En god Vargnyhet i höstmörkret


Jag har hört det ryktesvägen, men nu kan jag läsa den glädjande nyheten i tidningen.

SvD: ”Den svårt inavlade svenska vargstammen har tillförts nytt, fräscht blod. DNA-prover från vargspillning i Hälsingland visar att den rysk-finska varghannen som tidigare vandrade in i Sverige har fått valpar i år. Olof Liberg, koordinator för det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv, säger att detta är första gången sedan 1993 som det fötts en valpkull utan inavelstecken i landet.”

De sista artiklarna jag läste om gråben var att den svenske konungen hade tappat både vett och sans för en vecka sedan ungefär, han ansåg att vi skulle starta jakt på ett av våra rödlistade rovdjur. Uppenbarligen var det ren frustration eftersom hans son lyckats fälla en älg, men inte han.

Vi är nog många som tänkt tanken att hjälpa vår fyrbenta vän att få hit några ryska vargar för att inte inaveln skulle ta kål på den befintliga stammen, enbart lagboken har hindrat oss. En bekant spekulerade om att köpa ett ton korv och lägga ut ett spår till Sverige från den ryska gränsen. En annan föreslog att vi skulle samla ihop $ 10 000 och meddela ryssen att vi ville ha fyra-fem vuxna oskadade djur som vi sedan skulle smuggla in i Sverige.

Som sagt, bara lagboken hindrade oss. Man ser nämligen få vargar från de gallerförsedda fönstren på Svartsjöanstalten. Men som sagt, de företagsamma djuren har ordnat saken själva. Hade jag haft någon Whisky hemma så hade jag firat saken med ett drickglas, utan att bita av.

SvD Newsdesk it

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]Varg, Natur, Rovdjur, Kungen, Svartsjöanstalten, Varghatarna, Jägarlobbyn, Tjuvjakt, Djurplågeri, Jägarförbundet, Politik[/tags]


8 svar till “En god Vargnyhet i höstmörkret”

 1. Låt oss skåla för flera kullar och ev att någon vuxen varg känner för att emigrera igen.Länge leve nord europas vargstamm.

 2. Nåja, lagar är ju knappast något som jägarna bekymrar sig om. T ex den jagande kommunpolitikern i Vilhelmina som under björnjakten såg en björn som jagades upp i ett träd av hunden. Politikern sköt björnen på 40 m avstånd, och ned ramlade en järv!

  http://vk.se/Article.jsp?article=226051

  Varg är det ju numera fri jakt på, bara man har med sig en jakthund,som man kan häva blivit attackerad.

 3. Nu kan du och jag Jinge, jägaren Marcus och bloggaren Jinge för en gångs skull vara överrens i vargfrågan. Det är så skönt att det tillförs lite friskt blod till den här stammen. Fram för mer sånt. Då får vi också en stryktålig vargstam som kan tåla en viss begränsad avskjutning av problemindivider, något som dagens vargstam knappt klarar av…

  MVH från dalaskogarna!

 4. Ett finger Lagavulin kan det vara värt, (räknas det som reklam?)

  Kan bara hålla med dig Marcus. Vi behöver fler nytillskott, en större stam. Blir stammen tillräckligt stor, och frisk, så kan vi ha licensjakt på varg. Vore det inte något för jägarkåren att se fram emot, ytterligare ett jaktbart vilt i Sveriges skogar?

 5. Jag vet inte om ni inser att det är en droppe i havet, för kommer det ingen ny varghane från öst inom de närmaste tio åren så inte situation ur inavelssynpunkt inte så mycket bättre än vad den är idag, då är den nog ännu sämre.

 6. @Christer W
  Ja vi behöver mer nya varger med nytt blod. Vargen är starkt hotad av inavel, så varje liten drop nytt blod är en god nyhet.

  Apropå nyheter och nyheter så har Silvia gått in och försvarat Kungen nu, man kan läsa om det på aftonbladet. Kan de inte bara hålla käft.