17 000 minkar dör


De är förstås inte döda ännu, men det är inte många av de nu utsläppta minkarna som kommer att överleva vintern, knappast någon ens. Och som brott betraktat så borde man betrakta detta som utomordentligt grovt, men det är något som inte stämmer.

DN: ”– Ingen har lämnat något budskap efter sig eller tagit på sig ansvaret så vi har inte mycket att gå efter, säger Bo Kellert. Han säger att minkarna har små överlevnadschanser i naturen, men att de samtidigt kan ställa till med skada på andra djur. – Vi har upprättat en anmälan om djurplågeri och skadegörelse. Det var demonstrationer mot uppfödningen utanför farmen i somras men jag känner inte till att den skulle vara utsatt för något attentat tidigare.”

Djurrättsaktivister har mellan varven ägnat sig åt att ”be-
fria” minkar, samtidigt så vet de att de befriade djuren går en svältdöd till mötes, men att djurrättsaktivister skulle släppa ut sjutton tusen minkar låter osannolikt. Vill de ha uppmärk-
samhet så räcker det ju med att släppa ut ett hundra minkar, vilket även det vore ett grymt djurplågeri. Att man gjort den typen av aktioner tidigare vet vi, men att djurrättsaktivister skulle medverka till att döda sjutton tusen djur låter inte rimligt.

Dessutom brukar de vara angelägna att sprida sin propa-
ganda i samband med illdåden, men här finns inga efterlämnade budskap enligt media. Det tyder på att det de facto inte är djurrättsaktivister som ligger bakom brottet enligt min uppfat-
tning. Ägaren till minkfarmen har uppgett att djuren är värda åtta miljoner kronor, så jag antar att polismyndigheten även funderar på andra typer av brott?

it , , , , , , dn svd ex ab r sds hd gp


7 svar till “17 000 minkar dör”

 1. Om man inte vet hur stort hot minken är mot ekosystemet. Så är det lätt att hitta information. ex. http://www.ac.lst.se/jakt/skyddsjakt/invaderandearter/faktaommink
  Att vi har en stam i Sverige berodde ursprungligen på att de importerades till farmer i Sverige. Några lyckades smita. Knappast 17000 st. dock. Så om vi om några år har ont om småfåglar. Så vet vi vem vi kan tacka för det. Att det sedan var en symbolhandling att släppa ut dem. Är nog en klen tröst i det läget.

 2. Huh? Så du menar att de inte skulle dö om de stannade kvar på farmen? Man brukar säga att av de minkar som rymmer överlever ca 10%, gentemot inga om de hade stannat kvar.

  • Nej det menar jag givetvis inte. Men 17 000 minkar på ett och samma ställe innebär att 16 500 kommer att svälta ihjäl.

 3. Vad jag har förstått så jagas minken numera nästan helt med fällor eftersom den har blivit ett problem för fågellivet och då framför allt för sjöfågel. Det kanske är därför tur att det är höst och sjöfåglarna har börjat flytta, i vart fall att det inte finns varken ägg eller ungar nu.

  I går Jinge, var jag vid Stendörren och såg att en stor flock änder börja bete sig konstigt. De var flock på ca 100-tal som plötsligt flög upp och virvlade runt i luften och hade kaos-liknade flykt. Det var något bakom mig som skrämde dem, så jag reser mig upp och vänder mig om och tittar över klipporna. 15 – 20 meter bort brer en svart ”lagårdsdörr” ut sig och vänder sig från mig och flyger bort mellan martallstopparna. En Havsörn, det var häftigt, några timmar senare ser jag den igen på ca 100 meters håll. De är stora!

  • Ja örnar brukar skrämma vettet ur fåglar. Jag var nere vid Dalarö för nåt år sedan då en havsörn passerade en ö med en massa grågäss, de betedde sig som rädda sparvar… :-)

 4. Härligt hur du kan försvara en sån här aktion Jinge. Fint ställningstagande.

  • Nej men herre jösses vilken IQ-befriad kommentar!! :-)

   Det var nog en av de tio mest korkade kommentarerna på den här bloggen, genom alla år, och du ska veta att antalet kommentarer här är mellan 90 000 och 100 000. En riktigt dålig kommentar alltså.

   Hur faan du kan få det till att jag ”försvarar” dessa nidingar förstår jag inte, och det gör knappast någon annan heller. Jag måste därmed gratulera dig till att bli nominerad till 2010 års dummerjöns!

   Patrik W
   patrik.w@hotmail.se
   80.217.14.61, Com Hem, Stockholm

   Publicerar data eftersom du kör med olika mailadresser och namn när du kommenterar, se reglerna för kommentarer.

   Skicka mig en bild föreställande dig själv så vi får se hur du ser ut!!