Bra björnartikel i Dagens Nyheter

Idag har Dagens Nyheter en utomordentligt intressant artikel om Sveriges största rovdjur, det enda rovdjur som kan vara farligt för människan, björnen.


DN:
”Möten mellan björn och människa är mycket vanligare än vad någon hittills trott. Men de sker utan att folk märker det. Det gör däremot björnen, visar ny forskning.

Björnhonan Tomsa river i stubbarna på kalhygget i jakt på myror. Forskarna, förklädda till vanliga bärplockare, tar sig allt närmare. Med exakta positioner från gps-sändaren runt Tomsas hals kan de gå rakt emot henne. Den treåriga björnhonan lyckas ändå att hålla sig utom synhåll.

I själva verket, ska senare analyser visa, vänder Tomsa och smyger efter forskarna. Nyfiket förföljer hon dem i cirka tio minuter.”

Själv har jag mött fyra av de fem stora rovdjuren, varg, lo, järv och kungsörn, men björn har jag aldrig sett annat än i djurpark. Att det inte finns någon orsak att vara rädd för nalle vet jag, och artikeln i DN understryker just detta faktum. Men respekt är sannolikt en bra egenskap. Själv har jag flugfiskat efter många älvar i övre norrland och jag har alltid sjungit eller pratat högt för mig själv när jag gått ensliga skogsstigar efter t.ex. Kaitumälven.

Någon lust att möta en björnhona med ungar på stigen har jag aldrig haft.

Det framgår av artikeln att alla möten som slutat i blodvite har skett mellan björn och
– jägare. Oftast så har en lösspringande jakthund varit inblandad. Det borde rimligen säga myndigheterna att jakthundar alltid ska hållas i band. Att björnen följer efter människan

av pur nyfikenhet var en intressant uppgift, med andra ord så har jag inte sett nalle men nalle har sett mig. Kul, men är det en tröst för bärplockare?

Artikeln i Dagens Nyheter

Andra om , , , , , , , ,

[tags]Björn, Vilt, Rovdjur, Natur, Jägare, Jakthundar, Björnmöten, SLU, Forskning[/tags]

  13 comments for “Bra björnartikel i Dagens Nyheter

 1. Kurt
  10 februari, 2008 at 07:03

  Fast de kanske också borde simulera det mest sannolika björnmötet – lösspringade hund och vilt skjutande jägare? Oavsett vad folk hävdar så är det inte många som är ute och plockar vare sig bär eller svamp, däremot är det väldigt många jägare ute i skogarna.

 2. Mr. G
  10 februari, 2008 at 10:13

  Fin björnbild! :)

 3. 10 februari, 2008 at 11:01

  Det finns mycket fina och fria bilder på Wikin.

 4. 10 februari, 2008 at 15:26

  Jag måste säga att jag blir fullständigt skräckslagen vid tanken på att möta en björn. För ett par år sedan simmade en björn från fastlandet till Ljusterö och tillbaka. Det är i mina trakter – vågade knappt gå ut. Verkligen asfaltsblomma fast med egen trädgård.

 5. 10 februari, 2008 at 15:48

  Mary! Jag skulle iofs inte bli rädd om björnen var på avstånd. Men jag har gått i fjällnära skog (björk a 2 meter) på små knappt synliga stigar och skulle man möta nalle där skulle det vara klart obehagligt, framförallt om hon hade sina illbattingar med sig.

 6. 10 februari, 2008 at 18:11

  Jag har heller aldrig stött på en björn, men i fredagskväll hamnade jag framför årets första Skunk. Den hissade mot mig för att göra mig uppmärksam att vi var på samma skottade promenadväg bara 2-3 meter från varandra. Spreja mig för fan inte, tänkte jag, jag har ingen lust att bada i tomatjuice ikväll.

  Jag fick vända, för skunken stod där och hotade mig…:) När jag vände om fortsatte skunken och tog till höger på en annan gångstig. Synd jag inte hade min kamera med mig, det var en stor präktig exemplar…

 7. 10 februari, 2008 at 18:22

  Häftigt! Mjaha, det hjälper med att bara i tomat?

  Möter du den igen så håll fram ett paraply, klipp sedan en liten bit och skicka mig så ska jag blogga om hur det luktar… :-)

 8. Marcus R
  10 februari, 2008 at 18:31

  #7 Jinge – Jag fick känna på den där lukten en gång när jag var i USA. Du vill verkligen inte blogga om det. ;)
  Jag hittade en länk angående tomatjuice och skunkar: http://soundmedicine.iu.edu/segment.php4?seg=213

  Personen/personerna bakom myten som fått X antal människor att bada sina hundar i tomatjuice skrattar nog gott på deras bekostnad. :)

 9. 10 februari, 2008 at 18:39

  Jinge, he he bra förslag. Får jag ett luktexemplar så skickar jag…Det vimlar av skunkar här på sommrarna. Nästan varje kväll luktar det skunk i mitt område då de sprejat en katt eller hund som varit för nyfiken…

  Jo det hjälper att bada i tomatjuice för att få bort lukten, säger dom. Jag har aldrig blivit sprejad, aktar mig som fan för skunkar, så jag vet inte med säkerhet. Jag har bara sett det svarta moln som kommer ut på behörigt avstånd, och lukten är inte av denna värld, obeskrivligt helt enkelt…Det finns ett specialmedel att köpa att bada hundar i när de blir sprejade. De är dumma nog att gå efter skunkar…

 10. 10 februari, 2008 at 19:00

  Marcus, tomatjuice är kanske bara avsedd för människor? Tack för länken (tomatjuice-myt-buster) bra att ha receptet ifall jag blir sprejad när jag försöker fånga lukten för Jinge…:)

 11. Sassa
  11 februari, 2008 at 19:19

  Mailadressen fungerar inte! / Jinge

 12. onne
  11 februari, 2008 at 20:49

  Björnar är coola, men inte så coola att man skulle stanna kvar när man står där, svårt att hålla sitt lugn, så man skulle fly hals över huvud. Och förmodligen skulle det väcka rovdjurets instinkter att det är käk som springer, så jag vet inte…..

  blir ingen svampplockning i år..

 13. karaktekid
  11 februari, 2008 at 20:51

  Möter jag en björn så skulle jag ha gjort tranan direkt , ingen tvivel om saken.

  Tranan (för er som såg karatekid filmerna, för länge sedan, vet)

Comments are closed.