12-13 meter högre havsnivå?

Idag publicerar Dagens Nyheter en lätt oroande artikel om den förväntade klimatförändringen som vi kan komma att få vara med om i framtiden om inte utvecklingen stannar av.

DN/Vetenskap: ”Risken är över 50 procent att klimatet tippar över de närmaste 200 åren – om jorden värms upp mer än fyra grader. Det tror ledande klimatforskare i en stor enkätundersökning. Jorden värms upp i takt med att människorna släpper ut växthusgaser som koldioxid. Det anser i dag en överväldigande majoritet av världens klimatforskare. Men vid sidan om denna stadiga uppvärmning kan det inträffa mer dramatiska och plötsliga förändringar. Forskarna talar om att system på jorden kan ”tippa över”, ”passera en tröskel” eller genomgå en ”massiv och abrupt förändring”.”

För ett par dagar sedan skrev jag ett inlägg med rubriken ”Det är ju själva f-n”. Orsaken var förstås den frustration jag kände, och fortfarande känner, inför den tvärnit som våren har gjort. Jag nämnde där att jag hade hört en forskare i radions P1 tala om att ett värstascenario innebär att isarna vid polerna smälter, och även Grönlandsisen. Det är uppgifter som återkommer i DN idag, men nu så menar man att det kan bli ända upp till 13 meters nivåhöjning i haven, något som också kan få golfströmmen att stanna.

En temperaturökning på 4-5 grader kan få den effekten, samtidigt som det orsakar att Amazonas brinner ner och blir savann. Det är ett extra bekymmer att det faktiskt har hänt förr. Jag vet inte hur många hundratusen år sedan det var, men det har skett.

Det handlar inte om några modenycker från forskarnas sida, inte heller sprider de oro för att få höjda forskningsanslag. De talar istället seriöst om möjligheten att jordens klimat kan komma att ”tippa över”, en utveckling som vi människor saknar möjlighet att påverka. Skulle forskarnas dystraste prognoser slå in skulle Stockholms Stadshus få vatten upp till andra våningen, likaså Stockholms slott.

Nu tror inte alla forskare på ett sådant värstascenario, dessutom säger de att detta kan hända inom en period som sträcker sig upp mot tvåhundra år. Det finns således inget behov av att packa ryggsäcken och bosätta sig uppe på ett berg. Men visst aktualiserar rapporteringen vissa frågor, min första fråga blir förstås om vi redan har passerat ”Point of no return” eller om vi fortfarande kan stanna upp utvecklingen om vi får stopp på alla utsläpp av växthusgaser som vi själva är upphov till?

Svaret på den frågan kommer också att bli hängande i luften, det är ingen som kan svara säkert på den. Nu lutar det ändå åt att en hel del forskare befarar att vi redan har passerat gränsen. Själv får jag inte veta eftersom jag ska fylla sextiotre i år och redan har haft min första infarkt. Men jag har ju barn och barnbarn. Och det finns många barn och barnbarn på denna planet.

En tråkig sak med den sortens vetenskapliga redovisningar som nu kommer är att de kan ge näring åt en massa mer eller mindre fanatiska sekter, jag bara väntar på att jesusfolket ska börja yla om syndafloden. För även om det är viktigt att ta in det faktum att vårt klimat kan förändras på ett oönskat sätt, så ger det grogrund för allehanda sorters knäppgökar. Som om vi inte hade nog av dessa redan innan denna klimatoro.

Läs Svensson: När ska högern ta avstånd från nazivåldet?

Andra om: , , , , , , , , , , , , , it DN1 DPS AB

[tags]Väder, Snöstorm, Vår, Aprilväder, Klimatförändring, Syndafloden, Jesus, Politik, Extremister, Fanatiker, Forskare, Vetenskap, Havsnivån, Klimatkatastrof[/tags]

  21 comments for “12-13 meter högre havsnivå?

 1. 23 mars, 2009 at 16:17

  Man måste hålla sig till ämnet i kommentarena! / jinge

 2. Skymt
  23 mars, 2009 at 17:08

  Jag fattar inte det här. I skolan fick jag lära mig att under vikingatiden, var jorden var bra mycket varmare än nu. Vi kunde till och med odla vindruvor på svenska breddgrader.

  Varför smälte inte polarisarna och dränkte alla kuststäder då?

 3. 23 mars, 2009 at 17:39

  Det var under bronsåldern det funkade med vindruvor i Sverige – och det gör det nu också. Det finns en vinodling på Djurgården i Stockholm, så det där med vindruvorna säger inte så mycket. I en sjö i Solna med lite varmvattenutsläpp finns det medelhavssköldpaddor också.

  Jag undrar om översvämningar som kommer under 100-200 års tid är så mycket för sekterna.De vill nog ha häftigare och snabbare grejor, som rejäla meteoritnedslag.

 4. Ken
  23 mars, 2009 at 17:45

  13 meter klarar jag. Får väl skaffa roddbåt att knyta fast i balkongräcket.

 5. Gripen
  23 mars, 2009 at 19:34

  12-13 meter betyder att jag får det närmare till kusten, men nu är det inte så att det blir 12-13 meter extra, det är extrem fallet. För isen som smälter tar mindra plats som vatten. Har set siffror som är 4-5 meter, men alla dessa siffror är mer eller mindre gissningar, fär inlands isen trycker ned landmassorna, och isen i vatten tar mindra plats som smältvatten.

  Alla kan göra ett eget expriment med is och ett glass vatten och see att när isen smälter minskar vatten nivån.

  för mig får vattnet gärna öka 200 meter så jag får strand egendom., chansar på ett huset ökar i värde då:P

  • 23 mars, 2009 at 19:40

   Läs DN-artikeln!

 6. Christer W
  23 mars, 2009 at 19:41

  En annan allvarlig konsekvens kan jag tänka mig är, brist på sötvatten. Inte nog med att det blir en helsikes massa vatten överallt och så riskerar folk att törsta ihjäl för att det kanske inte kommer finnas sötvatten lättillgängligt.

 7. H2
  23 mars, 2009 at 20:46

  Gripen #5, jag hoppas att du skojar annars låter det väldigt egoistiskt.
  En sådan höjning av vattenytan kommer skapa en mänsklig tragedi i U-länder som exempelvis Bangladesh.
  Det handlar om miljontals människors bostäder och kanske existens

 8. palle
  23 mars, 2009 at 20:49

  Pojken i berättelsen är en ung, uttråkad fåraherde, som för underhållnings skull ropar att ”vargen kommer!” Ortsborna kommer gång på gång för att rädda honom och fåren, men inser snart att de ödslar sin tid. När så vargen dyker upp på riktigt är det ingen som hjälper pojken, och vargen tar fåren. I vissa versioner faller även pojken själv offer för vargen.

 9. 23 mars, 2009 at 22:05

  Och ändå finns det folk, företrädelsevis från högern, som spelar ner konsekvenserna av klimatförändringarna. Man ska konsumera sig ur den, precis som med finanskrisen. Snacka om idioti och självförnekelse.

 10. Dick Thorén
  23 mars, 2009 at 22:36

  Vad jag inte förstår är varför mänsklig koldioxid är värre än den naturen själv släpper ut? Då utsläppen från vulkaner, heta källor, skogsbränder m.m. är mycket större än människans utsläpp, borde väl inte våra utsläpp påverka så mycket. Eller tänker jag fel? Det man borde se till är väl att avverkningen av regnskogar minskas i stället. Det mest ironiska är att regnskogar avverkas för att odla sockerrör till etanolbränsle. Det finns då dårar som vill försvara detta med höjda skatter på bensin. Tragiskt med sådana feltankar. Nej, enda anledningen till att spara el blir den dagen ”min” sparade el går till en bil. Innan dess är det bara onödigt att släcka ner. Så, jag tänker leva som vanligt istället på lördag, istället för att visa att jag är lika okunnig som kungen. Ja, en sak som kungen försvarar, måste ju bara principiellt vara fel! ;)

 11. MX
  24 mars, 2009 at 01:08

  … och see att när isen smälter minskar vatten nivån.

  Njah Gripen, så funker det ju inte. Att det minskar i glaset beror på att ”någon” har smuttat på din drink :-D

 12. Ulf Erlingsson
  24 mars, 2009 at 04:24

  Jag tror du slog huvudet på spiken med sekterna. Men däremot missade du att känna igen dem. Det är redan idag religion. Ingen kan ifrågasätta teorierna utan att bli slagen på huvudet med religiösa argument. Global warming ÄR religion. Det är det jag ser som den allvarligaste faran. Inte växthuseffekten, utan vår reaktion på den. Det som förutspås som värsta scenariet är inte något helt nytt för jorden, det var minsann kraftig uppvärmning redan då istiden tog slut. Så unikt är det inte. Och steg utav bara fanken gjorde havet då med. Så simma lugnt. Det enda vi har att frukta är vår egen fruktan, som får oss att bli farliga för oss själva.

 13. Gripen
  24 mars, 2009 at 06:42

  H2 givetvis är jag en bit satirisk, för allt detta är skrämmande, även om vi inte vet exakt hur illa det kommer att bli, så är de flesta överense om att det kommer bli en katastrof.

  MX vi gjorde det som en labb i fysik på komvux och alla grupperna fick ett resultat att vatten nivån minskade när isen smälte. Hur vetenskapligt försöket var vet jag inte.

  Jag läste denna artikel och många andra artiklar om detta. Jag ser ett problem med att förnekare av detta får lika mycket eller mer ytrymme i media när det kommer till länder som stor brittanien, USA, Austraulien och Canada.

  SKY/FOX news jobbar hårt på att ta bort förtroendet för alla forskare som säger att vi är på väg mot en katastrof.

 14. Sonny
  24 mars, 2009 at 07:53

  Är det inte så att det redan existerar en sekt,koldioxidsekten.

 15. Gripen
  24 mars, 2009 at 08:57

  koldioxidsekten är ironi,den finns inte på riktigt, men visa personer tror det.

  Den är skapad av miljörörelser för att visa hur absurd visa av deras motståndare är.

  Det är lite av samma still som mitt skämt om att vattnet får gärna stiga 200 meter så jag får en strandtomt.

 16. 24 mars, 2009 at 10:23

  Ännu en Karin bojs artikel.
  Journalistiskt sensationsskrivande…

  Jag läste en artikel om iskärneforskning på Grönland som pekade lite på samma sak: Att naturen oerhört snabbt kan svänga om klimatet.

  För 11712 år sedan svängde tydligen temperaturen på det norra halvklotet på bara ngt år med effekten att på 50 år hade årsmedeltemperaturen ökat med nästan 10 grader !
  Detta har man fått fram genom att borra sig ned i den permanenta is som finns ganska mitt på Grönland. Den isen har nämligen inte smält under hela människans historia…Analyser av den kemiska sammansättningen av snön visar hur vindarna har varit ned till ett års precision (isen vid borrningen har årsringar ungefär som träd).

  Men vad vill man då uppnå med dn’s artikel ?
  Skapa skrik och panik ?
  Skall vi skita i alla de miljö och klimatframsteg vi håller på att ta och ge upp !?

  Nej hoppas sånt skitsnack kan börja klinga ut (ser redan tendenser på det) så vi (människor) kan satsa på långsiktiga hållbara miljstrategier och förberedelse på lång sikt inför ett varierande klimat – inkl. havsnivåer.
  Antropogen förstärkning av klimateffekter är ett problem, men långt ifrån det enda vi har. Och klimatet kommer variera även utan vår försyn – även om vi kanske de närmaste 200åren kan få ett stabilare klimat då (kanske – för det vet vi inte mkt om !).
  så miljösatsningar är mkt bättre än enbart klimatsatsningar. Tex är ett byte från fossil diesel till palmolja rätt dåligt kan vi väl vara överens om. Men övergång till snålare bilar och en effektivisering av användningen av bränslen kanske bättre ?

  /K

  • 24 mars, 2009 at 11:20

   Samma uppgifter förekommer i ett flertal medier, t.ex. Ekot. Och det långt innan DN-artikeln. Jag hörde det första gången fyra-fem dagar innan.

 17. Stefan
  25 mars, 2009 at 03:01

  Texter ska vara skrivna av den som kommenterar, inte kopierade. / Jinge

 18. Rogge
  26 mars, 2009 at 18:57

  Två bra böcker som förklarar mycket av de funderingar man kan ha omkring klimatutvecklingen är ”Sex grader” av Mark Lynas utgiven av Ordfront och ”Vårt klimat” av Klas Eklund utgiven av Norstedts Akademiska Förlag. Den senare är rena skolboken i hur vår natur fungerar och det skulle inte förvåna mig om den dyker upp som skolbok i gymnasiet. Det gäller det för oss gamlingar att ah läst på för att hänga med!

 19. 28 mars, 2009 at 00:30

  ”jag bara väntar på att jesusfolket ska börja yla om syndafloden…”

  Haha… bäst!

Comments are closed.