Domedagsprofet Uthyres!


Det råder knappast något större tvivel på att vi redan är inne i en dramatisk förändring av klimatet. När forskarna har beräknat hur lång tid det ska ta har man använt ”datormodeller”, men inga sådana bygger på alla faktorer som samverkar, det går helt enkelt inte att beräkna. [column width=”49%” padding=”2%”]Det kan ta femtio år innan klimatförändringen slagit igenom fullt ut, dessutom kan man inte veta om en global temperaturökning stannar vid ett par tre grader och en ökad havsnivå. Det kan lika gärna röra sig om en klimatförändring där mänskligheten får svårt att överleva mer än några år. Var det inte Mayaindianerna som förutspådde jordens undergång till år 2012?

Eva Franchell/AB: ”Extremt väder är lika med klimatförändringar. Det är bara att acceptera katastrofen, för den tycks redan vara här. I Moskva är det sju grader varmare än normalt, det är en exceptionell siffra. Flera hundra bränder härjar runt om i Ryssland. Katastroftillstånd har utlysts i staden Ozersk där den ökända kärnbränsleanläggningen Majak ligger. Det brinner några mil från anläggningen och det ryska brandförsvaret gör allt för att förhindra att branden når ända fram till anläggningen.”

Att temperaturen är sju grader över vad den brukar vara i Moskva tyder dessvärre på att klimatförändringen kan bli långt mer dramatisk än vad forskarsamhället trott. Det är givetvis omöjligt att dra några slutsatser efter en gigantisk kalvning av isberg i Grönland, lika lite som man kan ta monsunregn, översvämningar och jordskred som ett bevis på att vi redan passerat Point of no Return, men det finns definitivt anledning att oroa sig.

Vår egen värmebölja gav nya värmerekord, jag minns inte i skrivande stund om det handlade om varmast på hundra år eller om det var sedan mätningarna startade. Men det spelar mindre roll, hade vi haft det sju grader varmare som man har i Moskva så hade vi också drabbats av skogsbränder av stort format. Vi som är äldre och redan har drabbats av ohälsa tål inte sådan värme lika bra som tjugoåringar, så skulle en sådan värmebölja drabba oss i Stockholmstrakten så borde vi hellre befinna oss i fjällnära miljö.

Jag brukar ibland skriva om att bo i hus under marken, tanken med detta är ett slags romantisk föreställning om att [/column]

[column width=”49%” padding=”0″]Energihus

det vore bäst för miljön, ett sådant boende blir mindre energi-
krävande. Det säger sig själv att ett hus som det på bilden kräver mindre energi för att värma upp likväl som att kyla. Helst av allt borde det väl ligga uppe i den lappländska fjällvärlden även om det skulle betyda svårigheter att få 100 Mbit hemma.

Jag undrar dessutom om inte marknaden för domedags-
profeter borde öka nu? Jag har redan skägg, och helskägg går att ordna på tre månader, en vandringsstav snabbare än så. Jag känner att jag måste ta reda på vad en domedagsprofet har på huvudet, en grå keps duger väl inte?

it , , , , , , ab1 ex svd1 dn1

[/column]


25 svar till “Domedagsprofet Uthyres!”

 1. Majaindianer? Är det någon nyupptäckt stam eller? Påminner väldigt mycket om mayaindianer till namnet.

  Ditt flestavande och outbildade kommuniststlödder. Vad sägs om att börja jobba?

 2. Tja, vad som kommer att hända är omöjligt att veta. Men vi får väl se hur höststormarna ser ut, och om det återigen blir en vargavinter.

 3. Helt klart att klimatet förändras. Men detta faktum rymmer två frågor, en enkel och en svår: 1. Har inte klimatet ALLTID ändrats? och 2. Är du säker på att det är mänskliga aktiviteter som orsakar förändingarna?

  Dessutom, vad tror du om borrkärnorna som visar att det är temperaturen som ökar/förändras först och koldioxiden som ökar efteråt, och inte tvärt om…?

 4. mayaindianerna spådde för 500 år sedan att den 21 december2012 ändras jordens magnetfält så pass att polerna ändras men inget om vilken sorts katastrof som utlöses.deras astonomi var så exakt att dem stämmer även till dags datum.det har något med solens utbrott att göra som påverkar vårt magnetfält

 5. När man hörde under 1990-talet att det i framtiden skulle det brinna på vissa ställen medan det kommer att bli översvämningar på andra trodde man att det kanske skulle inträffa om hundra år. Men vi är redan där. Översvämningar i saudiska städer och i Sinaiöknen i början av året, idag i Sudan och Pakistan medan det brinner i Portugal och Ryssland och vi är som grodor som kokas långsamt. vi stannar inte ens upp och undrar på allvar om vad vi ska ta oss till. Idag vaknade jag till fasansfulla bilder ur en mardröm där vattnet forsar in i mitt hus. Och det kan hända när som helst, tyvärr.

 6. Det som ororar mig mest, är inte bara de radioaktiva element från Tjernobylnedfallet som bundits till den tungmetallbenägna humusen i torvmossarna norr om Moskva och som nu frigöres som sotpartiklar som eventuelt kan blåsa in mot Moskva.
  Nej, det är hur denna 7-gradiga temperaturhöjning påverkar töandet av av den metan som bundits som hydrater och finns som små inneslutningar (körtlar), blandade med is, tundramaterial, leror och andra sedimentlager. Enligt energiexperten Gunnar Agfors kan en global temperaturökning (tillsammans med mänsklig lokal påverkan som okontrollerade skogs-torvbränder (min anm.)) kunna göra ytliga lager av metanhydrat instabila och förstärka temperaturökningen drastiskt bl.a inom de ofantliga arealer av tundraområden i Sibirien! Denna teori har framförts som en förklaring till de ofta snabba, globala temperaturökningar som inträffat tidigare i jordens historia. Metanhydrater kan därför vara en potentiellt allvarlig klimatfaktor. Metan har på kort sikt ca 21 gånger större klimatpåverkan än koldioxid!!

  Bengt Nilsson, röd gråsosse

  • Ja det där är en svår fråga. Dessutom bygger alla klimatmodeller på faktorer som inte är helt enkelt att simulera. Forskarna är säkert duktiga, men här handlar det om fullskalemodellen Jorden. En sjugradig ökning är faktiskt fyra gånger högre än vad man spekulerat om. Ett förlopp på upp till två grader varmare under en lång följd av år…

   • Sju grader? Den globala medeltemperaturen har ökat med 0.7 (noll komma sju) grader sedan lilla istiden tog slut. Resten är således lokala variationer, sådant som i vanliga fall benämns ”väder”. I Sverige i vintras var temperaturen på vissa ställen 10 grader under det normala (också väder). Svårt att se skogsbranden för alla träd?

     • Det är inget onormalt att temperaturen varierar +/-10 grader omkring det ”normala”. Det kallas köldknäppar och värmeböljor i dagligt tal. Den globala medeltemperaturen (och ev. mänsklig klimatpåverkan) är något helt annat. Den har inte ökat på 12 år.

 7. Klimat ändras, men visst fan har alla utsläpp och skit som vi människor orsakat haft effekt, det är ologiskt om det inte haft effekt.

 8. Det var varmare på bronsåldern än vad det är idag? på vilket sätt påverkade människan det?
  Klimatet har alltid ändrats, det finns inget ”stabilt2 klimat. Vidare kan man undra hur SMHI kan förutspå vädret om 50 år?? När man inte ens kan förutspå vädret 7 dagar framåt utan att fel.

  • När man inte ens kan förutspå vädret 7 dagar framåt utan att fel.

   En haltande jämförelse. Diskutera inte på den nivån!

  • Nilsson, det var varmare på våra breddgrader under bronsåldern pga att jordens bana såg aningen annorlunda ut då. Du kommer det det deprimerande vanliga felslutet att om det funnits naturliga klimatvariationer tidigare kan inte människan påverka klimatet idag.

   Sen är det skillnad mellan väder och klimat. SMHI kanske inte kan förutspå vädret så bra 7 dagar framåt, men man behöver inte vara något större geni för att gissa att vädret om 7 månader är kallare än idag. Årstidsväxlingar och förändringar i jordens atmosfär lägger sig ovanpå naturliga vädervariationer.