Besviken på valrörelsen?


Fram till idag så kan jag inte säga annat än att jag är besviken på valrörelsen. Vi lever i en tid då spannmåls-
priserna skenar uppåt och vatten har blivit en bristvara i många regioner, det är till och med så illa att några innanhav sedan länge blivit sjöar så salta att inte fisken överlever längre. Vi ser också hur fisken i världshaven håller på att tunnas ut, världens industriländer köper fiskerätter utanför Afrika och dammsuger havet på fisk så att befolkningen nu byter yrke och blir – pirater.

Vi ser början av en klimat-
förändring, en förändring som kan bli utomordentligt dramatisk för dem som är barn idag. De samlade miljöforskarna i IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change, förutspår en vattennivåhöjning i havet på mellan sex och tolv (!) meter. Ingen vet med säkerhet hur klimatet kommer att utvecklas, men en global temperaturhöjning leder till att miljardtals ton av metan kommer läcka ut när permafrosten försvinner. Vilken effekt det kommer få kan ingen direkt förutse, inte mer än att det kommer bli ännu varmare.

Det pågår en hel del politiskt käbbel mellan olika ideologiers företrädare, allt från klimatförnekarna som säger att alla förändringar är naturliga och cykliska, till dem som för rena rama dome-
dagspredikningarna. Men en sak är fullständigt klar, folk i allmänhet har börjat oroa sig för miljön, och det rejält.

Men ser man på lilla Sverige och den nu pågående valrörelsen så är den praktiskt taget fri från miljödiskussioner. Inget politiskt parti pekar med hela handen, möjligen kan man se vissa tendenser inom det rödgröna blocket, men det som dominerar är olika butlers i Tunnelbanan. Borgerlighetens församlade miljöengagemang består i att det f.d. miljöpartiet, centern, numera kramar kärnkraften och varg- och valjakt. Reinfeldt gjorde ett försök att vara folklig genom att klä sig i pullover när det var miljökonferens i Köpenhamn, ett tydligt tecken på att de borgerliga gått helt vilse.

Jag ska inte påstå att de rödgröna gått framåt, för det tycker jag inte. Men där finns trots allt ett embryo till uppriktigt miljöengagemang. Men jag måste erkänna att jag sett väldigt lite av det på valaffischer och annan valreklam. Jag vet inte vad det beror på, ett av de dagliga samtalsämnen jag stöter på är oron för hur klimatförändringarna ska drabba oss. Man vet att många av världens mångmiljonstäder kommer att översvämmas, men man vet inte hur snabbt det kommer att ske. Dysterkvistarna säger att vintern och sommaren i år har varit tydliga tecken, andra säger att vädret har legat inom den skala vi haft anledning att förvänta oss.

Hur det egentligen ligger till vet inte jag, och inte heller många med mig. Just därför blir det oerhört märkligt att läsa om Butlers i Tunnelbanan, eller som hos moderaterna, att lägre skatt är vår viktigaste framtidsfråga. Samtidigt påstår centern att de är alliansens gröna röst, folkpartiet talar om burkaförbud för de 40-50 kvinnor i landet som kan tänkas bära plagget. Vad krist-
demokraterna tror på vet vi sedan tidigare så det behöver jag inte repetera.

Men håll med mig om att den klimatförändring som kommer att drabba oss är praktiskt taget osynlig i media och i partiernas valpropaganda? Det vi istället matas med dagligen är hur stor skillnad det är mellan blocken, men vad dessa block har tänkt göra åt problemen får vi inte höra.

it k&å pamflett annarkia smygvinkeln johannes , , , , , , , , , , ab1 ex12 svd123 dn12


27 svar till “Besviken på valrörelsen?”

  1. Håller med dig Jinge. Det är mycket ”tugg” i valrörelsen. Men de viktiga livsfrågorna för framtiden är osynliga. Kortsiktigt tänkande och valfiske är det som i mångt och mycket hittills präglat valrörelsen.
    Klimatförändringen är något man talar tyst om. Förmodligen då denna fråga anses obekväm.
    Ibland är ju sanningen obekväm. Och det parti som vågar ta tag i frågan på rejält allvar lär nog tjäna på det.

  2. Jag lyssnade på Studio Ett för en stund sen. Henrik Schyffert uttryckte en önskan apropå den pågående valrörelsen, att politikerna skulle orka höja blicken från plånboken och tala om visioner.
    Problemet är att alla människor rotar frenetiskt i sina plånböcker hela tiden, och politikerna ser vad som pågår – och gillar det. Det är så förtvivlat jobbigt att syssla med framtidsfrågor och visioner.

    • Vi hade en gång en framtidsminister som hette Carlsson. Som statsminster var den siste utländske regeringschefen som satsade på ett stort och stiligt statsbesök i DDR. Ett halvår efter föll muren. God koll på framtiden hade den fd framtisminstern – inte!

      • Det var på denna resa som Carlsson framförde kritik mot den DDR regimen, något som också berömdes av borgerliga ledarskribenter. Så Carlsson hade en viss koll.

  3. Jag är rysligt besviken på valrörelsen i likhet med dig. Som miljöpartist kan man inte annat än beklaga att miljödebatten lyser med sin frånvaro. Jag beklagar att nuvarande regering anser sig vara färdiga med klimatarbetet. Jag beklagar att nuvarande regering vill hindra landsbygden från att ta del av den sk. ”supermiljöbils-premien” eftersom man permanentar dispensen för mackar på landsbygden att inte tillhandahålla tankstationer för alternativa bränslen. Jag är besviken på att Mp inte ges mer utrymme och inte tar mer utrymme i debatten och likaledes besviken på Vänsterpartiet som också för en relativt progressiv miljöpolitik att de inte hörs mer. Jag är besviken på att allt handlar om jobb, jobb, jobb, skatter, skatter, skatter. Jag anser också att det inte skall finnas någon skatteklyfta mellan pensionärer och arbetare, men att denna måste mötas på halva vägen. Det skall inte behöva kosta 17,5 miljarder att ta bort denna klyfta. 17,5 miljarder som skulle kunna användas på helt andra områden!

  4. Jag är inte så besviken då jag inte väntat mig bättre. Delvis kanske för att jag inte har någo personligt intresse i att följa vad som sägs under sista månaden fram till valet, men förra valrörelsen var inte bättre. Att Afghanistan ö h t kommit upp blev jag förvånad över. Valrörelserna blir allt mer beroende av stormediernas ämnesval, men det är förståss även partiernas fel när de spelar med och lägger ner lika mycket möda på vad som kom upp i medierna igår som att föra en egen linje. Väljer exempelvis SVT att lägga ner löjligt mycket tid på ett fingerat problem så skall man inte bara acceptera det och spela med. Visa lite politisk ryggrad.

  5. Men är det dåligt då !?
    Kan vi inte lämna stadiet då alla skall känna skuld och fundera över jordens undergång osv – och istället få in ett miljötänk i vardagen !?
    I valrörelsen har jag bla noterat detta: Krav på minskad energiförbrukning i bostäder, miljöbilspremie (en skärpt sådan), sänkt tjänstemoms, Mp har sin skatteväxling med i varierande grad (dvs sänkt kostnad för arbete – höjd för utsläpp/bensin osv), höjd bensinskatt, byggande av tågbanor, kärnkraft.

    Jag hoppas iaf att miljövänligheten smyger in i vår vardag nu när hypen har lagt sig över ”klimathotet” och AGW precis som jag för ett par år sen varnade för när domedagstoner varvades med ”business as usual” och de värta miljötalibanerna skrev att ”i Köpehamn då jäklar”.
    Annars händer det andra som jag varnade för: Rekylen ! Efter intensiva kampanjer i många år så tröttnar folk och skiter i miljön och miljöfrågor, och då är risken att man totalt inte bryr sig om ngt sådan, inte bara tröttna på just koldioixdebatten…

    Men som sagt, jag hoppas, och tror, att iaf här i Sverige så håller vi på att bygga in en medvetenhet om utsläpp och miljö i vår vardag. Framförallt måste vi ta tag i vår energiförsörjning, olja är inte gångbart om ngt decennium eller två, och kommer inte ngn mirakel kur så måste vi bygga ut alla de mest miljövänliga och hållbara energislagen, och dit räknar jag kärnkraften !

    /K

    • Visst har du rätt. C vill ha en miljöbilspremie på 50 000.- till bilar som kostar 150 000.- mer i inköp, det är galant. Då räcker det med att lägga på hundra papp på den vanliga bilens pris för att få en maximalt miljövänlig elbil, typ.

      Det jag menar är att det behövs visioner, tankar på hur man skapar ett samhälle som är så nära noll i utsläpp som möjligt. Då funkar det inte med några ”Förbifart Stockholm” och utbyggnad av motorvägar runt stan, då krävs det satsningar på höghastighetståg och en ”flygskatt” på flygningar inom Europa 2020 när järnvägen kan vara byggd. En skatt som i dagens värde skulle bli så dyr att inga skulle välja flyg annat än för interkontinentala resor.

      Att säga sådana saker krävs mod, massor av mod. Dessutom behöver förnyelsebar el byggas i en omfattning som sätter djupa spår i statskassan, att hålla på och dilla om att sänka skatterna för en arbetslinje är löjligt, det kommer bli mängder med arbeten när fyrtiotalisterna lämnar arbetsmarknaden, och byggandet av järnvägar och vindkraft kommer skapa hundratusentals arbeten.

      Att bygga in ”medvetenhet” i folks vardag är visserligen bra, men varför inte besluta om en höjning av drivmedelsskatten med fem procent varje år fram till det att motorer avsedda för fossila bränslen är helt utfasade?

      Det saknas visioner, man måste tro på att miljön går att förbättra, och man måste stå för att det kommer att göra ont. Idag tillåts miljösvin som Värtaverket fortsätta att spruta ut lika mycket klodioxid som alla Stockholms motorfordon, var är politiker som säger spårvagnar, elbilar, cykel eller tunnelbana.

      Visst är det gulligt att slänga glas i en behållare, och plast i en annan. Men kännetecknande för våra politiker är att de alla saknar stake. De TÖRS inte eftersom opinionsundersökningarna skulle visa på ett sämre resultat om de tog bladet från munnen.

      Är det verkligen den sortens politik som vi behöver??

      • C har mig veterligen inte sagt ngt om inköpspriset.
        Oavsett hur det blir i praktiken så skall iaf en subvention vara teknikoberoende.
        Under 50g/km co2 = premier är ett bra sätt.
        Om det sen är etanol, biogas, el, väte eller vildhallon som driver den bilen spelar inte ngn roll…

        I praktiken betyder det inte på medellång sikt ngt för miljön dock, jag ville bara visa på de små stegen som trots allt tas…

        /K

        • C har mig veterligen inte sagt ngt om inköpspriset.

          Jaså, det är centerpartist du är…

          Att Maud inte har sagt det beror väl på att det där om femtio papp är valfläsk likt det mesta annat, visst alla vägar bär till Rom om man är enveten. Men just C har knappast gjort något de senaste åren för att framstå som något miljöparti, hennes ambitioner är företagarvänliga, och att miljön tar skada får väl bli en andra- eller tredjefråga. M jobbar på att profilera sig, tråkigt nog så inser vare sig hon eller resten av C hur folk i gemen uppfattar henne.

      • Zotye 2008 EV en kinesist eldriven suv som säljs i dag för 119800 rmb i KIna (128 000 kr) … bilen går 30 mil på en laddning . börjar säljas i England i år (försäljningsorganisation klar)

        Företaget bygger en försäljningsorganisation i tyskland just nu, försäljning enligt plan våren 2011.

        med ett bidrag på 50 000 så kan den säkert köpas för 100 000 sek.

        klarat Cncap 4

        används i dag av polisen i Peking som polisbil
        skall även användas som taxi före årets slut både i Peking och Shanghai

        KAS :)

        • Zotye 2008 EV en kinesist eldriven suv som säljs i dag för 119800 rmb i KIna (128 000 kr) … bilen går 30 mil på en laddning . börjar säljas i England i år (försäljningsorganisation klar)

          Enligt kinesiska uppgifter klarar den tjugo mil och inte trettio. Dessutom tillkommer rimligen en massa andra utgifter, så att de 128 KKr kommer nog att bli betydligt mer innan du kan hämta en sådan i din bilaffär. Dessutom kan man undra hur de ska kunna exportera dem till Europa när de inte ens klarar att leverera till de kineser som vill köpa?

          Men såvitt jag vet så leder Kina den delen av utvecklingen, men börjar säljas i England i år, där behöver du nog sova på saken en stund…

          • priset i england är satt till motsvarande 130 000
            vid lanceringen av prototypen så var räckvidden satt till 20 mil
            den bil som körs av polisen i peking klarar 30 mil ;)

            men låt oss inte tvista om att det förekommer lite olika uppgifter , det är nämligen något som inte är ovanligt när det gäller Kina.

            • Spännande!
              Men man ska nog också räkna med att bilhandlarkedjan vill ha en del med av kakan – om den inte smulats sönder på vägen. Det är vanligt att nya varor inte prissätts efter sitt självkostnadspris utan efter var ”taket” ligger och var den därmed kan vara ett Rimligt attraktivt alternativ. Det skulle väl innebära att den siktar mot drygt 250000 eller så (om en prius kostar 350000) – den blir ju ändå Billig!

              Nä – viktigare måste väl vara att fasa ut alla gamla volvo 740 som skramlar fram med 1,2 liter per mil!

              Koppla 50000-premien till att ma måste lämna in en ”soptunna” också.

              Jinge har i övrigt rätt i att valdebatten är ”praktiskt taget fri från miljödiskussioner” och att de gröna inte gått framåt. Riktigt intressant är att KD i dagens presentation från Naturskyddsföreningen får en mycket bra bedömning – som miljöoffensivt parti inom Alliansen. Spännande, eftersom det strider mot fördomarna och eftersom det kastar Centern över ända som samvetet i högerrörelsen. Kan det komma något bra ut av detta så är det väl välkommet.

              Miljöpartiet – som fick alla rätt – måste nu mobilisera snabbt och få med sig S för att inte tappa profilen – och valet.

              • Elpriset skall vara. Jaja.
                Inte en chans att några elpriser kommer att vara eller ”skall vara” genom att kärnkraft byggs ut. Det är extremt dyrt att bygga kärnkraft och de stora drakarna som äger och kommer att äga kärnkraft har inget som helst intresse av att tillhandahålla så billig el som möjligt.
                Och gamla svenska bilar från 70-talet och framåt är fula och skitar ner, är inget att vara stolt över.

  6. Och jag som har fått skäll för att jag har sagt och skrivit att det saknas visioner. Visst fasen saknas det, men det saknas också som du skriver politiker som vågar vara obekväma. För att vara tydlig, vänsterpolitiker som vågar agera utanför de fastställda politiska ramarna.

    Förmodligen är det största problemet i dag att vi har konserverande politiska system i dag och som medborgare mycket små möjligheter att påverka eftersom ingen enskild politiker behöver ta hänsyn till vad som sker utanför partikretsarna.

    • Ja det är ju bara att kolla på VILKA som blir toppolitiker. Kolla i SAMTLIGA partier så ser du att de som står på valbar plats var redan som knoddar med i partiets ungdomsförbund. Det är först då de har gått den lååånga vägen som partiet litar på dem så mycket att de hamnar på valbar plats. Och det är en utbredd svågermentalitet inom alla partier. Att komma med en avvikande uppfattning går kanske an EN gång, sker det två gånger så hamnar de på en icke valbar plats.

      När de dessutom håller på med tjafs som upprepas i all oändlighet så blir politiken tjafs, och den upplevs oxo så av väljarna. Man satsar på att försöka attrahera väljarna med fläskbitar, eller snarare vad man tror är fläskbitar som tex sossarnas butleridé.

      Sedan kan man ju kolla in riksdagsdebatterna om man vill, de är i allra högsta grad ett resultat av en stark strävan till konformism. För hur ofta säger ett partis företrädare till motparten – ja du har rätt! De uppför sig kanske så för att inte skapa politikerförakt, men det är precis så de gör för att skapa detta förakt.

      Vad händer med folk som sticker ut? Hade vi levt i Kina eller Sovjet så hade de väl blivit utsläpade på gården och avrättats med ett skott i nacken.

  7. En mer rättvis rubrik vore; Besviken på de RÖDgrönas ”valrörelse”

    Mikael är inne på en intressant aspekt. ”Valrörelserna blir allt mer beroende av stormediernas ämnesval, …”

    Socialdemokraterna framförallt försöker anpassa sin retorik/politik efter vad som anses gångbart i svenskan…. Är inte insatt i hur strategerna inom arbetarpartiet resonerar men de verkar vara på defensiven (diplomatiskt uttryckt)… De borde vara djärva nog att föra fram sin politik o sluta köra något som liknar Lagerbäck:s defensiva strategi!
    T ex vad gäller tillbakadragandet av trupp från Afghanistan – vilket iof tvingades fram av MP och V! S hade aldrig vågat sticka fram hakan i denna fråga trots den stora skepticism som finns hos gemena man vad gäller denna sak! Så även miljöfrågor och inte minst valjakt och pälshandeln!

    Det kan väl konstateras att våra RÖDgröna-politiker (med betoning på S) blivit rädda för att smutskastas av den liberala och konservativa pressen! Tänk om arbetarrörelsen varit lika fega i början av förra seklet…

    • Tänk om arbetarrörelsen varit lika fega i början av förra seklet…

      Det gäller inte bara S. Det gäller i högsta grad alla partier i Sveriges Riksdag.

  8. Bra skrivet, instämmer!

    Jag tror att media spelar en viktig roll. Ta t.ex. Jan Björklunds utfrågning igår där fokus hamnade på burka och ryss-skräck trots att han själv tonade ner frågorna. På motsvarande sätt tror jag det är med miljön. Media har bestämt sig för att andra frågor ska belysas (jobb, skatter, partiledare).

    Jag blev dock riktigt förbannad på att Fredrik Reinfeldt är så cynisk att han – än en gång – försöker göra hela miljön och vår framtid till en fråga om bensinskatt i glesbygden. Jag trodde för ett ögonblick att han hade lärt sig något i Köpenhamn, så naivt av mig…

  9. Det är tydligen viktigare för folk som röstar på de ”nya” Moderaterna att få några hundringar mer i plånboken just nu, än att se framåt och bry sig om all världens folk.