30 Mars och våren är här


Det har varit ett rätt överraskande bakslag i vädret den senaste veckan. Själv minns jag den kallaste morgonen – 16° för bara några dagar sedan.


Myrsnäppa

Själv hade jag precis avslutat fågelmatningen men hade lyckligtvis både talg och solrosfrön och lite annat godis hemma. Och nu har tranorna landat vid Hornborgasjön, i alla fall närmare 13 000 enligt Dagens Nyheter. Det måste vara ett himla slitsamt arbete att sitta i flygledartornet på det stället…


Bivråk

Själv har jag inte sett några ovanliga fåglar trots det fina vädret. Det är de vanliga som lever rövare inne i skogarna just nu, pilska små sångare och mesar. En koltrast höll en längre konsert idag och det var imponerande precis som vanligt. De närmaste veckorna kommer att bestå i en hel del utevistelse om vädret är så bra som idag. Själv hade jag planerat att köpa en ny

kamera nu i mars men det får vänta ett tag tyvärr. Men fåglar är kul att titta på även genom kikare och inte bara genom en kameralins.


Trana

En ormvråk såg jag för en vecka sedan ungefär, men det är inte speciellt ovanligt att de stannar kvar på trakten om det inte blir alltför kallt. Skatorna tror jag redan har lagt ägg, i vart fall har jag inte sett dem bygga på och förbättra sina bon de senaste dagarna. Igår såg jag en Gröngöling på nära håll, det är hyfsat ovanligt eftersom de normalt är väldigt skygga. Men just där jag bor så har vi sedan tre år tillbaka minst ett häckande par. De håller på att flytta sig närmare människorna verkar det som, eller också är det livsbetingelserna som förbättrats i en omfattning som gör att de närmast är tvungna.


Tofsvipa

DN SvD HD

Andra om , , , , , , , , ,

[tags]Sweden, Localities, Fåglar, Vår, Väder, Tofsvipa, Bivråk, Myrsnäppa, Trana, Natur[/tags]


3 svar till “30 Mars och våren är här”

  1. Själv såg jag ett par havsörnar vid Kärsön (mellan Bromma och Ekerö) igår. Mäktiga fåglar, och jag har aldrig sett dem så nära hemmavid förut.