Varför heja på Ryssar?

I matchen mellan Kanada och Ryssland så överraskades jag av att hålla på ryssen. Jag vet inte riktigt varför eftersom jag alltid imponerats av Kanadas spel, så även i år. Möjligen går det tillbaka till den tiden då gamla Sovjetunionens spelare alltid stod högst på pallen och man spelade den gamla nationalsången, en melodi som är världens vackraste nationalsång.

På den tiden så var landet en symbol för diktatur och allt som var anti-demokrati, idag är situationen något bättre men långt ifrån bra. Men ryssarna tycks få behålla mitt hjärta, och det beror nog på deras hockeymeriter. För ska man plocka fram ett All Star Team med en femma plus målvakt så kommer minst tre av utespelarna ha röda dräkter, och troligen även målvakten.

Så är det och så lär det förbli. Visst, det finns andra spelare som konkurrerar, men överraskande ofta så är de också ryssar. Kanadensarna kommer på en hedervärd andraplats och skulle min känslomässigt betonade ranking av världshockeyn vara allmängiltig så kommer tre nationer på tredje plats. Det är Sverige, USA och en nation som inte längre finns, Tjeckoslovakien.

Men den ryska varianten av nationalsång duger inte, för mig ska det vara äkta vara. Därför lyssnade jag en gång igår kväll och vill bjuda sidans besökare på samma upplevelse här och nu. En utomordentligt vacker nationalsång för världens genom tiderna

bästa hockeylag. Att landet inte är, eller har varit, något demokratiskt föredöme det vet vi alla, men det är inte ishockeyspelarnas fel. De är bäst i alla lägen utom när de spelar mot Tre Kronor.

i Andra om: , , , , , , , , , t DN1234 SvD1 AB12 EX

[tags]Hockey, Ishockey, Sovjetunionen, Ryssland, Kanada, VM, Musik, Nationalsång, Hockeyspelare, Politik[/tags]

  12 comments for “Varför heja på Ryssar?

 1. Anders
  11 maj, 2009 at 06:30

  Den är pampig! :-)

 2. Matte
  11 maj, 2009 at 06:39

  Den är mycket vacker, precis som Radulovs mål.

  Hög klass!

 3. Daniel
  11 maj, 2009 at 07:20

  Jag håller med angående hockey laget och nationalsången.

  förrästän var inte I sverige som nationalsången smutkastades genom att förlöjliga den i en korkad parodilåt som vissar exakt hur löjlig det är i Sverige??

  Angånde ”Att landet inte är, eller har varit, något demokratiskt föredöme det vet vi alla”

  Det håller jag inte om. Det som alla vet att Sverige alltid har haft en sådan rädsla för Ryssland genom tiderna. Inte konstig, efter att ha förlorat varenda krig på ett mer eller mindre förnedrande sätt.

  De myterna som vissas din kommentar känner jag igen. Jag är själv inte svensk och påverkas inte av denna löjliga myt om att Ryssland skulle ha varit eller är odemokratisk land.

  Den okunskapen som finns I Sverige om Ryssland är bara löjligt.

  • 11 maj, 2009 at 07:35

   Ryssland har i nuläget många demokratiska brister, att det var värre förr är känt. Okunskap vet jag inte om man ska säga, jag tror att vi nordbor är rätt välinformerade. De flesta kan oxo skilja på amerikansk propaganda och verkligheten.

 4. Z
  11 maj, 2009 at 07:45

  Du skriver: ”De flesta kan oxo skilja på amerikansk propaganda och verkligheten.”

  I större delen av världen ja, i större delen av USA nja…

 5. xxy
  11 maj, 2009 at 08:33

  CCCP/Sovjet/Ryssland har alltid varit bäst i hockey!

 6. Kumi-Keio
  11 maj, 2009 at 09:04

  Ja jösses vilka lirare! Firsov, Charlamov, Petrov, Michailov, Jakushev,Kapushtin, Bykov, Biljaletdinov, Larionov, Makarov, Krutov, Fetisov, Kasatonov..MALTSEV ! I oändlighet.
  Klapp-klapp man blir tårögd av att minnas.

  Men,nationalsången. Pampig som fan, men den vackraste? Nej. Den kan ingen människa missunna Bulgarien. (jag är inte Bulgar:)

 7. maj
  11 maj, 2009 at 12:56

  Jag skulle inte kalla Ryssland ”odemokratiskt” snarare tvärtom och mer demokratiskt än västmakterna, är det beundransvärt att man på bara 20 år lyckats skapa en fullt godtagbar demokrati i ordets egentliga mening, efter egna traditioner och förutsättningar medan västmakterna under USA går åt andra hållet,där EU allt mer liknar ett €USSR.

  Ryssland har inte något som ens liknar de STASI-lagar om övervakning kontrollsamhälle och skendemokrati med olika partier med samma politik som i väst. Inte heller överfaller man och ockuperar andra länder tusentals mil hemmifrån och etablerar hemliga tortyrgulag och ABU Gharib´s över hela världen.

  Ryssarna är stolta över sin demokrati och har valt ledare därefter, man har varit i Sovjet och vet precis vad som föregår ett sådant samhälle….

 8. arnold
  11 maj, 2009 at 17:34

  Jag förstår inte varifrån myten att Sovjet skulle vara världshistoriens bästa hockeylag.

  När dom bästa spelarna från respektive land möttes i Canada Cup-turneringar vann Kanada 4 gånger av 5.

  Går du igenom spelare för spelare är det väl också Kanada som tar hem det, Gretzky & Lemiuex känns lite mer upphetsande än en krutov eller en larionov…

 9. Martin Forsman
  11 maj, 2009 at 22:11

  Svaret på den frågan måste vara att man vill se vacker ishockey och att Ryssland när de vill kan producera underhållning som för tankarna tillbaka till CCCP-hockeyn som jag tyvärr är för ung för att ha nåt minne av. Att de sen har haft den goda smaken att återanvända den gamla pampiga Sovjetiska nationalsången, om än med modifierad text, gör det inte sämre.

  Ser fram emot OS som kommer bli fantastiskt med riktigt starka Kanadensiska, Ryska och framförallt Svenska lag. Det kommer bjudas på fantastiskt underhållning då :)

 10. arnold
  12 maj, 2009 at 14:51

  vilket hockeylag som är bäst bestäms genom vem som vinner.

  och vad hockey är ännu mindre att än att spela snyggt går ut på är nationalsånger.

  vill du höra länder tävla i låtar rekomenderar jag eurovision song contest.

  =)

 11. Max
  13 maj, 2009 at 07:02

  Äsch, det ska ju vara originalet, inte Brezhnevs modifierade version. Jag har alltid föredragit den första, jag vet inte varför. Texten är det definitivt inte.

Comments are closed.