4036 öar i Haninge


Båtfolket vet också om en himla massa grund i Haninge och förhoppningsvis är de flesta utmärkta på sjökortet. Läser man statistik så får man ett nytt perspektiv på hem-
kommunen, bland annat så består Haninge till närmare åttio procent av vatten. Exakt 79 procent vatten och 4036 öar gör att kommunen kan kalla sig för en skärgårds-
kommun.

Av Haninges dryga 76 000 in-
nevånare så är 21 procent födda i ett annat land, främst Finland, Polen och Turkiet. Detta och massor av annan information finns i en broschyr som nu finns på nätet, den heter Haninge i siffror. En av de saker som över-
raskade mig, som ändå har bott i kommunen i femtio år, är att trettiosex av kommunens öar är bebodda. Visst, att Ornö, Utö och några till öar är bebodda visste jag förstås, men inte att det var så många öar. (bilden är från Dalarö)

För något år sedan fick jag ett erbjudande om en lägenhet på Utö, ett erbjudande som jag efter någon veckas sömnlöshet tackade nej till. Nu vet jag att hyresrätter varit planerade även på Ornö, och den dagen jag kan hitta boende där så får jag flytta och köpa en trehjulig lastmoped. Jag får väl byta ut kepsen mot en vegamössa i så fall…

it , , , , , , , , , , ,


11 svar till “4036 öar i Haninge”

 1. Det är mysigt i skärgården och jag önskar man kunde förverkliga drömmen om att bo där. Särskilt vintertid i riktigt busväder är det mysigt att sitta mitt ute i evigheten. Gärna med en brasa och en kopp kaffe.

  Jag får nöja mig med min havsutsikt och 200 meter till stranden…

 2. Utö-Rolls heter det.
  Jag har bott på en ö utan vägförbindelse, och, ni som drömmer om att bo på en ö, så hyr först en kåk en vinter innan ni slantar flera mille.

  • :-) Både Utö och Ornö har färjeförbindelse året runt, Ornö med bilfärja som går flera gånger om dagen. Man hade tom busslinje, men jag vet inte om den är kvar. Iofs tror jag alla begriper din uppmaning ändå, men för egen del skulle jag inte ha något emot att bo så.

   • Jag kanske bör tillägga att affärer bör finnas nära. Finns ingen allmän service på ön går väldigt mycken tid till transporter.
    Barn skall inackorderas, mat skall köpas för långa tider, mackar har vinterstängt, fastkörning i isen etc.
    Men visst det är mysigt när snöstormen tjuter runt knuten och brasan värmer.
    Utö, Ornö, Möja, Blidö och några till är snudd på förorter.

    • Ornö har regelbunden färja, den går tor flera ggr om dagen. Det finns en del övrig service oxo. Vill man åka till OBS och handla får man ta bussen och åka tillbaka till ön sedan, kör man bil kan man sitta inne i värmen under färjeresan.

 3. Vilka bostadbolag har lägenheter på Utö, Ornö, Möja, Blidö eller andra öar i Stockhoms skärgård? Eller; hur hittar man lediga lägenheter där?

  Fy tusan jag flyttar från korrupta Gotland på stört om jag hittar en lägenhet, alternativt väldigt billigt hus att hyra, i Stockholm skärgård. Jag har inte ens tänkt tanken att det finns lägenheter där. Jag skulle gärna bo så att jag kan åka in till Stockholms city och stressa lite någon dag då och då.

    • Jag tror att HB bara har ettor på Utö, det är någon sorts gamla arbetarboställen som jag förstått saken. Har för mig att det var tillräckligt rymligt för en gubbe med keps och katt i alla fall. Vill man hyra så finns det säkerligen en och annan privatvärd oxo, många hyr ut några månader till turister, men säkerligen vill de hellre ha folk i sina hus året runt.