BP, Carl-Henric Svanberg och miljön


Carl-Henric Svanberg har som be-
kant hamnat i svårigheter, i vart fall om man får tro tidningarna. Orsaken är förstås den brist på hänsyn till miljön som British Petroleum upp-
visat i Mexikanska Golfen när man borrat efter olja på 1500 meters djup. Företagets vinstintresse har gått före allt annat, och oavsett vad Carl-
Henric Svanberg än försöker göra gällande idag så kan ingen tvivla på att den nu pågående oljekatastrofen utanför Louisianas antagligen är den värsta som någonsin drabbat olje-
industrin.

Givetvis så måste man nu använda hela BP:s kapital och värde för att göra befolkningen i de berörda områdena så skadeslösa som möjligt, samtidigt som man försöker rädda djurlivet och miljön. Alla som blir arbetslösa till följd av utebliven turism och försämrade möjligheter att fiska bör givetvis anställas av BP omgående för att rädda så mycket av djurlivet som möjligt och för att sätta fart på det nödvändiga saneringsarbetet.

DN: ”…från ledningen i landet som direkt drabbats av katastrofen var signalerna långt bistrare, och det amerikanska missnöjet med BP:s insatser i Mexikanska golfen tycks närmats ha övergått till kokande ilska.

Uppmaningen — eller snarare ordern — till Carl-Henric Svanberg att han personligen ska infinna sig i Washington på onsdag åtföljdes av ett brev: ”Den värsta miljökatastrofen i USA:s historia”, hette det i kallelsen.

”Vår regering kommer inte att slå sig till ro eller vara nöjd innan läckan har stoppats vid källan, oljan i golfen har samlats in och saneringen är färdig och människor vid kusten kan återvända till vardagen”, enligt brevet till Svanberg från chefen för kustbevakningen, amiral Thad Allen.”

När man ser fiskare på TV som oroar sig över sin försörjning så utgör de levande bevis på att BP inte tar sitt ansvar. Just nu sköljs det ut bilder över världen som på olika sätt illustrerar hur djurlivet drabbats. Många av dessa bilder visar på ett hjärtskärande sätt att människan satt sig över miljön och tror att allt kan legitimeras bara på grund av att vi som varelser står högst i näringskedjan. Men i verkligheten så har vi inte en aning vad som påverkar hela mänskligheten, det enda vi med hyfsad säkerhet kan säga idag är att vi måste sätta ett slutdatum för användandet av fossila bränslen. Tyvärr så är det fullt möjligt att detta datum redan har passerats, det vet vi inte.

Vår nuvarande regering väljer att satsa på Genomfart Stockholm istället för kollektivtrafik. Det är ett utomordentligt bevis för att regeringen måste bytas ut. Sedan så måste vi ha en riktig miljöminister och inte en miljöminister-attrapp. Det senare kommer jag återkomma till. Idag jublar alla bilhandlare eftersom bilförsäljningen har ökat rejält, man borde jubla lagom när vi fortfarande inte har sett någon miljöneutral bil, och fortfarande har år av utveckling framför oss innan vi kan förvänta oss att en sådan dyker upp.

Om Barack Obama tar ett nackgrepp på BP:s styrelseordförande så retar han definitivt inte undertecknad, det vore skojigt att se att det inte bara är en massa snack från den mannen, att han åtminstone någon gång levererar.

intressant Tags: , , , , , , , , , dn12 svd1 ex ab1 t


8 svar till “BP, Carl-Henric Svanberg och miljön”

 1. Vilken fantastisk bild! Skriet från vildmarken har nu fått ett ansikte. Oljebolagen måste tvingas att fondera pengar för kommande milökatastrofer. Samma krav ska ställas på kärnkraften. Vapenindustrierna borde, likt alla andra varuproducenter, åläggas ersättningsansvar för sina produkters skadeverkningar. Både köpare och säljare av vapen ska förklaras medansvariga för följderna när en tredje part drabbas.

 2. ”Om Barack Obama tar ett nackgrepp på BP:s styrelseordförande så retar han definitivt inte undertecknad, det vore skojigt att se att det inte bara är en massa snack från den mannen, att han åtminstone någon gång levererar.”

  Den glädjen verkar högst osannolik. Vad annat än besvikelser är att vänta från en megabedragare av Obamas dignitet? Han har ju ljugit sig igenom större delen av sitt liv.

 3. Bara att titta på hur det gick med BPs katastrof ”Exxon Valdez” i Alaska. Efter 19 års harvande i domstol har så får BP till slut betala en nedbantad spottstyver. Men hur länge till kan såna som Obama komma undan med att göra otroligt kraftfulla uttalanden, följt av fullständigt kraftlösa åtgärder ? Jmf med Borgs kraftfulla uttalanden mot bankerna. Samma elit, samma karbonkopierade taktik.
  Norrmännen har i alla fal haft det vettet att ha oljan under statlig kontroll

 4. Celsius, läs på själv. BP var hade saneringsansvaret, och hade snålat bort allt vad beredskap heter.
  Precis som denna gång blev en katastrof som kunde begränsats enormt i inledningsskedet fruktansvärt mycket värre.

 5. Svanberg och hans kompisar jämför gärna sig själva med Foppa och Sudden som flyttar utomlands till NHL och bättre löner. De glömde dock att tala om att det omvända också gäller. Precis som i NHL åker man snart ur om maninte presterar. Svanberg: snart i en blåbärsserie nära dig…

 6. ”Vår nuvarande regering väljer att satsa på Genomfart Stockholm istället för kollektivtrafik” Om vi bara ser till Stockholm vilket jag förstod att din artikel handlade om så bygger regeringen Citybanan. Denna bana kommer att öka spårburen pendeltrafik mångfalt. Sen har vi förbifart stockholm när det gäller vanlig landsväg som många är beronde av då alla måste ta sig genom stockholm för att ta sig söder ut.

  Miljöpartiet vad jag vet är emot detta projekt och vad jag förstått så sambarbetar vänster med dem i denna fråga,

  MZDS

 7. Det är jättestora problem när det gäller gemensamma transporter i stockholm vilket vi inte löser genom att motarbeta de försök som görs redan. Kan vi vara produktiva eller måste vi vara politiska och motarbeta utvecklingen som görs bara för att det är motparten som gör dem