IKE, alla orkaners moder?

Knappt har amerikanerna pustat ut efter att orkanen Hanna blev till en ordinär storm med ett rejält regnoväder, ändå var väl Hanna en större orkan än Gustav, i vart fall när det gäller antalet dödade människor.

En av de saker som intresserar mig, bortsett från att jag rent allmänt är nyfiken på vädrets krafter, är hur media behandlar dessa oväder. Vi kan alla konstatera att en tyfon i Bangladesh måste döda tusentals personer innan den ens blir till en notis i vissa tidningar. Vi kan också lägga märke till att mediernas utsända står och kisar in i kameran på bilderna, bilder som är tagna utanför hotellet där de lånat regn-
kläderna av hotellets personal.

Deras reportage blir aldrig annat än pekoral eftersom hela artiklarna författas inne på det varma och sköna hotellrummet, möjligen kan de se att det är oväder utanför hotellfönstret, men det är nog ytterst sällan dessa journalister verkligen besöker ställen där den riktiga dramatiken utspelar sig. Det är möjligen onödigt att peka ut enskilda journalister, för det blir antagligen orättvist. Journalister som förekommer på stora bilder i kvällstidningarnas upplagor, föreställande modiga män, kanske arbetar på tidningar som trots allt skriver om Bangladesh. Men givetvis ska jag passa på att länka till sådant om det nu kommer bli likadant när ”Ike” är på väg mot USA, medievärldens centrum.

Ike

Ike lär ha en fyra på Saffir-Simpsons orkan-
skala just nu, något som med alla mått måste betraktas som en ytterst stark orkan eftersom den ännu inte nått fram till Kuba. Går det som det brukar, ja då förstärks den efter Kuba och Bahamas när den kommer in i den Mexikanska golfen, då av det varma vattnet. Det normala är att dessa orkaner förstärks från en etta till en fyra, något i den storleken. Nu finns inte högre än fem på skalan så det finns stora möjligheter att detta kommer att bli en riktig mördarorkan när den når USA.

Just nu sitter det personal i det amerikanska National Hurricane Center och betraktar väderobservationer och satellitbilder och bilden här ovanför föreställer Ike. Bilden är nu strax före tolv cirka 4-5 timmar gammal så orkanen bör ha närmat sig Kubas östkust nu. Vi får givetvis hoppas att kubanerna är väl för-
beredda och att så få som möjligt, helst inga alls, skadas eller dödas.

Ike

Jag skrev tidigare någon gång att jag inte skulle vilja vara med när en av dessa tropiska orkaner drabbar öarna i atlanten. Men om jag tänker efter noga så undrar jag om jag inte borde satsa på att befinna mig på Kuba när nästa orkansäsong drar igång. Då skulle jag också kunna stå och knipa med ögonen i lånade regnkläder och rapportera från lämpliga bus-
väder. Liveblogga, så som tidningarna gör numera när de blivit medvetna om att många hellre läser bloggar än surfar in på tidningarnas hemsidor.

Eftersom jag också känner ett antal bus-
vädersfantaster kanske jag skulle ordna en gruppresa. Nu tror jag inte att kubanerna skulle uppskatta den sortens turism, men besöker vi samtidigt något sjukhus och någon skola så kanske de står ut med ett antal äldre gentle-
män med släpbara datorer. Möjligen ska man inte raljera för mycket innan man vet hur det går för dem som befinner sig i orkanens väg. Hanna dödade fler än 500 på Haiti för bara några dagar sedan så ämnet är kanske inte så lämpligt.

En gissning från min sida är ändå att Ike kan komma att bli en riktig kioskvältare de närmaste dagarna, i dubbel bemärkelse. Intensifieras orkanen och drar in mot den amerikanska kusten så kommer trycksvärtan att stå som spön i backen. Det kommer gå veritabla långtradartåg in till tidningstryckerierna och återigen kan vi kanske hitta en liten notis om hur många tusen som dött i ett liknande oväder i Sydostasien. En sorts etnocentrism som vi faktiskt kan klara oss utan…

National Hurricane Center AB DN1 SvD1 Dbl Pol VG it

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Ike, Orkan, Hurricane, Hanna, Gustav, Kuba, haiti, Väder, Storm, Natur, Mediekritik, Journalister, Liveblogga, Politik[/tags]

  14 comments for “IKE, alla orkaners moder?

 1. Arebir
  7 september, 2008 at 11:47

  Människor kommer att få anpassa sig till en ny verklighet! Skalan för orkaner får nog ändras om och ökas på – som Björklunds betygssystem – med fler steg.

  Samhället får anpassas med allt vad det innebär! New Orleans och Floridas invånare får vänja sig i att pendla till grannstaterna under orkansäsongen och vill de sig riktigt illa får de en hockey morsa i vita huset som hävdar att klimathotet bara är humbug! Men som du skriver Jinge, så blir det värst för de som gammalmedia inte skriver om!

 2. 7 september, 2008 at 12:03

  vill de sig riktigt illa får de en hockey morsa i vita huset som hävdar att klimathotet bara är humbug!

  Jag skulle nog tippa att McCain vinner, surrade med en amerikan igår och han var för Obama men trodde att han inte skulle ha en chans annat än i opinionsundersökningarna. Där var det lättare att vara ”liberal” hävdade han. Det ligger nog något i det.

  Ja, klimathotet finns ju inte enligt nyliberaler. Men de kommer att ändra sig…

 3. Nora
  7 september, 2008 at 12:11

  Helt rätt – håller fullständigt med dig om medias orättvisa ” snedfördelning” i sin rapportering av naturkatastrofer. Herregud – Gustav kändes ju nästan som en nationell angelägenhet här hemma i Sverige. Det säger en hel del!

 4. Arebir
  7 september, 2008 at 14:51

  @ Jinge

  ”Ja, klimathotet finns ju inte enligt nyliberaler. Men de kommer att ändra sig…”

  Hoppas det, men det finns fortfarande de som tror att jorden är platt ;!

 5. Dizz
  7 september, 2008 at 17:25

  Nej, klimathotet finns inte. Det är bara ett resultat av massmedial suggetion och PR, en hype som gör att knappt några forskare angelägna om forskningsanslag vågar komma med motsatsen. Har inte ett smack med nyliberalism att göra heller om ni trodde det.

  Det som är relevant är nedgiftningen av naturen med tungmetaller. Det är miljöförstöring och något reellt att inrikta sig på. Koldioxid i atmosfären och dess orsaker är det inte. Där är orsak och verkan inte utredd även om folk missuppfattar det som så.

 6. Arebir
  7 september, 2008 at 18:02

  @ Dizz

  Vi får väl anta att orkanerna också är ett resultat av massmedial suggetion och PR….
  FN:s klimatpanel har med andra ord missuppfattat hela situationen! Få företeelser är så utredda och studerade som klimatpåverkan och de faktorer som spelar in! ”Förnekelse debatten” liknar den som fanns om rökning på 50 o 60-talet. Även då fanns förnekarna som bestämt slog ifrån sig alla argument om orsak och verkan!

 7. Torsten
  8 september, 2008 at 06:00

  Under min inte alltför långvariga levnad har jag upplevt larm om hur hur världen gått mot en ny istid, hur ozonskiktet mer eller mindre utplånats med mänsklighetens snara undergång som följd samt, nu, hur världen blixtsnabbt blir varmare pga koldioxidutsläpp.

  Någon mer än jag som tycker alla larmen är förvirrande?
  Någon mer än jag som anar oråd när en stenrik vd viceprecident av USA (utan några meriter inom området) åker världen runt och predikar teknikomställning?
  Någon mer än jag som blir misstänksam när enigheten om samma teknikomställning bland makthavare och kapital är total (USA kommer först senare, det kan nog skyllas på att de ofta reagerar med ryggmärgen).
  Någon som är förvånad över att den teknikomställning som nu, efter några års karens, förs fram stavas ”kärnkraft”.
  Någon som är förvånad över att det undantag för utvecklingsländerna som finns i Kyotoprotokollet (betr minskning av CO2-utsläpp) nu kraftigt ifrågasätts vad gäller Kina & Indien.

  Någon mer än jag som undrar om det inte förekommit orkaner tidigare (Fråga kubanerna)?

  Någon mer än jag som undrar hur det kan komma sig att jordens medeltemperatur sjunkit under hela 2000-talet.

  Det finns all anledning att minska på utsläppen. Förnyelsebara energikällor måste ersätta de fossila, både av miljö- och resursskäl.
  Men alarmismen kring ”klimatfrågan” tjänar nog egentligen helt andra syften än omsorg av miljön.

 8. 8 september, 2008 at 06:31

  Men alarmismen kring “klimatfrågan” tjänar nog egentligen helt andra syften än omsorg av miljön.

  Vilka syften då Torsten?

  Menar du att det är lögn att Atlantens temperatur stigit med 0,5° ??

  Menar du att det är lögn att det blivit fler – och svårare orkaner ??

 9. nature
  8 september, 2008 at 07:33

  @Torsten
  Du lyssnar nog lite för mycket på journalisterna (som ofta inte har koll) än till forskarna; ty vi känner väl alla till journalisternas språkbruk när forskare ”slår larm” samt där allmenheten ”rasar” osv. Nej, läs vad som finns skrivet om meteorologi i stället! Kolla in Fysikum där finns en del och speciellt musi (http://www.misu.su.se/) läs på och utveckla dej, så kan du göra egna bedömningar och samtidigt slipper journalistprosan!

 10. nature
  8 september, 2008 at 07:40

  Kan vi inte genomföra ett litet metriologtest här för att få se hur det är ställt med kunskaperna?

  Nej. / Jinge

 11. Torsten
  8 september, 2008 at 11:46

  Jinge:

  Tala inte om lögner. Det förutsätter att den som framför påståendet har dunkla syften och det tror jag inte alltid är fallet.
  Att ett påstående är fel behöver inte betyda att det är en lögn.

  Vad jag har förstått finns ingen belagd ökning av vare sig antalet orkaner eller styrkan på dem.
  Det motsäger i sig inte påståendet att de blivit fler eller värre, men det motsäger den tvärsäkerhet som florerar i frågan, bland annat i dessa spalter.

  Under 8 år i sträck har världsmedeltemperaturen sjunkit. Inte mycket, men tydligt. Det är möjligt att Atlantens temperatur har stigit 0,5 grader. Men det säger ingenting om man inte berättar vilken tidsperiod det handlar om, vilket värde det rör (medeltemperatur, ytvatten, djupvatten…) eller hur Atlantens temperatur normalt förändras.

  Tvistefrågan är, vad jag förstår, inte om koldioxidhalten ökat. Frågan är om detta har någon avgörande betydelse för klimatet, eller om de klimatförändringar som observerats är naturliga variationer orasakade av bl a solfäckar.

  Det syfte du frågar efter är naturligtvis ett led i striden mellan nord och syd. När den industrialiserade världen, efter att under 200 år byggt upp sin ekonomi på fossila bränslen, känner sig hotad av tredje världens utveckling tar de till alla knep för att inte förlora sin position.
  Kärnkraftslobbyn har också allt att vinna på alarmismen. Det är inte svårt att se.

 12. Arebir
  8 september, 2008 at 12:10

  @ Torsten

  Kritiskt tänkande är en dygd men det är svårt att följa med i ditt resonemang!

  Vad gäller orkaner så är ditt resonemang inte korrekt. Kuba har aldrig någonsin (sin kända historia) drabbats av två stora orkaner på så kort tid, som nu med Gustav och Ike! Orkanerna blir fler och kraftigare för att temperaturen på havsvattnet stigit! Det är enkla fakta. Att klimatfrågan skulle vara ett led i kampen mellan nord o syd känns inte övertygande. I så fall skulle USA skrivit under Kyuto avtalet och arbetat för än mer långtgående avtal! Debatten liknar både den om rökning, evolutionsläran och om vi lägger till en lokal debatt, den om Björklunds syn på skolforskningen. I samtliga fall handlar det om att gå emot vetenskapliga fakta, att bestrida och förneka vad som i längden inte går att förneka! Det handlar om att ”vinna tid”! För så länge man kan hålla igång debatten så kan man sälja cigarretter, slippa skriva under Kyuto avtalet och göra karriär som skolminister!

 13. Anders N
  8 september, 2008 at 12:22

  Arebir! Det blir ofta så att klimatförnekarna reagerar som kreationisterna bland kristna. De säger att det måste vara GUD som skapat tillvaron, hur skulle den annars kunna bli så komplicerat och finsnickrad. Men klimatförnekarna reagerar på motsatt sätt, de ifrågasätter fakta på ett lömskt sätt genom att tvivla, vränga och förvirra. Personligen tycker jag nästan att de är kul i sin iver att förneka. Just det med Kuba som du tog upp är extra intressant, men du missade att nämna Haiti som aldrig någonsin haft liknande katastrofer av den art och omfattning som nu.

  ”Vad jag har förstått finns ingen belagd ökning av vare sig antalet orkaner eller styrkan på dem.” är ett skolexempel på detta. ”Vad jag förstått” innebär att vederbörande helt har slutat att ta del av den information som media sprutar ur sig för närvarande. Det kan väl ändå inte vara vårt fel?

  Guilt by association: ”Det är möjligt att Atlantens temperatur har stigit 0,5 grader. Men det säger ingenting om man inte berättar vilken tidsperiod det handlar om, vilket värde det rör (medeltemperatur, ytvatten, djupvatten…) eller hur Atlantens temperatur normalt förändras.”

  Jaha, den siffran var det tydligen något fel på, men VAD lämnas helt öppet så troligen är det någon som underlåter att berätta VAD den gäller, och är därmed en skummis, något slags Gore-kopia.

  Gud vad jag blir trött…

 14. Torsten
  8 september, 2008 at 16:40

  Anders N:
  Berätta då för mig vad siffran gäller, om du nu vet det. Till skillnad mot dig drar jag inte några ytterligare slutsatser om min meningsmotståndare. Man behöver inte vara ”skummis” för att drabbas av ofullständig information. Inte heller för att föra den vidare.

  Vad beträffar orkanfrekvensen skulle jag vara tacksam om du läste även fortsättningen på stycket. Bevisen för att orkanerna blivit flera och värre finns nog f a i pressens sensationslystnad. Vädret har nog i alla tider varit konstigast ”just nu”…

  Agebir:
  Det händer saker med klimatet. Det är, vad jag vet, oomtvistat. Numera verkar den förhärskande åsikten vara att det blir varmare. men, som sagt, det var inte länge sedan det var tvärt om.
  Vad beträffar USA:s inställning till Kyotoprotokollet bevisar det ingenting. Jänkarna är inte direkt kända för att reagera rationellt. Det gäller i synnerhet nuvarande administration. Mycket tyder nu på att de kommer att skriva på, efter de justeringar jag nämnde i tidigare inlägg.

Comments are closed.