Hotad av varghatare – Igen!


Precis som vanligt när jag skriver om vår fyrbente svenska medborgare Canis Lupus, även kallad Gråben, Ulven eller det vanligaste – Vargen, så kommer det ett antal ilskna mail och kommentarer.


Samtliga kommer från innehavare
av jakt-
vapen och jägarexamen, de enda som har något att förlora på en fast och sund vargstam i landet. Som bekant ojar de sig i debattartiklar i Aftonbladet över den tunga börda det innebär att hålla efter älgstammen, älgens effektivaste predator, men likafullt vill de kraftigt begränsa vargstammen. Orsaken är givetvis att man ljuger om motiven, det handlar uteslutande om den egna frysboxens innehåll.

En av de myter man odlar är att vargen skulle vara utplanterad i Sverige i början av 80-talet. Fakta är dock att det fanns ett antal vargar i norra Värmland, Dalarna och i Norge. Canis Lupus låter sig nämligen inte imponeras av gränsrösen utan utnyttjar friskt passfriheten mellan de skandinaviska länderna. Men jägarna har svårt att acceptera att de hade misslyckats med att ta död på varje djur, därför ägnar sig många av dem tid och kraft till att sprida skrönor. En speciellt lustig en skrev i morse nedanstående kommentar.

Lustig en: ”och nu lite fakta. vi svenskar hade skottpengar pa varg fram tills 1971, 1974 blev vargen fridlyst i svergie. DÅ FANNS DET EN VARG I VÄRMLAND! och hela svergie, och anligt alla nu härstammar ALLA svenska vargar från den vargen.. men hur fan förökar sej en varg? inse detta det finns ingen ”svensk” varg kvar i svergie det är rysk/fink/est/polska vargar…

vargenn kom till svergie med hästtransport i början på 80talet… det är dessa fakta som späder på det svenska varghatet. och så borde bara dom som är utsatta för rovdjur få uttala sej i den här frågan.”

Jag avstår från att kommentera språkbe-
handlingen och hänvisar i stället till det ovan skrivna ((Fakta är dock att det fanns ett antal vargar i norra Värmland, Dalarna och i Norge. Canis Lupus låter sig nämligen inte imponeras av gränsrösen utan utnyttjar friskt passfriheten mellan de skandinaviska länderna.)).

Rent allmänt så tycker jag att det är skojigt med konspirationsteorier, om någon skulle kontakta mig och vilja gästblogga om att jorden är platt så får vederbörande givetvis göra det. Sådant är kul, precis som det är kul att läsa religiösas uppfattning om att jorden skapades av något slags ande för fem-sex tusen år sedan, det har ett klart underhållningsvärde om inte annat. Men sprider man myter helt och enbart för att man vill plantera lögner av egoistiska eller politiska skäl så blir jag irriterad.

När det gäller varghatarna så är jag beredd att hålla med vår högerregering om att arbetslinjen är hyfsad bra. Bättre att låta dessa människor

skaffa jobb och arbete så att de kan köpa kött och fylla frysen med, i stället för att utrota en av vårt lands mest naturliga innevånare.

Igår kväll kom det en e-post från ett låtsasnamn med gmailadress. Där stod mitt fullständiga namn, personnummer och min adress. Det var det enda budskapet i e-postmeddelandet, precis som att jag inte kände till dessa uppgifter tidigare. Av-
sändaren anspelade på varg i sitt låtsasnamn så det är inte svårt att begripa att orsaken står att finna i min kritik av Thomas Ekbergs debattartikel i Aftonbladet igår och kanske det att jag uppmärk-
sammade varghataren Folke Johansson i måndags.

Nej, jag ligger inte sömnlös efter att ha fått ett sådant e-postmeddelande, men jag tycker att det säger en hel del om den intellektuella nivån bland varghatarna. Ser man till avsändaren, varg-
hataren Folke Johansson och nu Thomas Ekberg senaste inlägg i debatten om våra stora rovdjur så kan man bli betänksam, mycket betänksam.

Relaterat: DN1 SvD AB 1 Jinge 1 Jinge 2

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Dalarna, Djuprämmen, Djur, Folke Johansson, Illegal jakt, Jakt, Jägarkåren, Kriminella jägargäng, Lesjöfors, Natur, Ockelbo, Olaga jakt, Politik, Säkerhetsrisker, Säpo, Tjuvjakt, Tomas Brynils, Varg, Varghatare, Värmland, Gästrikland, Hälsingland, Thomas Ekberg, Canis Lupus, Gråben, Ulven, Olaga hot, Hotelser[/tags]


18 svar till “Hotad av varghatare – Igen!”

 1. En anonym person från internet vet var du bor Jinge. Du kanske borde överväga att hålla tyst om vargfrågan i fortsättningen ;)

 2. Aschberg sa en gång en rätt bra sak: ”Om jag blivit mordhotat? Det går 13 mordhot på ett dussin” D.v.s. han har i princip slutat att bry sig om mordhoten! Trots detta kan det vara en mycket obehagligt upplevelse om man tar dem på allvar; och varför skulle man inte göra det? Erfarenhet skulle jag säga! Mordhot som man inte bör bry sig om (säg 95 % av de allra flesta) kommer oftast från personer som är någorlunda psykiskt friska; omvänt är de svåraste (läs farligaste) mordhoten de som kommer ifrån psykiskt riktigt svårt störda personer! Men missförstå mig inte här: Psykiskt sjuka personer begår MINDRE våldsbrott än genomsnittet av befolkningen. De värsta mordhoten som i realiteten är ofarliga, är de som dels riktar sig till anhöriga och de som är dels är förtäckta! Hells Angels t ex bryr sig i princip bara om att mörda eller skada personer redan tungt kriminella! Det skulle vara katastrof för deras löjliga lilla rörelse om de mördade en Svensson: för de skulle spela polismyndigheterna i händer samt försämra relation till allmänheten något oerhört, som de är mycket måna om att inte förstöra! Det är den s.k. allmänheten som HA bör frukta mest! Om alla som blivit hotade av dem anmälde och vittnade skulle de i princip upphöra att existera! Mordhotarens främsta syfte där att SKRÄMMA – och det behandlas effektivas genom att PUBLICERA dem OFFENTLIGT och eller anmäla.

 3. Så Jinge, bry dig inte om dem! Jag tror inte att varghatarna är speciellt farliga (läs sjuka) det handlar nog mest om ett gäng alkoholister som tävlar om vem som kan skrika högst – inte mycket att bry sig om!

 4. Förefaller orimligt att hota en människa som använder en penna pga att de hatar vargar. Då har de uppenbarligen en skruv lös. Vargfrågan är väl ingen direkt stor fråga och man undrar ju hur det kan väcka så starka känslor?

 5. Angående den lustiga kommentaren. Så här kan man läsa på Skandulvs hemsida om återetableringen av varg:

  ”SKANDULV har genom avancerade DNA-metoder lyckats kartlägga invandring och produktion i den nya skandinaviska vargstam som uppstod efter 1980 /…/ Utifrån detta stora och detaljerade data-set kan man se att dagens vargbestånd härstammar från ett vargpar som ynglade i Nyskogareviret i norra Värmland 1983-85. Detta par producerade flera valpkullar, men sedan det gamla paret upplöstes 1985 (tiken sköts i en fårhage i juli 1985) har man också dokumenterat syskonparningar i detta revir mellan 1987 och 1993. Först 1991, när en utvandrande ungtik från detta revir träffade en invandrande hanvarg från den finsk-ryska vargstammen, tillfördes de skandinaviska vargarna nya gener. Denna nya parbildning skedde i Jämtland, ca. halvvägs mellan det sydskandinavisk beståndet och detfinsk-ryska. Hela den nuvarande sydskandinaviske vargstammen har sitt ursprung från desse tre ”grundare”.

 6. Det är bra att du tar upp detta Jinge. Du har ju stött på varg ute i naturen, hur många av varghatarna har det tror du? Noll! De hatar väl bara för att de aldrig fått se gråben!

 7. Ja det är väl så det är Gasten… :-) Jag har stött på varg IRL, och varghatarna är avundsjuka… :-)

 8. Folk som håller på och ljuger om vargens farlighet har aldrig sett en varg annat än på bild.

 9. En procent av svenskarna jagar älg men 30% av manliga politiker. Det är förklaringen till att jägarnas argument är det som hörs.Att man inte mår riktigt bra i dom leden förstår jag , ingen mår bra av att leva sitt liv i en lögn.
  1970 lovade jägarkåren att man inte skulle släppa upp älgstammen mer (då sköt man 29 tusen älgar)med hänsyn till trafik ,jord och skogsbruk , i år sköt dessa lögnare över 90 tusen älgar!!! Vad är facit av deras svek ,600 människor har vi följt till graven , flera tusen har hamnat i rullstol ,hela landet har hängnats in av 3metersstaket som kostat miljarder ,tallplantering har nästan upphört ,och vi får gå i artfattiga granplanteringar utan blommor fjärilar och ljus. Vad har då rovdjuren gjort för hemskt som motiverar jägarnas avsky tagit 2 tusen älgar , tagit 20 hundar av 2000 som dödats i samband med jakt,dödat tre människor på 100 år.alla jägare ( Kerstin Ekmans bästa kommpis nu senast,men… dog inte han av alkoholförgiftning?!! 3,8 promille hade dödat mig i alla fall) folk som försöker lura och skrämma sina medmänniskor kallar jag slödder . Tack för ordet.

 10. Jag tycker det är rent åt helvete att vi i vårt stora land inte skall kunna ha en livskraftig vargstam, vargen e faktiskt inte inplanterad utan har funnits här lika länge som vi människor…förmodligen ännu längre.
  Alla dessa tjuvjägare…..fy fan!! Vi människor e inte ensamma på planeten jorden, våra medresenärer har lika stor rätt att leva som vi själva. Så på tv att i namibia skjuter man tjuvjägare………

 11. Mikael! Som jag skrivit förut ett antal gånger så anser jag att man ska hålla vargen borta från renbetesområdet. Renskötseln är den enda näringen som bedrivs med frigående ”boskap” och det skulle inte gå att stängsla renarna. Då skulle näringen försvinna.

  Det är trots allt en mycket liten del av vargarna som söker sig dit och genom att hålla efter stammen så kanske vi kan få dem till resten av Sverige istället.

 12. Jinge skriver (inägg 13 om Varg)
  Renskötseln är den enda näringen som bedrivs med frigående “boskap” och det skulle inte gå att stängsla renarna. Då skulle näringen försvinna.
  Fäbodnäringen och småbruk i glesbygd är lika hotat, man har samma problem. Förr fungerade betesbruk och rovdjur hjälpligt när alla rovdjur som angrep boskap blev jagade. Rovdjuren förblev rädda för människan.
  Dagens oförståelse för djurhållarnas problem verkar leda till ett minoritetsförtryck som inte hör hemma i en demokrati. Storstadsmänniskor och icke djurhållande befolkning som inte drabbats har svårt att sätta sig in i djurhållarnas problem. Det är inte bara en fråga om ekonomiskt värde på dödade djur. Återkommande panik i kreatursbesättningar kan omöjliggöra en ansvarsfull djurskötsel.

  Tyvärr är den gamla samhällsandan borta, när man lyssnade till alla och försökte förstå och agera för samhällets bästa. Idag verkar alla tro att man ska konkurrera och vinna varje argument. Kortsiktigt!

 13. Vargarna ska absolut inte utrotas dom råkar facktiskt vara mina favorit djur…

 14. Jag blir enbart förbannad på folk som vill utrota vargen för ”den är såååå faaarlig”. Well då har du två val: 1)flytta och 2)acceptera det.
  Men visst, om vi utrotar vargen, ska vi inte utrota älgen och råddjur också? Dom orsakar hur mycket trafikolyckor som helst.
  Men klart, då skulle ju inte jägarna ha nåt att göra.
  Dom vill ha älgar och andra i fred, om vargen försvann skulle fler älgar finnas = fler som får skjutas = mer kött i frysen för jägarnas del. Och självklart menar jag inte VARENDA jägare, utan dom som är varghatare.

  Och nej, jag har ingen varg där jag bor. TYVÄRR. Jag hade gärna haft det. Och inom en kort tid kommer jag flytta till ett vargtätt område och det är jag glad över.