Fruntimmer i trafiken


Ibland dyker det upp olika lustigheter i e-posten som bekant. Idag skickade en gammal arbetskamrat (Annika) denna notis till mig tillsammans med ett utdrag ur 1920 års körkortsbok.

Bildtexten under bilden: ”1928 inträffade en materiellt svår bilolycka på riksvägen mellan Örkelljunga och Åsljunga. Det var en Örkelljungabo som körde på en köpman från Skånes Fagerhult. Vid den efterföljande rättegången i Klippan sades det att Örkelljungabon som var orsak till olyckan fick en förmildrande dom därför han hade druckit brännvin och därför hade svårt med att styra.”

Supande i trafiken var således en förmildrande omständighet. Tiderna förändras, men knappast när det gäller kvinnor i trafiken, där är allt som det brukar.

Citat ur körkortsbok år 1920: ”De som vållar bilisten de största bekymren, äro dock lekande barn och nervösa fruntimmer. De förra äro under lek både blinda och döva. Att signalera åt dem hjälper i regel ej, och ofta komma de framrusande så nära vagnen att signalen icke blir av betydelse. Där man väntar sig lekande barn såsom vid skolor, lekplaner etc, bör man endast köra fram med yttersta varsamhet, ty man kan sällan hjälpa sig med annan manöver än att stoppa vagnen.

Damer är ofta lika svåra som barnen, ty vid en hornsignal tappar de ej helt sällan koncepterna. Att de efter att ha passerat trefjärdedelar av gatan utan vidare vända för att nå den gångbana de nyss lämnat är intet sällsynt. Ja två, tre gånger kunna de springa fram och tillbaka framför bilen. Stanna och låt dem komma upp på gångbanan! Handla i övrigt som vid möte med spårvagnar.”

Trafik

Idag vet vi att det täcka könet själva framför vagnar, ofta nog med fartresurser som vida över-
stiger dåtidens fordon. Att kommentera nutiden närmare än så är dock förenat med viss fara. Jag vet att vissa av dem ibland bär en tegelsten i handväskan för sådana som undertecknad. Bland annat Annika som bidragit till denna bloggpost…

it

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Trafik, Kvinnliga förare, Bilism, Rattfylleri, Trafikonykterhet, Vagnen, Körkortsbok, Humor, Miljö, Tegelsten[/tags]


18 svar till “Fruntimmer i trafiken”

 1. Hur kommer det sig att en bildtext i en bok från 1920 har information om en olycka som sker först åtta år senare? *flinar*

 2. hej
  Jag kör bil varje dag till jobbet eftersom det inte blir dyrare än att åka kommunalt på min sträcka. Jobbar också sena kvällar då sista bussen gått. Sådan är miljöpolitikens konsekvenser. Sänkte dom priset på månadskortet och stärkte natttrafiken skulle fler lämna bilen hemma. Istället höjer man bensinpriset mm utgifter. Det gör ingen större skillnad.
  PS. Jag blev utslängd från Carl Bildts blogg! Då har alltså mina kommentarer berört. Jag känner mig nästan stolt. Min röst har hörts.

 3. – Handla i övrigt som vid möte med spårvagnar.

  Hur var det nu det var? Så här kanske: Man ska inte springa efter vare sig fruntimmer eller spårvagnar. Det kommer alltid en till …

 4. Måste berätta en rolig händelse idag på jobbet. Kommer körande sibyllegatan ned med 62an och vid strandvägen har jag rött. På vänster sida står en snygg snärta med beslutsångest- Hon går fram ett och ett halvt steg för att sedan gå tillbaka. Gör samma sak några sekunder senare. Tredje gången tar hon tre steg och då får jag grönt och börjar köra. Gissa vilket håll hon springer till med hjärtat i halsgropen? Ville inte vara elak men sådana kan man plåga lite med gott samvete ;)

 5. Opel hade en reklamslogan i början på 60-talet.
  ”En Opel är så lättkörd att även Er fru kan köra den!”

 6. Dom som gör mig sura i trafiken är gamla gubbar och tanter :P Man måste alltid köra om dom för dom kör så j-vla långsamt att det nog går snabbare om dom stannar bilen, går ut och puttar fram den istället. Dom kör så passivt och fegt att dom faktiskt blir ett störande moment i trafiken.

  Det jag skriver nu kommer säkert göra mig till hatobjekt för feminister (inkl. min storasyster) men tjejer kör faktiskt mycket fegare i trafiken. Vartenda tjejkompis som har körkort kör så j-vla långsamt och fegt att man får ångest om man sitter i passagerarsätet. Det ska stannas vid varje rondell osv även när där knappt är bilar. Det värsta är ändå medelåldersmammorna som sitter med sitt barn i bilen i 110 på motorvägen, dom kör som idioter och skiter fullständigt i att signalera eller ens kolla runt när dom ska köra om lastbilar osv. Självupptagna som fan och så kör dom ändå så j-vla fegt.

  Sen måste jag ju medge att killar i min ålder (inkl. mig själv) är jävligt aggressiva i trafiken :P Har haft körkortet i ett år men har redan varit med om det mesta, och trevlig i trafiken kan jag ju inte påstå att jag är ;)

 7. Jag representerar här den ultimata cyklisten. Jag har cyklar året runt i nästan 5 år. Detta har jag kommit fram till.

  I värsta fall (trafikstockning, bilköer, samt vägarbete i rusningstrafiken) så hinner jag ungefär 17 till 20 kilometer per timma. Inte så dåligt! Ta en passare med nålen mitt i Centan och dra en cirkelrörelse (diameter) på två mil och adderad en timme. För även om det kanske går snabbare med bil, så innebär det bara att jag behöver starta ca 25 minuter tidigare än bilen! Cykeln är ett alternativ.

 8. @nature

  Jag håller med cykeln är ett underbart alternativ, när jag ska göra något i samma stad som jag bor i.

  Men om jag ska till jobbet 7 mil bort så finns det inget alternativ till bilen, för bussar och tåg täcker inte in mina arbets tider och jag känner inte för att gå up 1 timme tidigare på morgonen eller komma hem 2 timmar sennare på dagen och cykla 7 mil är helt ute slutet.

 9. Usch! Har en nyfunnen fru som sitter i samma sits. Hon får PENDLA nästan 3 timmar per dag!
  Men jag säger: Det går – om du går upp tidigare! Hon är kvinna och ÄLDRE än du! Det är sådana som Ni som förstör för kommande generationer!

  Vet du var motsatsen till en lat kaka? Jo, en hurtbulle – för ju tidigare du går upp, ju mer måste du träna, för att orka. Ju mer du tränar, ju mer orkar du!

 10. Jag tror att min lösning skulle vara att flytta närmare till jobbet, men som det är nu så kostar det för mycket att flytta och det finns inga lediga lägenheter som är till räkligt stor för min familj.

  Men med lite tur så kasnke det dyker upp något billigt hus nära till jobbet nu i kraschens spår, den enes död är den andres bröd som det brukar heta:)