Björntätt i Jämtland


Idag berättar Aftonbladet att Jämtland inte är så glesbefolkat som resten av landet tror, där finns nämligen björn, många björnar.

AB: ”Mer än en tredjedel av landets björnar lufsar runt i Jämtland. Världsrekordet per hektar finns runt Strömsund.

– Det här kan komma att påverka jaktkvoten framöver, säger en ansvarig vid länsstyrelsen i Jämtland till aftonbladet.se.

I snitt handlar det om en björn på 125 tvåbenta jämtar.”

Skulle man omvandla dessa siffror till Stockholms Län så skulle vi i så fall ha 16 000 björnar i länet. Siffran är beräknad på två miljoner innevånare men den är orättvis. I Stockholm bor fler på höjden, men visst, brunbjörnar skulle dagligen förirra sig in genom stadens tullar och bli en vanlig syn i skogarna runt staden. Man skulle inte kunna bege sig ut för att plocka blåbär utan att träffa på björn.

I Jämtland så kommer antagligen Länsstyrelsen att bevilja en utökad jakt på björn i år, det låter rimligt. Det är också ett förhållningssätt som är tillämpbart på vargen. Den dagen då vargstammen utgör 500-1000 vargar så kan de län som har tätt med varg få börja jaga dem under kontrollerade former. Då givetvis under förutsättning att vi har fått tillbaka en livskraftig vargstam, en varg-
population som fått in gener utifrån.

Till den dagen så är det nollvisionen som gäller, i vart fall om det inte rör sig om djur som på ett eller annat sätt avviker från det normala beteendet. I Aftonbladet skrev en jägare för ett tag sedan och ojade sig över att jägarkåren drar ett tungt lass eftersom de måste decimera älgstammen varje år. Jag tycker att de ska befrias från den bördan genom att låta vargstammen sköta den saken.

Varje år så dödas flera jägare av – jägare, så på sikt skulle även jägarkåren dra nytta av detta. Medelåldern bland jägarna skulle öka… AB

Jinge

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]varg, björn, rovdjur, rovdjurshatare, jägarlobbyn, länsstyrelsen, jämtland, strömsund, varghatare, jägarförbundet, politik[/tags]


10 svar till “Björntätt i Jämtland”

 1. Jag har inget mot björnjakt, så länge det finns kompetenta jägare. Men de senaste årens björnjakt har ju visat att många av jägarna inte är kompetenta att jaga björn. De skjuts honor som fortfarande har ungar, och alldeles för många skadeskjuts. Så innan man utökar någon jakt så måste det ställas betydligt större krav på jägarna som skall delta.

 2. Kvoten invånare per björn är väl ganska meningslös? Det som är viktigt är väl ändå individer (både björn och folk) per yta? Om man
  jämför ytan för Jämtlands och Stockholms län
  kommer man då fram till 134 björnar i det senare, inte 16000. Det skulle det väl kunna få finnas?

 3. Rovdjursturismen är på frammarsch i vårt land och förutom björnsafari bjuds guidade turer där det spåras älg, bäver och järv.

  När blev Älg och Bäver ett rovdjur ???????

 4. Älgen attackerar och dödar ca 15 personer varje år, att de sedan sällan äter upp människorna är en annan sak, men visst kan man se älgen som ett rovdjur.

 5. @Kurt: Vilka djur som klassas som rovdjur beror lite på vilken definition som man använder, men älgen räknas inte som rovdjur enligt någon definition som jag har stött på. Alla definitionerna på rovdjur har i alla fall det gemensamt att rovdjur äter kött, ett eventuellt undantag skulle kunna vara pandan.

 6. Ja det är ju möjligt att älgen i strikt mening inte är ett rovdjur. Älgen är nog mera en lustmördare, som bara dödar för det egna nöjets skull, men problemet med älgarna är ju lika stort för det.

 7. Ett rovdjur(carnivor) äter kött, visa mig en endaste älg som äter kött så kan jag gå med på att älgen är ett rovdjur. Isåfall så skulle vi i Sveriga ha världens fulaste rovdjur :D hehe