Stoppa varghatarna


Den varghatande jägarlobbyn har en vän i Andreas Carlgren, en man som uppenbarligen tror på talet om att vargen är skyddad om den uppnår ett antal om 200 individer. Det är inte sant, det vet Carlgren men det bryr han sig inte om. Han värnar hellre om de centerpartistiska väljarna i landsorten. Men han gör ett grundläggande misstag, skulle han lyssna med befolkningen i varglänen skulle han snabbt få reda på att en majoritet av dessa vill ha gråben kvar.


Eva Franchell/AB:
”Vad Andreas Carlgren än gör blir han osams med någon grupp, miljövännerna eller jägarna. Alltså skickar han frågan till en utredning. Naturvårdsverket får i uppdrag att utreda möjligheterna till en försiktig jakt. Men för att inte hota beståndet vill Andreas Carlgren samtidigt utreda möjligheterna att plantera in nya vargar. Han går försiktigt fram och säger att han vill att landsbygdsbefolkningen ska kunna känna sig trygg både för egen del som för sina tamdjurs skull. Trygga för egen del? Andreas Carlgren tror väl ändå inte på de gamla myterna. Vargen har aldrig varit ett hot för människan. Det är precis tvärtom så, att det är människan som hotar vargen. Det är Jägareförbundets röststarka grupp med nästan 200 000 medlemmar mot 200 inavlade vargar. Låt vargstammen växa till sig i lugn och ro. Jag menar allvar, jag skulle faktiskt bli lycklig om en enda varg hann ända in till city.”

Eva Franchell skriver i Aftonbladet att folk skulle bli panikslagna om det kom in en varg till Tantolunden. Det är en kraftig missbedömning från hennes sida. Folk skulle snarare ringa polisen för att de skulle hjälpa vargen att komma helskinnad ut ur staden, och ringa Skansen för att de skulle komma med ett bedövningsgevär. Det finns ingen som helt orsak att bli rädd för en varg, en varg i Tantolunden innebär bara en fullständigt panikslagen – varg.

Orsaken till att varghatarna organiserar sig i sina olika organisationer är en enda, vargen är lika förtjust i älg som jägarkåren, dessutom är den avgjort bättre skickad att faktiskt skaffa sig just den födan. Kungens utbrott senast berodde helt och hållet på att hans son fick skjuta en älg medan han själv blev utan.

Det bästa som kunde hända Sveriges naturvänner i vinter vore en riktigt rejäl köldknäpp så att älvarna i norr var helt isbelagda och gärna en stor del av bottenviken också. Vi behöver få in mängder med varg med ryska och finska genuppsättningar så att vår egen lilla spillra till vargstam fick ordentligt med nytt blod. Den dagen vi har 6-800 vargar i landet kanske man kan tillåta vargjakt, ett beslut om sådan innan detta är ingenting annat än en eftergift åt en liten men högröstad lobbygrupp.

De kriminella jägargängen ägnar sig idag åt olika sorters djurplågeri, de lägger ut förgiftade åtlar och jagar redan i hög utsträckning. Nu gäller Skjut, Gräv och Tig, människor som med vapen i hand agerar mot beslut som är fattade av regering och riksdag. Det är den grupp som idag är närmast att begå terrorbrott i Sverige, något som Säkerhetspolisen borde ägna betydande resurser åt att kartlägga och stävja.

Vad händer nästa gång dessa människor blir missnöjda med något, som vissa riksdagspolitiker t.ex?

Vargen är varmt välkommen hit till Södertörn. Vi har gott om både rådjur, vildsvin och älg. Och den dagen regeringen beslutar om vargjakt så kommer jag, och flera med mig, att anmäla dem till EU-
domstolen. Sverige har förbundit sig att skydda utrotningshotade djur som vargen, då ska man inte vika ner sig inför en liten lobbygrupp bara för att fjäska med en hop skränande varghatare. AB1 HD it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Andreas Carlgren, Centerpartiet, Varg, Canis lupus, Varghatare, Rovdjurshatare, Jägarkåren, Rovdjur, Vargfrågan, Lesjöfors, Långban, Rämmen, Värmland, Vargrevir, Jägarlobbyn, Politik[/tags]


21 svar till “Stoppa varghatarna”

 1. En varg i Tanto? De flesta skulle tro att det var en lösdrivande hund av nån nordlig ras.
  För övrigt har det redan sprungit varg i de södra förorterna, och folk fattade inte vad de såg. Det är ungefär som alla lite större vilda djur med horn är älg för få ”ser” inte hjort och dovhjort utan bara älgar.

 2. Dårarnas afton. förra helgen gick 4 vargar genom två bostadsområden i Torsby Värmland. I torsdagsnatt jagade en varg en katt i centrala Torsby. Allt har gått för långt. Gå in på vargobs.se och se hu många vargar som rör sig runt Sunne och Torsby kommuner så förtår även ni att det redan har gått för långt. Före valet lovade Centern och moderaterna att ”rösta på oss så löser vi vargproblemet åt landsbyden”Carlgns utspel om vargjakt nästa år är ett stort svek mot oss. Som jägare lovar jag er att inte jaga någon varg. Dett problem kommer ni att få lösa själva.

  • Dårarnas afton. förra helgen gick 4 vargar genom två bostadsområden i Torsby Värmland. I torsdagsnatt jagade en varg en katt i centrala Torsby.

   Eftersom tre vargrevir gränsar till varandra just i Torsby så är det tämligen naturligt att de ibland syns. Att de dessutom jagar en katt är inte speciellt konstigt, Canis lupus är ett rovdjur och rovdjur försöker ta andra djur.

   Dessutom är katten ifråga ett minst lika stort rovdjur, dock med en avgörande skillnad. Vår huskatt Felis catus hör inte hemma i skog och mark. Lodjuret hör hemma här och vår tamkatt borde inte få gå lös och käka upp en massa sidensvansar och blåmesar.

   Nu har jag själv en kattsambo men hon får faktiskt hålla sig inne av bland annat det skälet.

   Dessutom borde ni Torsbybor vara förbannat tacksamma. Ni är väl de första som de facto fått en viss vargturism, dessutom har ni diverse utbildningar i Folkhögskolan och vargen genererar jobb åt er. Om tjugo år så har ni säkert hundra som arbetar inom ”vargnäringen” och det kan ni behöva eftersom inte alla kan agera som flottbyggare åt turisterna.

   Ni inom varghatarlobbyn borde starta älguppfödning istället för att gnälla så förbannat. Sätter ni staket runt älgkräken kan ni visa dem för tyskarna oxo så kan ni väl turas om att skjuta älg i hägnet.

   Det ni BORDE göra är att köpa upp ett hyfsat stort område av någon markägare och bygga ett stort varghägn. Då kunde ni släppa på turistnäringen för fullt till era ”vildmarkshägn”. Dit kan ni ta de turister som vare sig får höra vargyl eller vilda vargar live. Då kan ni ta bra betalt av turisterna året runt och många får jobb i kommunen. Tama vargar kan ni köpa från djurparkerna och sköter ni det seriöst så kommer tyskarna att bygga en autobahn till Torby.

   Men du är ledsen för att vargen käkar upp älgen hemmavid, åk till norrland och jaga istället!

 3. På den här bloggen ska man följa netiketten som står att finna under knappen ”Kommentarsregler” till höger. / Jinge

 4. Det är bra Jinge. Vi värmlänningar kan behöva lite saklig kritik också. Jag har länge tyckt att varghatarna har tagit en alldeles för stor plats i debatten. Trots allt så vill de flesta i Wermland ha kvar ulven i skogarna. Iden med viltpark i Torsny är inte helt fel, jag har för mig att du brukar tälta där när du är på harr-safari? Har du blivit biten av någon varg? :-) Turistnäringen tjänar redan massor av slantar på vargen, det kan de behöva där uppe. Men skjuter de av vargen, många tjuvjagar regelbundet, så har de sågat av den gren de sitter på. Och att vargen springer på gatorna i samhället? :-) Du vet väl att vi värmlänningar är kända för att ljuga? :-) :-)

 5. Helt rätt, Jinge. Här i Dalarna har vi också våran beskärda del av varghatare som vägrar inse att det är människan som inkräktar på vargens revir och inte tvärtom. Och vad är det här med rädsla för varg? Om nu folk måste vara rädda för något i skog och mark så är det väl björnen i så fall. Folk som skär sönder däck för vargjaktsmotståndare är egentligen de varelser som borde ingjuta mest skräck i populasen.

 6. Jag bodde en vecka i ett hyrt litet hus med min familj för att få se varg i somras. Vi träffade några till som var där för att se varg, men ingen hade turen. Jag har läst att du sett varg live jinge, grattis!
  Ett par jobbarkompisar var i Värmland för att spela in varg på band när de ylade. De var på ett ”säkert ställe” med parabolmikroner men inte fick de höra nåt. Men många är intresserade och på länsstyrelsen ringer många och frågar vart de ska åka. Men där vågar de sällan svara eftersom idioterna där lägger ut förgiftat kött åt vargen. Det är trist att jägarna är så förbannat inskränkta. Men ett stort viltreservat är en toppenidé! Varför gör de inte det?
  Annars kommer väl ett sådant reservat byggas i någon av skogarna runt Stockholm är jag rädd.

  • Jag brukar normalt hävda mellan 1-2000, det under förutsättning att vi får in nya gener.

   Jag tror att man måste skärpa kraven på jägarexamen faktiskt. Folk som vill utrota en djurart som funnits här lika länge som människan har inte kvalifikationer nog att inneha jaktvapen.

 7. Vildsvinen är nog mycket farligare än vargarna. Vildsvinen börjar bli så ofantligt många nu och de närmar sig där jag bor, kanske redan finns här nu? Vågar snart inte gå ut!

  • Vildsvinen är nog mycket farligare än vargarna.

   Vi börjar få rätt mycket vildsvin här på södertörn nu. Det är den vanligaste viltolyckan på 73:an nu..

 8. Tja, jag om någon hade inte fällt några tårar om dom bestämde sig för att skjuta några riksdagspolitiker istället, till skillnad från vargar förstör dom ju faktiskt folks liv… och landet.

  Hursomhelst.. man kan bara hålla med dig om resten. Det daltas allt för mycket med dessa fjollor.. Inte ens i länder med större befolkningar, mindre yta, och djur som faktiskt ÄR farliga: lejon, tigrar, krodokiler, elefanter, flodhästar etc.. gnälls det i närheten så mycket om hur hemska vissa djur är som här..

  I delar av Afrika vaktas fåren av en ensam unge beväpnad med en käpp – mot lejon. Men I Sverige är vuxna ”män” med gevär skiträdda för 200 vargar..

 9. Men snälla ni, ska inte all djur få leva enlig er. då måste väl grisarna också få finnas

  • Men snälla ni, ska inte all djur få leva enlig er. då måste väl grisarna också få finnas

   Absolut. Vildsvinen ska vi givetvis ha kvar. Trots att de faktiskt kan vara farliga för människan till skillnad från vargen. Björnen likaså. Är man natur- och djurvän och vill att Sverige ska uppfylla de internationella krav som vi har på oss så finns det inga mellanlägen. Grisarna är oxo poppis hos jägarna så vi kan säkerligen ha 8-10 000 vildsvin i landet. Så blir det lite åt ulven oxo.

 10. Det är klart vi ska en livskraftig vargstam i Sverige. Idioterna som inte klarar att resa till norrland för att jaga älg ska man inte bry sig om. Jägarkåren består trots allt inte bara av babblande byfånar, lyckligtvis.

 11. Go Jinge!!!
  Bor själv i Värmland och är urtrött på varghatarna. Speciellt som logiska argument inte fungerar alls – de här människorna är helt fanatiska och saknar fullkomligt både känsla för proportioner och intellektuell förmåga att göra riskanalyser.