USA har hemliga ”Guantanamo” på Hangarfartyg!

Idag kommer den ena nyheten efter den andra och ni må ursäkta, jag kommer osökt att tänka på en person som hette Adolf Hitler när jag läser Dagbladets nyhet.

Dagbladet.no: ”USA har tatt i bruk ’flytende fengsler’ i kampen mot terror, hevder menneskerettighetsorganisajonen Reprieve. – De bruker skip for å skjule hva de holder på med for media og advokater, sier Clive Stafford Smith, direktør for organisasjonen, som ønsker at disse terrormistenkte ’spøkelsesfangene’ skal ha samme rettigheter som andre.

– USA holder rundt 26 000 personer fengslet uten rettssak på hemmelige steder, og informasjonen tyder på at 80 000 personer har vært gjennom systemet siden 2001, sier han til Guardian.”

Vår högerregering tog i förra veckan emot en av vår tids värsta krigsförbrytare, Condoleezza Rice. Man gjorde det trots att hon rätteligen borde vara internationellt efterlyst för brott mot mänskligheten. Idag berättar Dagbladet i Norge om ytterligare och tidigare hemlighållna brott mot Genèvekonventionen och alla lagar om de mänskliga rättigheterna.

Sedan tidigare har det varit känt att USA förlagt det största koncentrationslägret till Afghanistan eftersom Guantanamo utsatts för besök från Röda Korset. Nu har man börjat förlägga dessa tortyrläger till havs för att undvika insyn.

Läs och förfäras!

Dagbladet.no DN1 SvD1

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Guantanamo, Koncentrationsläger, USA, Hangarfartyg, Dagbladet.no, Krigsförbrytare, Genevekonventionen, Kriget mot Terrorismen, Politik[/tags]

  11 comments for “USA har hemliga ”Guantanamo” på Hangarfartyg!

 1. Sanna
  2 juni, 2008 at 16:48

  Bra igen! Om Condi, ”W” och de andra skulle ha dömts efter samma rättesnöre som Saddam så skulle de ha fått dingla i galgen innan, bredvid, framför, bakom eller efter honom.

 2. Rawia Morra
  2 juni, 2008 at 17:11

  Är det bara jag som har en känsla av att vi, hela världen har förvandlats till en amerikansk C-film?

 3. 2 juni, 2008 at 19:34

  Det mest tragiska är väl att jag omedelbart ställer mig frågan: vem är förvånad?

 4. Anders
  2 juni, 2008 at 23:37

  Jag har tänkt en stund på det du skrivit här Jinge. Tyvärr tror jag att du är på rätt spår när du jämför med Adolf Hitler. Möjligen ser inte alla likheterna med utrotningsläger för judar, zigenare och socialister, men de finns utan tvekan.

  Och vad gör de med fångar som ”råkar dö” på fartygen?

  Slänger dem i sjön givetvis. Det är troligt att alla fartygsfångar ”råkar dö”.

 5. el persson
  3 juni, 2008 at 00:21

  @ Anders.
  Att kalla dem för utrotningsläger är att ta i, åtminstone så länge man inte börja elda med fångarna eller göra fiskmat av dem i stor skala. Däremot är beteckningen koncentrationsläger helt korrekt i den tidiga betydelse som Hitler & Co använde begreppet.

  Det är en akt av språklig renhållning att kalla saker för vad de är i stället för att använda olika spin-doctors förskönande begrepp. I fortsättningen kommer jag därför att tala om KZ-Guantanamo etc.

  I detta sammanhang kan jag inte underlåta att nämna att det är visserligen normalt förbjudet att ”heila” i Sverige, men det är faktiskt tillåtet att hylla en person på det sättet (f. n. G W Bush).

  Hail to the Chief
  (U$As motsvarighet till Kungssången, från wiki)

  Hail to the Chief we have chosen for the nation,
  Hail to the Chief! We salute him, one and all.
  Hail to the Chief, as we pledge cooperation
  In proud fulfillment of a great, noble call.

  Yours is the aim to make this grand country grander,
  This you will do, that’s our strong, firm belief.
  Hail to the one we selected as commander,
  Hail to the President! Hail to the Chief!

  Det är inte så stor skillnad mot ”Heil mein Führer”

 6. 3 juni, 2008 at 00:43

  Det händer såå mycket grymheter i vår tid och dom flesta människor blundar av bekvämlighet eller rädsla.Vi som minns hitlertiden får inte glömma. Alla Mååste bry sig!!

 7. Marie
  3 juni, 2008 at 03:01

  Enligt artikeln håller USA 26 000 fångar utan att de får sin sak prövad. Jag trodde att det bara var några hundra på Cuba.

 8. Nadia
  3 juni, 2008 at 09:00

  Så vad ska USA och sina allierade med alla dessa fångar till? Ska man fortsätta att sätta fler och fler i dessa hemliga fängelser utan rättegångar? Eller har man tänkt sig ha någon egen nytta av dem? Lika mycket som man hör röster från USA att andra länder tvingar människor till att begå bombningar genom hjärntvätt och hot, så undrar man ju inte om USA själva använder sig av dessa redan nu eller inom snar framtid… Vem vet men en sak är klar och de är att vi ska alla fråga oss vad ska USA och sina allierade göra med alla dessa tusentals och åter tusentals personer som de har låsta bakom bom och lås utan rättegångar. Ska de skjutas alla i nacken? Ska de de hamna på Kumla? Ska man ge dem utbildning och få dem att jobba som läkare och lärare? Eller……

 9. 3 juni, 2008 at 09:04

  @Nadia:

  Det är väl lättare att avrätta dem på fartyg, de får gå plankan eller bli hajmat på annat sätt…

 10. moe
  4 juni, 2008 at 18:30

  Ska USA fängsla alla som hatar deras politik får de nog bygga på, för minst halva västvärlden har börjat fatta vad araberna har vetat länge!! Så ifall jag blir gripen kommer jag nog att får se ett och annat svenskt ansikte i ”förintelse lägret”!
  HEHE!
  Och jag tror inte premiärministern skulle bry sig!

 11. moe
  4 juni, 2008 at 18:31

  statsministern skulle det vara!

Comments are closed.