även kallat ett superutbrott. Det senaste superutbrottet i världen skedde på Nya Zealand för 26 500 år sen. Såna utbrott går överhuvudtaget inte att jämföra med vanliga mkt stora vulkanutbrott och får förödande konsekvenser för hela världens klimat och därmed för matförsörjningen.

    Naturligtvis så kommer världen att drabbas av nya superutbrott framöver, eftersom det sker några såna per 100 000 år, men det finns egentligen inte så mkt som tyder på att ett sånt är nära förestående. Eller ”nära förestående” är ju ett relativt begrepp. Även om ett utbrott sker om 1000 år så skulle vulkanologer kalla ett sånt för nära förestående om vi talar om Yellowstone.

    I övrigt så håller jag med Jinge att det är lite tröttsamt med denna sorts domedagsnyheter.