Att bo natur- och miljövänligt?


Jag har ibland visat bilder på underliga hus, byggen som fascinerat mig på olika sätt. Idag sitter jag återigen och läser om vårt oljeberoende och det faktum att vi antagligen passerade Peak Oil redan 2006/7 någon gång. Dessutom så tillverkas motorbränsle av majs och spannmål, och så sakteliga kommer priserna på råvaran att bli alldeles för hög.

De senaste åren har vi dessutom klumpat ihop världens befolkningar i stora städer, jag har för mig att det finns tjugo städer med fler innevånare än tio miljoner och över fyrahundra städer med över en miljon människor. Städer som värms eller kyls med hjälp av energi, ofta nog olja. Det är i det läget jag rynkar pannan och hummar lite, en sökmotor och jag hittar snabbt bostäder som inte kostar speciellt mycket vare sig att bygga eller att värma. Och mysfaktorn är som synes mer än hög.

De två bilderna visar på varsin variant, och tar man med i beräkningen att man tar hand om husets samtliga restprodukter som avfall från både kök och människor så vinner man mycket. Det förutsätter visserligen att man har ett eget potatisland eller odlar morötter eller något i den vägen, och att man har lämplig mark till sitt bygge. Nu ger jag mig sjutton på att kommunerna kräver anslutning till kommunalt vatten och avlopp, i vart fall om man gräver sin husgrop i närheten av en tätort. Transportfrågan, resor till och från arbetet, behöver inte bli problematisk. Det finns redan elmopeder som har en räckvidd på 20 kilometer.

Även om man inte har speciellt mycket ljus som kommer in så går det att ordna ljus ändå. Man kan leda in ljus via optisk fiber, ljus som står för merparten av belysningen dagtid. Bygger man allt under marknivå utom entrén så kommer man inte behöva luftkonditionering varma sommardagar, och på vintern krävs bara en bråkdel av den energi som går åt till en lägenhets uppvärmning.

Jag hittade bilder även på grottbostäder, men det är kanske att ta i. Jag utgår ifrån att vi kommer att få ändra på vårt sätt att leva, oavsett om vi vill det eller ej. Och vad skulle det innebära för ekonomin den dagen bensin/diesel kostar femtio kronor litern? Då blir det en egen liten vindsnurra, elmoped och en jordkoja att bo i, och det är nog inte helt fel.

Jag har fått frågor om vad det är för bok som jag håller på att läsa, omläsning ett pågår. Det är Lester R Brown PLAN B 3.0 Det är en ruggig bok. Finns på biblioteket eller i bokhandeln. Rekommenderas!

i , , , , , , , , ab ex svd Läs oxo: jens röda-m k&å pamflett lasse raztamus hbt-s evalena krassman pierre annarkia t


16 svar till “Att bo natur- och miljövänligt?”

    • Jag tror att vi kommer tvingas till det… Jag har fått frågor om vad det är för bok som jag håller på att läsa, omläsning ett pågår. Det är Lester R Brown PLAN B 3.0, bilden… Det är en ruggig jädrans bok… Rekommenderas!

      Plan B 3.0

      Köp den eller låna den på bibblan!!

      • Som jag skrev, det behöver vara lägre och med mer jord ovanpå. Det ska isoleras maximalt och det betyder få fönster i söderläge. När det är varmt som nu ska det vara svalt inne, när det är minus 20 ska det räcka med ett stearinljus för värme…

        • Medhålles. Jag vill ha min bostad flera meter under markytan och den skall vara på flera hundra kvadratmeter bostadsyta med gott om plats för förråd, kylrum m.m. och helst en swimmingpool. Fönsterytan skall vara rejält stor i bredd i söderläge så att jag inte känner det som en trång grotta. Det skall vara stora öppna ytor inomhus, inte många smårum. Jag vill inte vara beroende av andra utanför för el , vatten eller annat. Självförsörjning är det som gäller. En rejäl Internetförbindelse måste finnas förstås. Allt måste vara anpassat för att kunna sitta insnöad i flera månader utan att lida. Stormar skall inte heller kunna påverka.

  1. Jag tyckte den nedre bilden såg väldigt mysig ut, skulle gärna bo så !

  2. Det andra huset är från http://www.simondale.net/house/ och det ser väldigt mysigt ut även inomhus. Jag hade kunnat tänka mig bo sådär så länge jag hade haft tillgång till internet och ett riktigt dass (fråga inte). ;)

    Jag pratade lite om miljöproblem häromdagen med en vän och vi kom fram till att det är egentligen inte det grundläggande problemet. Det är överbefolkning som är den stora skurken. Mer folk kräver mer energi och mat som i sin tur leder till mer miljöproblem.
    På 1960-talet fanns där ca 3 miljarder människor. På 40 år dubblades den folkmängden.
    http://en.wikipedia.org/wiki/World_population

    • Bristen på vatten. Det går åt 1000 ton vatten för att odla fram ett ton vete. Grundvattnet sjunker i de befolkningstätaste länderna. Det i kombination med att glaciärerna smälter kommer ta kål på miljontals människor.

      Jo det är mysigt även invändigt, min enda fundering är egentligen bara att det måste ligga ”djupare” i marken och ha jord/gräs ovanför så att själva huset är frostfritt, dvs minst en halvmeter, gärna en meter. Om inte annat så får man köra mobildrivet nät.. :-)

      • På våra breddgrader tar det ett tag att få en underjordisk bostad varm. Om du minns så var ju T-banestationen Östermalmstorg väldigt sval, nästan kall länge. Nästa svårigheten blir att leda bort den överskottsvärme som sakta men säker ackumuleras. Men den första praktiska svårigheten oavsett om det är kommunalt eller eget vatten blir att få det ut ur eller rättare sagt upp det ur bostaden. Till detta tillkommer grundvattnet som antingen måste ledas bort eller pumpas upp. (sen blir det jäkligt svårt att sitta på taket när skyfallen har åstadkommit översvämning)

        Frostfritt djup i Sverige skiljer sig verkligen åt, Sorrbotten 1½ till mer än 2 meter, mälardalen från ½ meter till över 1 meter.

        Ska vi gräva ner 10 miljoner själar i komfortabla ”jordhålor”, så räcker nog inte Sverige till. Redan på 50-talet fanns det folk som menade att vi borde gräva ner våra städer för att det skulle vara energisnålt. Det lustiga i dag är att de flesta hus som byggs ligger ovanpå marken, ofta på en ”flytande” sula ovanpå frigolitblock. Skälet till att det byggs så är för att vi ska göra så liten åverkan på marken som möjligt, den ska helt enkelt gå att återställa

        Men försvaret har ju slumpat ut en del gamla fort och kommandocentraler, det finns säkert några till utförsäljning fortfarande om du nu så gärna vill bo under jord. Oftast är är det dieselmotor som står för både värme, lyse och vattenförsörjning. Jag kan tänka mig att försvaret har en och annan enslig ihålig kobbe till salu också.
        En del anläggningar fyller de med jodr, sten och annan byggbråten för att ingen ska kunna ta sig in.

        • Man kan väl bygga som på bilderna oxo, det jag reagerar mest på är att det ser ut att vara två decimeter jord som tak. Det förslår inte långt, sedan kan man ju välja att ha kök/toalett i markplan så löser sig kanske frågan om från-vattnet. Frigolit är annars ett intressant isoleringsmaterial, man kan nog bygga hela hus med sådant, frågan är hur nyttigt det är att bo i ett hål i frigoliten…

      • Frostfritt en halvmeter till en meter? Tja en meter kan möjligen betyda frostfritt djup i södra Sverige men i mellansverige kan det säkert behövas åtminstone 1,5 meter och längst i norr kanske uppåt 2,5 meter. Så det blir en del grävande för framtidens norrländska ”hobbitar”. :-)

    • Självklart är det så att överbefolkningen är det stora bakomliggande problemet som gör att vi kommer att leva mer och mer över våra resurser. Kommer vi inte tillrätta med just överbefolkningen är nog tyvärr den totala kraschen på sikt oundviklig. Jag tror att människor i allmänhet inte har den minsta koll på vad som egentligen krävs av oss vad gäller förändring av livsstil om vi ska klara detta. Förändringarna i livsföring skulle bli så stora att få människor ens i sin vildaste fantasi kan tänka sig något sådant. Människans enda hopp till överlevnad på sikt stavas ny teknik av det mer revolutionerande slaget. Med nuvarande inställning (bara snack och fina ord) och teknik klarar vi tyvärr inte detta. Kanske låter det pessimistiskt men tyvärr så ser verkligheten ut så.

      • Självklart är det så att överbefolkningen är det stora bakomliggande problemet som gör att vi kommer att leva mer och mer över våra resurser.

        Förvisso. Överbefolkningen leder till mat- o vattenbrist och när oljan börjar sina på allvar så kommer den starkaste militärmakten ta oljan med stöd av sin egen militär. Vi som oxo behöver en skvätt olja kommer att kallas – terrorister.

  3. Ett bygge som är en variant av detta beskrivs här: http://www.jordskepp.org/ och här http://www.orsatidning.net/?p=674 Dessa hus är inte nedsänkta under markytan men byggs med återvunnet material och ska nog vara i det närmaste självförsörjande.

    Vi förbrukar alldeles för mycket av naturens resurser, det är helt klart men frågan är om vi är villiga att ändra oss innan vi blir absolut tvungna men fler och fler börjar diskutera dessa frågor och det är ju lite positivt.
    Vattenbristen finns det också lösningar på (avsaltning) men det är dyrt och energikrävande och som alltid är det bäst att redan från början minska resursförbrukningen och sin miljöpåverkan.