Slutet för tvåstatslösningen


Personligen har jag genom åren alltmer börjat tvivla på en tvåstatslösning som ett resultat av något slags överenskommelse mellan palestinier och israeler. Igår skrev Erik Svensson på bloggen Biology & Politics en mycket bra artikel om saken och jag rekommenderar alla att läsa den, och läsa den noga.

Erik Svensson: ”Betrakta kartorna från olika tidsepoker ovan över ett av världens mest omstridda områden: Israel/Palestina. Områdena i grönt är de områdena där den palestinsk-arabiska befolkningen bor, de vitt de judiska områdena. Den två första kartorna är från 1946 och 1947, två år innan staten Israel utropades. Vi ser en dramatisk ökning i de områdena som är exklusivt bebodda av den judiska befolkningen, redan innan staten Israel existerade. Idag återstår endast ett litet fragmenterat område på Västbanken och Gaza som fortfarande är gröna. Officiellt tillhör inte Västbanken Israel, utan är ockuperat och är tänkt att ingå i en framtida palestinsk stat. Eftersom detta område är närmast sönder-
perforerat av israeliska bosättningar så ter sig den här framtida palestinska staten som en utopi, liksom den omtalade tvåstatslösningen. Var och en som ser dessa kartor inser snabbt att det aldrig kommer att gå att skapa en livskraftig palestinsk stat idag.”


Jag har kopierat in kartan här men den behöver ses tillsammans med Eriks text, det är dessutom så att han faktiskt har rätt i sina slutsatser. Att frångå tvåstatslösningen är givetvis inte helt enkelt, och framförallt judarna i Israel kommer att protestera efter bästa förmåga. Men jag läste någonstans att andelen palestinska innevånare i landet inom något decennium uppnår majoritet och då om inte förr så kommer frågan att slutligt avgöras.

Kartan visar på fakta, det finns inga förutsättningar för en tvåstatslösning längre.

Relaterat: AB ETC Dagbladet Politiken DN SvD

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]palestina, israel, mellanöstern, gaza, hamas, , mänskliga rättigheter, sionism, etnisk rensning, terrorism, apartheidmuren, intifada 3, idf, genevekonventionen, rasism, politik, apartheid[/tags]


6 svar till “Slutet för tvåstatslösningen”

 1. De som applåderar tvåstaslöning står inför gudbild av Israel agerande i de ockuperde områden , under 40 år åtgärder som utryckligen syftar till att göra dess förverkligande i någon meninngsfull form omöjligt
  Israel vill annektera de palestinska områden bit efter bit och vill separera östra Jerusalem från västbanken
  Israel vill isolera palestinierna i mindre och mindre kantoner
  Israel använder samma metoder som fanns i sydafrika framför ögonen på omvärlden
  För att lösa konflikten finns bara två alternativ
  1 – Att utrymma alla de ockuperad områden för att skapa en livskrafig palestinsk stat
  2 – Att annektera alla de ockuperade områden och acceptera palestinierna som Israeliska medborgare och på detta sätt kommer Israel att uphöra att vara en judisk stat

 2. Och jag blir alltmer övertygad om att enbart alternativ två finns. Eller såhär:

  1) Döda alla palestinier och fördriv dem som överlever.
  2) Införliva Västbanken och Gaza i Israel.

  Än så länge tycks det vara ettan som gäller, men det måste bli slut på det nu.

 3. Detta var en snabblösning redan efter Andra Världskriget och var redan då omtalat som en ohållbar situation vilket ju har visat sig vara rätt hela tiden trots ständigt gnäll om försonande kramar från en omvärld som inte levt på denna plats som skördat fler och fler döda under årens lopp.Är inte mänskligheten enormt fascinerande emellanåt så säg där ibland de mest enkla ting görs till en agenda för folk som har tänkt sig att lösa det olösbara med ständigt nya ideer i något som inte var ämnat i att fungera från första början oavsett förhoppningar och som uppenbart trots nya (nu ska alla vara glada tankar) inte fungerar nu heller.

  Lev väl i en show som kallas mänsklighet där ett fåtal har fått all makt och som många gånger missbrukar denna makt.Frågan är ju då om det är detta fåtal som misslyckats eller den stora skara som gav detta fåtal makten som har trampat i klaveret utan att ingripa och sätta stop för denna show ha ha … :)

 4. Per Olov, idag är det ju tvärtom? Fler Israeler flyttar ifrån Israel än till landet, de röstar med fötterna. Den judiska andelen minskar ständigt. Men så är ju judarna i Israel världens mest flyttbenägna folk.

 5. Tvåstatslösning är ute, men logiskt måste det väl då försökas enstatslösningen. Den förordas av många – OK. intellektuella, men det är väl inte fel? Av sådana krävs ju logiskt tänkande.
  Flera sådana – både judar och palestinier i Amerika yttrar sig så.
  Deras argument tycker jag är starka. Vill här bara sammanfatta vad en del ställer på sin spets: man måste välja på fred eller katastrof för judarna i Israel. Symboliskt den sydafrikanska eller algeriska vägen.
  Det första: att aparteidsystemet i Israel upphör, man kommer överens med palestinierna att bilda EN stat, där alla boende har samma rättigheter och skyldigheter (ber sen att bli upptagen i FN)
  Det andra är att Israel fortsätter sitt förtryck, sin ockupation, sin inblandning och kränkning av grannländer, sin politik som USAs bandhund, sin apartheid osv och ytterst kanske användande av sina kärnvapen!
  För judarna i Israel, vars förfäder utvandrade till Palestina, blir då ingen annan möjlighet än att utvandra som fransmännen från Algeriet.
  Frågan är: vilket land tar emot dem?