Ansvarslös djurhållning missgynnar vargen


Senast igår fick jag e-post med kritik från en person som utgav sig för att vara jägare, kritiken gick ut på att jag försvarade vargens rätt att leva i Sverige.


Idag publicerar Aftonbladet
ett reportage om en gårdsägare i Lesjöfors vars ponny ätits upp av varg. Jag har själv haft ett hus i Långban, cirka en mil från Lesjöfors, och alla i trakten känner till att det finns varg i skogarna. Jag har dessutom haft den stora lyckan att själv ha sett varg i det vilda, det just norr om Lesjöfors.

AB: ”Hans Larsson blev rädd, chockad och ledsen. Han har själv sett varg i trakten, men att något skulle hända Korven hade aldrig slagit honom… …I 20 år har shetlandsponnyn Korven funnits på gården. Han strövade fritt på familjens ägor, kom när man ropade på honom och förvarnade om dåligt väder genom att gnägga högt.”

Det är knappast någon som tvivlar på att ponnyn ”Korven” var snäll. Men att ha en ponny gåendes fritt på ägorna i en trakt där två vargrevir gränsar till varandra handlar, enligt mitt förmenande, om en rent brottslig nonchalans. Min uppfattning är att åklagaren borde utreda om inte denna försumlighet är ett brott, och om man kommer fram till att det är det – väcka åtal mot Hans Larsson.

Varghatarna i trakten klagar på att husdjuren angrips av vargen, men det är knappast speciellt förvånande att de ger sig på en ponny när de utan större svårighet kan fälla en älgtjur. Begriper man inte i ett sådant läge att man ska ha sina djur bakom rovdjurs-
stängsel så är man olämplig som djurägare.

Hade jag och min familj idag haft kvar stugan vid sjön Långban:s strand så hade jag definitivt inte låtit min katt springa ute hur som

Varg

helst. Jag tycker att vargen har en given plats i svensk natur men jag har inga ambitioner att själv stå för djurets mathållning. Om så ändå skulle ske så skulle jag definitivt inte beklaga mig i landets största tidning. Är jag så korkad så vill jag hellre att det ska förbigås med tystnad.

Eller trodde möjligen Hans Larsson att gråben också skulle charmas av att ”Korven” var snäll?

AB SvD DN it

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Varg, Varghatare, Jägarkåren, Rovdjur, Vargfrågan, Lesjöfors, Långban, Rämmen, Värmland, Vargrevis, Jägarlobbyn, Politik[/tags]


29 svar till “Ansvarslös djurhållning missgynnar vargen”

 1. Otroligt! Skiter man så i sin ponny att man låter den gå som den vill i naturen så borde man inte få ha djur alls. Jag blir så djävla ledsen när jag ser människors nonchalans mot sina egna djur att jag nästan börjar gråta. Hur kan man vara så korkad?

 2. @Maria P:

  Ja det är förbannat upprörande att det ska finnas folk som utsätter sina husdjur för sådant. En ponny är ju närmast en familjemedlem, som t.ex. en hund eller katt. Hur man kan släppa ut en sådan vind för våg i trakter med gott om rovdjur är en gåta för mig. I Lesjöfors finns fyra av de fem stora rovdjuren, det är bara järven som saknas. Själv har jag sett tre av dem där, Lodjur, Varg och Kungsörn. Man borde polisanmäla karlen för djurplågeri…

 3. Ur kommentarsreglerna:

  1. Anonyma kommentarer accepteras ej. Det innebär att falska mejladresser också är förbjudna.

  6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter accepteras inte.

  9. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte för privata meddelanden.

 4. Jag skulle aldrig ha min hund okopplad om jag bodde på landet och i vargtrakter. Har man djur så har man det därför att man tycker om djur. Den där mannen borde inte få ha djur i framtiden.

 5. Men snälla gott folk vilket hysteriskt beteende som förekommer här. Jag själv vet inte hur det ser ut i trakterna där denna ponny blev dödad av en varg, men vad som jag reagerar på är ju eran ”DJUR KAN JU INTE GÅ FRITT!”-logik som låter fullkomligt idiotisk. Jag tror ”Korven” levde ett oerhört trevligt liv där han får springa fritt, komma och gå som han ville. Mycket som våra två hundar vi har ute mitt i skogen hemma i Norrland (kastrerade, springer aldrig bort). Rastar sig själva, kommer och går, njuter av att inte behöva vara kopplad eller inlåst i en bur.

  Måhanda att mannen med Korven var en idiot om det är så pass farliga trakter för djur, men fördöm inte friheten i andra områden.

 6. @Daniel: Måhanda att mannen med Korven var en idiot om det är så pass farliga trakter för djur, men fördöm inte friheten i andra områden.

  Det är det ingen som gjort heller Daniel! Kan man ha frigående djur så är det helt ok. I Lesjöfors finns det GOTT om varg, där kan man det inte. I vart fall inte om man vill ha dem kvar…

 7. Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar på en blogg. Tänker du på det som står här så löper du mindre risk för att få din kommentar refuserad.

  Tänk först, skriv sedan!

  Följande kommentarsregler gäller här:

  1. Anonyma kommentarer accepteras ej. Det innebär att falska mejladresser också är förbjudna.
  2. Osakliga personangrepp eller provokativa kommentarer är inte tillåtna.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra stötande kommentarer raderas.
  4. Länkar till sådana sidor, samt till fascistiska, nazistiska eller fanatiskt religiösa d:o raderas.
  5. Länka enbart till etablerade mediesiter i löpande text.
  6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter accepteras inte.
  7. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners som inte tillför något.
  8. Personliga hälsningar och liknande meningslösheter raderas.
  9. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte för privata meddelanden.

  Observera att det inte är en demokratisk rättighet att få kommentera på denna blogg. Precis som på en tidning så är det utgivaren som avgör vad som passar.


 8. Det är märkligt att inte Aftonbladet gör en rubrik på att gubben lät sin ponny springa fritt i vargmarker? Nu kommer varghatarna att börja agera, något som de redan tycks ha gjort vad det verkar…

 9. Håller med om att det var fel av gårdsägaren att gå ut i tidningen och skylla på vargen på grund av eget risktagande, men tycker absolut inte att man bör dra in rättsväsendet i det här. Att folk anmäler varandra hit och dit i dagens Sverige och inte kan lösa saker och ting på ett mer intelligent sätt, är ofta pinsamt löjligt. Att gårdsägaren och tillhörande familjemedlemmar förlorat ett kärt djur är straff nog och en läxa för framtiden.

 10. Ännu ett reportage om den stora stygga vargen. Trots att de här människorna bor mitt i vargbygden så skyddar man inte djuret utan förutsätter att Korven kan gå oskyddat. Lite naivt får jag säga och oerhört trist för familjen. Jag bor själv i vargbygd tillika björntrakter och skulle aldrig låta hundarna springa lös utan inkallning. Tar man risker så kan det uppstå konsekvenser. Jag börjar bli evinnerligt trött på denna hetsjakt mot vargarna. Det är primitivt och visar hur folk inte klarar av samlivet med naturen. Värst var väl journlisten Wångersjö som antingen är sugen på uppmärksamhet eller löjligt romantisk när han skriver om vargutrotning.

 11. Det är otroligt att en vän av en ponny låter den gå vind för våg i vargmarker. Antagligen hatar gubben hästen och har drömt om detta länge. Det kan helt enkelt inte vara något slags ”olycka” att barnens fyrbenta kompis blev uppäten. Han tyckte väl att det var för dyrt med foder till kräket….

 12. Summa summarum så var det en tragisk händelse både för den drabbade familjen och för vargdebatten i stort, sådana här händelser (när dom publiceras med en tydlig vinkling)splittrar bara upp debatten i 2 ytterligheter.

  Ist borde alla komma överens om att vi har uppnått myndigheters mål med 20 föryngringar och börja diskutera hur vi ska förvalta dom med avskjutning och liknande frågor, för vargen ska väl inte särbehandlas. Mvh Per

 13. Man kan fråga sig om man skulle låta sina hundar/hästar/får etc gå lösa nära en kraftigt trafikerad väg? Skulle inte tro det. Har man djur i trakter där man vet att det finns rovdjur så får man antingen leva med risken eller vidta åtgärder (stängsla in och vara mer uppmärksam t ex).

  Vad gäller vargen som företeelse så är jag kluven, å ena sidan så känns det självklart att vi ska ha en hållbar vargstam i Sverige, å andra sidan verkar det som om 90% av de ”militanta” vargförespråkarna är storstadsboende som inte kommer att se så mycket som en älg utanför Skansen i sitt liv.

  De människor som lever och verkar nära vargen lever också med rädsla och problem som förtjänar att tas på allvar och inte ignoreras och förtalas av rovdjursromantiker.

 14. @Esse: Majoriteten av folket i Värmland, Dalarma och Gästrikland VILL ha vargen kvar i sina län. Precis så förhåller det sig i norrlandslänen oxo när det gäller björn. Men dessas röster når inte ut på grund av rovdjurshatarna som tar varje tillfälle att spy ut sin galla…

 15. Varghatare är ett otäckt släkte. Jag har läst en utredning som förespråkar att Säpo ska hjälpa till att utbilda den lokala polisen så att de på ett bättre sätt kan spana efter de kriminella jägargängen. Man jämför dessa med Hells Angels och liknande.

 16. BRÅ:s utredning “Illegal jakt på stora rovdjur” (2007:22) nämns det flera vetenskapliga undersökningar som utrett detta.

 17. Är man så jävla korkad att man kör med lösdrift i vargrevir så är det fel varelse som blivit uppäten! :-(

 18. Hur vet du det Jinge. Ingen undersökning har gjorts i värmland om vad människorna tycker om rovdjur. Gör en undersökning bland befolkningen som bor inom vargrevir så kommer du att få se att folk har en helt annan åskit än du har.

 19. Att väcka åtal mot en människa för att hans häst verkar inte särskilt vettigt. Kanske borde du själv pröva på att Stänga in en häst under flera timmar och se vad den tycker om det. Den var minst 20 år hade levt ett bra liv och troligtvis inte levt tio till.. Varför ska man spendera de sista åren i sitt liv inlåst? Har du någonsin sett en häst eller bara umgåtts med osociala katter?? Inte behöver man utrota vargen för att den ger lantbrukarna problem, det är naturens gång att ett djur livnär sig på ett annat. Om inte vi människor hade media och annat att beklaga oss i hade det aldrig gjorts så här stor affär av saken.! Det är som det alltid har varit!!

 20. 90 % av vargförespråkarna har inte sett en älg utanför Skansen? Intressant sifferuppgift om den stämmer men jag har stött på många vargförespråkare i landsbygden och där bor jag själv. Dessutom har jag sett massor med älgar utanför Skansen. Kanske är det lika illa att göra sig lustig över de som säger sig vara rädda för vargar. I fallet med ponnyn så förvånar det mig att man lät hästen gå ute i så ”farliga” trakter och man kanske borde ha övervakat djuret bättre. Jag har också sett några andra bloggar där man gör sig lustig över hästen och namnet och det är onödigt. Att mista ett husdjur är oerhört sorgligt men kanske måste djurägarna ta ett lite större ansvar och inte bara ropa ”utrota” så fort något händer. Vill vi ha en fauna utan alla rovdjur? Ja möjligtvis jägarna som slipper ”dela” med sig till rovdjuren men inte jag i alla fall trots att jag bor i Hälsingland där vi har både varg, björn och lo.

 21. @olle B:

  I BRÅ:s utredning ”Illegal jakt på stora rovdjur” (2007:22) nämns det flera vetenskapliga undersökningar som utrett detta. Det är så jag kommit fram till det…

  Så nästa gång du ljuger så raderar jag kommentaren.

 22. Jag har läst den rapporten Jinge, det var tre undersökningar som undersökt lokalbefolkningens inställning. Minns inte nu men det var riktig forskning och inte nåt kvällstidningstyckande. Att det ifrågasätts är knappast konstigt dock, jägarna anser ju att staten planterat in vargen i Värmland, de vet inte att dem är ättlingar till kvarvarande norska vargar.

 23. Hur kunde Devil äta upp Heros avkomma?
  Det kan väl inte vara så att vargar äter andra djur, och bl a ”snor” bytet/betet för jägarna!