Höst på riktigt nu?


Sommaren år 2011 kommer gå till historien som den sommar där SMHI:s väderprognoser antagligen var de uslaste i världen sett både över tid och över geografisk spridning. I sommar har det hänt mig ett flertal gånger att jag läst sol-sol-sol över Östra Svealand men genom fönstret har fått se hur regnet skvalar.

SMHI själva har hävdat att det varit ovanligt svårt att förutsäga väder i år, och det är säkert sant. Man har också hävdat att det är svårt att prognostisera en halvö som den skandinaviska, säkerligen också korrekt. Det anmärkningsvärda är förstås att den norska och danska vädertjänsten tycks ha haft större lycka med kaffesumpen eller innehållet i abborrars mage.

Men nu spelar prognoserna allt mindre roll. Medans världen drabbas av orkaner så kommer vi själva här i norden drabbas av regn och åter regn. Redan för en vecka sedan började löven gulna utanför mina fönster och om ytterligare en vecka så kommer naturen bjuda på vackra färger, något som gör att jag kan förse mig själv med åtskilliga höstbilder hoppas jag.

De flesta inser nog att klimatförändringen kommer att innebära att även kommande vinter kommer att bli både kall och snörik, de snöfria vintrar som vi haft genom åren kommer gradvis sjunka ner i minnenas gömslen, bara vi som är 60+ eller mer kan berätta för barnen att vi minsann varit med om vintrar där inte en enda snöflinga synts på hela vintern, och som vanligt kommer dessa barn att titta på oss med misstänksam blick.

Själv är jag fulvädersfantast, för ett par dagar sedan tog jag fram min Haglöfsryggsäck och tömde den på diverse innehåll som jag borde ha rensat bort redan för ett par år sedan, spritköket är lokaliserat och likaså tält och liggunderlägg. I min egen planering ingår det en resa ut till Huvudskär eller Landsort när den första riktiga stormen gör entré, i alla fall om den inte innehåller massivt regn. (forts nedan..)

Efter att ha blivit bortblåst något dygn så räknar jag med att komma hem försedd med näsdroppar, konjak och en präktig förkylning. Enligt SMHI ska det blåsa tio sekundmeter inne över land på onsdag, det kan innebära mer än kuling över havet, men det är nog för tidigt för min utflykt. Men september är en bra månad, lika bra som oktober i alla fall så det är redan dags för lite tumhållning.

Egentligen borde jag resa ner till Bohusläns skärgård, men en sådan chanstagning kräver nog mer precisa prognoser än dem som SMHI kan ge.

it Andra om: , , , , , , , ab12 ex dn12 svd1 svt sr


4 svar till “Höst på riktigt nu?”

  1. Jag kan bekräfta att prognoser för Västra Götaland är minst lika usla. Då jag i mitt jobb är starkt beroende av vädret följer jag prognoserna på flera siter ibland veckor i sträck. Vissa dagar har det varit så dåligt att 12 timmar framåt är prognosen helt felaktig. Smhi utmärker sig verkligen. Ibland så verkar de jobba halvtid och ibland så verkar inte prognosen uppdateras under stor del av dagen. Vid de värsta fallen har Smhi stått på sig i över en dag att det skulle vara soligt jmf med de andra som varnade för regn. Och trots att tom deras radar visade regn och det REGNADE ute så talade de om att det minsann var soligt på västkusten! Någon tidning har skrivit att i deras koll var yr.no och dmi.dk lika dåliga och det håller verkligen inte med om.

    • Det funkar väl litegrann som med SJ: om alla är inställda på att de har svårt att hålla tidtabellen märks deras förseningar mer än andra tågoperatörers. Själv har jag råkat ut för minst lika allvarliga och återkommande förseningar med exempelvis Tågkompaniet, men det företaget är ju inte i allas fokus på samma sätt.

      Samma med SMHI. Alla svenskar noterar deras felprognoser mer än andra meteorologiska instituts.

      Grundproblemet är nog att prognossäkerheten kan vara hög bara över relativt stora områden, men inte på detaljerad ortsnivå (vilket vi idag förväntar oss). Den prognos som inte stämmer för någon som bor på orten X kan mycket väl stämma för någon som bor på orten Y, bara någon mil bort. Trots att båda två lyssnat på samma väderprognos.

      • Delvis sant, men oxo osant. Många gånger har man varnat för regn hela dagen på ostkusten, men det har blivit solsken hela dagen. Och det är lätt at tse om det regnar i grannbyn med regnradarn..

  2. Ja, att de ekonomiska auktoriteterna spår sämre än bläckfisken Paul har man ju tvingats inse (de delar ut högsta kreditvärdighet åt länder som gör bankrutt en vecka senare t.ex.). Men att även svensk väderlekstjänst har börjat yra, det rycker undan grundvalen för allting. Men vid närmare eftertanke är detta kanske ett framsteg.