100 år sedan det var så lite snö?


Det är lite underligt att behöva plocka fram bildarkivet för att hitta en bild där det finns lite snö, förra året vid den här tiden så låg det väl en halvmeter snö på marken här i Haninge har jag för mig. Alla halkade, huttrade och svor.

Men så är det inte idag även om temperaturen sjunker under noll på nätterna. För ett par dagar sedan så fanns det en isfläck kvar klockan ett på perrong-
en vid pendeltågsstationen i Handen, jag var tvungen att gå fram och känna om det verkligen var is.

TT/SvD: ”November har hittills varit ovanligt snöfattigt i nästan hela Sverige. Enligt SVT:s meteorolog Per Stenborg är snötäcket för den här tiden på året det tunnaste sedan mätningarna av snödjupet startade 1905, uppger Rapport. Just nu ligger bara ett litet och tunt snötäcke längst uppe i nordvästra Lappland. Men det är också allt.”

Egentligen borde jag inte ta upp saken alls, för när jag har skrivit färdigt texten och postat den och reser mig från skrivbordsstolen så är det väl full snöstorm ute. Risken finns, och är man dessutom lite skrockfull som jag själv så borde jag inte alls skriva om snö, det är som att be om den. Men jag undrar om TT:s uppgifter verkligen kan stämma. Jag minns att jag många år hört diskussioner om huruvida snön ska komma till jul åtminstone, så att det har varit snöfattigt förr vet jag. (forts nedan..)

Å andra sidan så avser man kanske hela landet, och i så fall kan det ju stämma, jag bor inte i hela landet utan bara här, om man säger så. Förra vintern så var det ett antal dagar med så pass intensiva snöoväder att jag valde att stanna inne, och då jag själv tvekar att gå ut så är det verkligen – busväder.

Egentligen så borde jag kanske fixa en liten karta där man kan pricka in var man bor och samtidigt skriva in utomhustemperaturen. Det som avhåller mig är allt hackande, det finns nog ingen plugin som man kan installera utan det blir till att hacka ihop den själv, jag undrar om det verkligen är så roligt?

it Andra om: , , , , , , , , svd1ab12 dn1 ex gp


4 svar till “100 år sedan det var så lite snö?”

  1. Den 23 november kom snön till Stockholm förra året. Det var den längsta vintern vi haft på flera decennier i Stockholm och snön låg kvar till den 31 mars enligt SMHI. Det var alltså en rejäl vinter som tillfälligt dämpade debatten om växthuseffekten men en kall vinter räcker inte för att avfärda den globala stigningen av medeltemperaturen på jorden. Nu i år har istäcket kring Nordpolen varit extremt litet och det påverkar rimligtvis temperaturen i vår del av världen även om sambandet inte är alldeles tydligt.