Inte så Klüftigt Carro!


Vår stora friidrottsstjärna Carolina Klüft blir förbannad i dagens Aftonbladet. Det är möjligen förklarligt men – samtidigt lite svårt att förstå.


Under den senaste veckan
har doping-
skandalerna avlöst varandra och bara för ett par dagar sedan visade det sig att en bunt ryska kvinnliga friidrottare hade lämnat urinprov som inte kom ifrån den egna kroppen. Och det var inte OS första dopingskandal och inte heller den sista.

AB: ”40 000 röstade på sportbladet.se. Och nästan 60 procent tror att någon i den svenska OS-truppen dopat sig. – Det är helt sjukt, säger Carolina Klüft. Hon blir nästan förbannad över resultatet. – Ja, jag förstår inte hur de tänker. Jag tror inte de har kunskap om hur mycket arbete vi lägger ner mot dopning i svensk idrott. Jag rapporterar var jag befinner mig varje dag, året om. De kan komma och testa mig var och när som helst, säger Carro.”

När det gäller doping så kan jag inte påstå att jag tror att Carolina är en av dem som dopar sig. Men de senaste tjugofem åren så har trots allt 571 ((Svenska Dagbladet idag sidan 27)) svenska idrottare fällts för doping, det är siffror som talar sitt tydliga språk. Med andra ord så är det inte så Klüftigt att bli arg.

Incitamenten för att dopa sig, oavsett vilken sport man utövar, är mycket starka. En stjärna inom friidrott tjänar miljoner varje år, i både form av prispengar och också reklamintäkter. Risken att avslöjas ökar givetvis i takt med att dopingkontrollerna ökas och förbättras, men Klüfts uttalande om att hon lämnar dagliga uppgifter om var hon befinner sig ställer jag mig undrande inför. Jan Engström på Riksidrottsförbundet berättar i SvD att reglerna ändras så att Klüft nästa år tvingas berätta var hon befinner sig alla årets dagar.

Doping

Tyvärr så förstör dopingen intresset för idrott för många. För egen del kommer jag inte att se en minut på tävlingarna från Beijing. Jag är personligen övertygad om att de allra flesta inom friidrotten är dopade, att de inte åker fast beror snarast på deras medicinska rådgivares slughet. En uppfattning som tydligen delas av många, 60 procent som uttalat sig i Aftonbladets enkät har sagt att de tror att någon i den svenska truppen dopat sig.

Vi är benägna att tro på våra svenska idrot-
tares blå ögon, jag tror inte för ett ögonblick att de är oskyldigare än andra.

AB123 SvD12 DN1 Anna Wester om färden till Gaza Motbilder – Zions kalla stjärna it

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Doping, Carolina Klüft, Dopning, Idrott, Sport, Beijing, Kina, Olympiska spel, Politik[/tags]


7 svar till “Inte så Klüftigt Carro!”

 1. INlägg med innehåll likannde ” men Klüfts uttalande om att hon lämnar dagliga uppgifter om var hon befinner sig ställer jag mig undrande inför ”” gör att Du stärker ditt inlägg , men utan att du har någon som helst vetskap om fakta. Det är lite taskigt att göra på det sättet.

  Varför skulle det vara misstänksamt att hon levererar in var hon finns varje dag, redan nu, då det i alla fall kommer nästa år, samt att det gör det lättare för de som skall genomföra testerna att nå henne.

  Tommy

 2. Klart svenska friidrottare är dopade…..

  På MuscularDevelopment.com, redovisades för någon månad sedan att Tillväxthormon, i bästa fall…, efter (men naturligtvis kommer det att dröja mycket längre, då det ej finns intresse för annat)..KINA OS kommer att kunna testas effektivt via blod (urin går ej). Tester är således under utveckling, och sker YTTERST sällan upp till nu-

  Tillväxthormon, har i många år varit en enorm extra inkomstkälla, för läkemedelsbolagen, då det sålts till idrottare över hela världen. (Beskrivs i en bok av en svensk fd Vice VD för ett internationellt läkemedelsbolag. Glömt titeln dock. Något med ”sjuk marknad, el likn).

  Den enorma avsättningen till elitidrottare beror på att medlet är MYCKET prestationshöjande.

  Svenskar, med Kluft i spetsen menar att de kan testas dagligen. WADA i sin nya ”supertappning”, gör att de därmed ”omöjligen kan vara dopade”.

  Men vad är trovärdigheten i detta system/svenskarnas uttalanden???, när systemet inte kan testa för VISSA, olagliga HÖG effektiva/mycket utbredda/missbrukade/substanser ( mitt ex om tillväxthormoner, är bara ett av flera/som WADA ej täcker…..).

  Sorry, men anden är redan ur flaskan. Vi lever i ett informationssamhälle, där MINSTA mikroskopiska detalj/fakta (exvis mitt ex), sprids via internet till massan.

  Det fungerar inte längre med hal retorik ( ”fusket sker någonannanstans, ”fusket skedde förr, ” fusket skedde bland svenska idrottare, förr…fusket skedde bland svenska friidrottare förr…, förr , från exvis elitidrottare.

  Massan har redan så stor del av info pusslet, att man ej längre kan avundas en roll likt den Kluft har, och som allt mera påminner om den som Riddaren av La Mancha hade (han som slogs med väderkvarnar ni vet)..

 3. Hej Igen
  Det är just detta jag reagerar mot. Dina egna kommentarer ””” Det verkar konstigt att hon redan berättar vad hon är varje dag eftersom artikeln i SvD idag med killen från RF berättar att den regeln träder ikraft 1/1 2009.”””

  Om Kluft upplyser de som skall kolla henna, var hon finns varje dag.
  Varför skulle det göra henne extra misstänktför något fuffens…???

  Tommy

 4. @Tommy:

  Jag misstänker inget i den vägen, jag bara lade märke till en viss diskrepans…

  Och SKREV om den på MIN blogg.

  Har du något att invända mot det?

 5. Den som vill kan Googla efter artikel i TT ”ingen oro för nästa dopningsmedel…

  Där IOK professorn Lars, talar om att WADA EJ!!!! testat på tillväxthormon,

  på flera år….

  ”men nu mera gör det”

  Märkligt då att svenskarna sagt sig vara utsatta för ett ”stenhårt och vattentätt system”,

  under flera år….

  Tillväxthormom är det top 3 mest utbredda och effektiva dopningsmedlet i elitidrottsvärlden, tillsammans med testosteron, och EPO..

  CASED CLOSED mao……