Äntligen lite fulväder!


Höststorm

Sedan några timmar tillbaka så råder det vädervarning när det gäller merparten av den svenska kusten samt Västra Götaland län, Bohuslän och Hallands län. Havet när det gäller Skagerack och vidare upp till och med Södra Bottenhavet.

Från och med imorgon så ska vi nollåttor också få känna på både vind och vatten i övermått enligt SMHI. Det är ett tydligt tecken på att vi nu går över i den årstid som brukar kallas höst, och som vanligt blir det antagligen värst i Västsverige. Den senaste tiden har jag förstått att vi är rätt så många fulvädersälskare. Det finns dessutom folk som aktivt söker upp busväder och kan åka många mil för att få känna på en riktig storm.

Själv brukar jag ägna mig åt dagdrömmeri när det drar ihop sig, oftast skulle jag vilja sätta mig på X2000 ner till Sveriges baksida, Göteborg. Hur man sedan tar sig ut så långt som möjligt i skärgården vet jag inte, hur man ser till att skaffa tak över huvudet när man tröttnar på snålblåsten vet jag ännu mindre.

Vindsurfare, StenstrandHär söder om huvudkommunen så finns det två hyfsade alternativ, men då bör det vara ostlig eller sydlig storm. Huvudskär ligger allra längst ut mot Finland, men det går ingen båttrafik annat än turistresor under industrisemestern på sin höjd. Landsort är annars fullt möjligt att ta sig till, det ligger också längst ut och där är det samma lämpliga vindriktningar som gäller. Det enda som hindrar från Sydost är Gotland, men det ligger 11-12 mil bort. Annars tror jag att rent sydlig storm, och möjligen nordost, är de bästa riktningarna om man vill ha riktigt grov sjö.

Väderfantasterna har ett givet ställe att samlas på, och det är Stenstrand på Torö. De dagar det kan väntas mycket vind och grov sjö så bildas det nästan kö med bilar med vindsurfingbrädor på taket. Det är till och med så illa ställt med vissa av dessa att man kan se dem i januari också när det ligger snö på land.

it , , , , , , , , , ,


9 svar till “Äntligen lite fulväder!”

 1. Lustigt nog så är det kav lugnt i Götet just nu.

  Några droppar har kommit och radarn visar på mera inkommande.

  Men storm?

  Nix!

  (19:04)

 2. Jag känner på mig att det här är starten på hösten. Detta är min sista semestervecka. Äntligen slipper jag den äckliga sommarvärmen :-)

 3. under taket i sovrummet är det nu helt tyst. innan några timmar av stilla regnade, så nu vet jag att det handlar om en mycket kort tid inna det brakar lös. Grebbestad 23.50 :-)

  • Det är väl helt ok om du ser till att ha flytväst och INTE ge dig ut om det är frånlandsvind. Och inte ensam förstås…

   Finns det vattentäta mobiltelefoner ??

   Ovan förutsätter förstås att du är en mycket van kanotist och att du ser till att vara så nära land att du hinner iland om du skulle höra åskmuller… :-)

   • Är alldeles för ovan kanotist! Det blir strandnära paddling som gäller tror jag! :-) Finns vattentäta påsar till mobilerna, har kollat!!