Striderna i Irak intensifieras


De senaste dagarna har Shiitiska grupper tagit till vapen mot amerikanska soldater enligt tidningarna. DN berättar också att fyra amerikaner dödats.

DN: ”Amerikanska styrkor dödade på tisdagen 34 milismän i strider i och omkring Sadrstaden i Bagdad, uppgav en talesman för militären… … Antalet militanta som dödats av amerikanska soldater sedan i söndags är nu 79, enligt militären.”

Att 79 irakier dödats sedan i söndags är tragiskt. Mångfalt fler har givetvis skadats och det är många familjer som nu mist en son, dotter, bror, syster, förälder och allt detta på grund av en president som knappast kommer att beskrivas annat än som galen i historie-
böckerna.

Tidigare har det varit ”relativt” lugnt men nu håller våldet på att eskalera igen. Vissa hävdar att möjligheten finns att al-Sistani och al-Sadr hamnat på kollisionskurs och att det kan leda till våldsamma konfrontationer i den dominerande gruppen av shiamuslimer. Al-Sistani beskrivs som en fridsam man, men hans inflytande kan begränsas av att han är
– iranier vilket inte faller alla irakier på läppen.

Det här sker samtidigt som George W Bush planerar att resa till Jerusalem för att delta i Israels firande av Nakban, fördrivningen och den etniska rensningen som ledde till närmare femton tusen dödade palestinier och sjuhundratusen fördrivna.


Rawia inspirerade mig till att välja denna bild

Jinge

DN SvD1 AB Politiken Rawia

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,
[tags]Bush, Korståg, Olja, Irak, Al-Sistani, al-Sadr, Israel, Nakban, Kriget mot Terrorismen, Lögner, Desinformation, USA, Cheney, Politik[/tags]


7 svar till “Striderna i Irak intensifieras”

 1. Det har visat sig att siffran 750 000 handlar om dem som fördrevs till grannländerna. 150 000 är fördrivna inom Israel, från sina byar och bor fortfarande i andra byar och städer medan deras byar står tomma.

  Igår visade en farbror dokument på aljazeera som visar att han ägde 60 donums mark i Byn al-Birwe som spränts av israelerna 1948. Idag bor han två km bort och får inte köpa en halv donum så att han bygga hus åt sina barn och barnbarn.

 2. Två kvällar irad har en kvinliga irakiska parlamentariker hävdat att de som dödats i Sadr City är civila och barn.

  När jag hörde ordet Sadr City förut trodde jag att det handlade om liten förort.

  Det har visat sig att det i Sadr City bör 2000 000 irakier. Det är mer än befolkningen i Sthlm.

 3. Det framgår tydligt att man inte ska använda kommentarsfunktionen som en mailbox!

  Använd e-post! / Jinge

 4. Lite ironiskt att googles annonser här innehåller bl.a: Israel er jødenes eneste stat. Finn ut hva som gir dem rett til landet! Nyheter fra Midtøsten.