Bra bilder från stormen!


Jag har läst tidningar ovanligt flitigt sedan fredagskvällen, orsaken är förstås den storm som på det ena eller det andra sättet har drabbat hela landet. Det jag förvånas över idag är alla bra bilder som olika tidningar kan visa upp, ofta nog tagna av privatpersoner dessutom.

Att det är privatpersoner är knappast något att för-
vånas över, medias egna fotografer kan inte vara överallt samtidigt. De allra flesta tidningarna visar också läsar-
bilder, något som jag kan känna mig tveksam till om de inte betalar normalt bildarvode för bilderna. Alla tycker väl att det är kul om de tar en bild som kommer in i tidningen, men om tidningarna ska tjäna pengar på bilderna så ska de också dela med sig en slant till fotografen.

Nu görs det, i alla fall på de större tidningarna, men jag undrar hur många de är som inser att de faktiskt kan kräva att få betalt för bilder som tidningarna vill ha. När det är riktigt bra bilder så kan fotografen få många tusenlappar, i vart fall om hon/han är ensam om bilderna och säljer dem till en tidning, inte två.

Men riktigt många pengar gör nog paparazzifoto-
grafer där en toppbild kan betalas med sexsiffriga belopp och om kändisen/offret har tappat byxorna i bokstavlig mening. Den gamle SE-fotografen Anders Engman, sedermera bildchef på Aftonbladet, sade alltid ”– Jag vill inte att Västerbron ska rasa, men om den gör det så vill jag vara där!”. Samma kan man ju säga om stormen Berit, de flesta vill inte att det ska vara storm, men om det ändå är storm så ska kameran vara lätt att nå…

Och det tycker jag att vi har sett många bra exempel på. Jag väljer dock att inte länka till någon speciell tidnings bildsida, jag tycker att de nyfikna själva får leta fram dem, sedan tror jag också att de intresserade redan har gjort just det. Och nu ska det dessutom komma mer väder, själv väntar jag på ostlig eller sydostlig storm.

it Andra om: , , , , , , dn1 svd svt sr ex ab


Ett svar till “Bra bilder från stormen!”

  1. Jag tror vi lever i en tid när kapitalets girighet trätt över alla gränser. Jag är – nästan – benägen att slå vad om att de stora tidningarna redan börjat räkna in pengarna från läsarbilderna i budgeten.