Seriösa fredssamtal i Jerusalem?


Idag fortsatte de fredssamtal som man kommit överens om i Annapolis för ett tag sedan.


DN/TT:
”Israel och palestinierna inledde på måndagen förhandlingar om konfliktens kärnfrågor: bosättningar, gränser, flyktingar, säkerhet, Jerusalem och vattenresurser. Efter uppmuntran från USA:s president George W Bush som besökte regionen i förra veckan går fredssamtalen därmed in i ett nytt skede.”

Ryktesvägen har det sagts att George W Bush vid sitt besök i Israel förväntades lova Ehud Olmert att israelerna skulle få döda den palestinske premiärministern Ismail Haniya. Den uppgiften var det första jag tänkte på när jag läste Aljazeeras rapport om dagens riktade mord på palestinier.

Aljazeera: ”Israel has launched a missile attack in the Gaza strip, killing three Palestinians, as its negotiators opened fresh peace talks with Palestinian officials.

Two of those killed in the raid near the home of Ismail Haniya, the Hamas leader in Gaza. were members of Fatah’s armed wing, Al Aqsa Martyrs’ Brigade.

The third man was linked to Hamas’ military wing.”

Israelerna hävdar å sin sida att de dödade var inblandade i raketbeskjutning av Israel, och den uppgiften kan givetvis vara sann. Men det faktum att israels militärledning ljuger om så mycket annat så är rimligen det minsta man kan begära att FN placerar FN-trupp i både Gaza, Västbanken och på den israeliska sidan. För Sveriges del har vi nu en färdigutbildad fredsstyrka som inte fick åka till Afrika som tänkt, och jag tror att en stor del av det svenska folket skulle ställa sig bakom att de skickades till Mellanöstern.

Israel motsätter sig dock fredsbevarande styrkor av förståeliga skäl. Det ena är givetvis att dessa styrkor skulle se om det verkligen var någon raketbeskjutning, men viktigare är nog


(c) Hans Lindström Hans hemsida: Bonton.se

att Israel i så fall inte kunde fortsätta att urskillningslöst mörda palestinska barn och civila. Och har man föresatt sig att etniskt rensa Palestina ((Ilan Pappe, Den etniska rensningen av Palestina)) så blir det vissa komplikationer om man har fredsbevarande styrkor i området.

Hans Lindströms bild är gjord innan dagens händelser i Mellanöstern, men den passar väldigt bra ändå eftersom 68 procent av israelerna ((Haaretz 9/5 2006)) säger sig vilja slänga ut landets palestinska befolkning.

SvD1 DN1 Dagen Rawia Morra

Andra om , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Mellanösternkonflikten, Annapolis, Bush, Olmert, Gaza, Folkrättsbrott, Mord, FN, FN-styrkor[/tags]


12 svar till “Seriösa fredssamtal i Jerusalem?”

 1. Jag hoppas att jag ska kunna summera det hela snart. Det händer saker på den palestinska sidan då igår fem organisationer krävde att PA ska bryta alla kontakter med Israel omgående.

  Bush verkar ha lovat israelerna saker som palestiniena inte hört talas om. Trots att det berör dem i högsta grad.

 2. Jinge din gamla palestinier kramare. :)

  Näe dom är inga oskyldiga små lamm som du försöker framställa dom.

 3. Aloha, 4

  Nej och du är inte så smart som du tror att du är. Om man förblir (oskyldiga små lamm) efter sextio år av israeliska massakrer (läs Pappes bok) ja, då vore ju de lamm, inte människor…

 4. aloha, diskussionen handlar inte om ”bad guys” and ”good guys”. Den handlar om rättvisa och att de mänskliga rättigheterna ovillkorligen ska följas i de pågående samtalen, så att inte blir ännu en ny ”piss-process. Vilket är troligast eftersom Hamas inte får vara med – och Bush tydligt har påpekat att FN:s tidigare resolutioner mot Israel inte får påverka samtalen.
  En del av den rättvisan är att palestinerna får tillbaka de delar av sitt land som israelerna har krigat sig till och ockuperat – och en annan rättighet är att de palestinier som isralerna med hot och brutalt våld har fördrivit ska få rätten att flytta hem och inte ska behöva leva i minst sagt sunkiga flyktingläger generation efter generation.

 5. Problemet är ju att man valt part man samarbetar med, det medans Fatahs beväpnade gren Al-aqsa i Gaza skjuter raketer mot Israel som många andra grupper.

  Att prata med Abbas kommer inte göra mycket nytta, man måste prata med sina fiender och de som har makt också. Abbas kan säga vad han vill, men han kan inte göra mycket i Gaza så att stänga ute de ur samtal gör ingen nytta utan stärker nog bara palestiniernas egna hat mot Abbas.

  Vapenstillestånd t ex måste förhandlas med minst Islamic Jihad, Al-qassam och Al-aqsa för att vara effektivt, annars kommer raketerna fortsätta hagla, då det är dessa grupper som skickar raketerna. Fatah kan inte göra särskilt mycket från västbanken och Hamas har inte inflytande över mer än Al-Qassam.

  Fredsbevarande styrkor kan ju vara något ifall omnämnda beväpna grupper och deras politiska grenar tycker det är okej, fast det kommer ju inte stoppa Israelerna från att bomba i Gaza om de vill det. Jag vet inte hur öppna de är för FN-trupper, men kan de se till att öppna upp landet och normalisera läget vore ju det ett stort framsteg, nu kan ju inte ens bistånd komma in i landet ordentligt, laglig handel kan man ju glömma.

 6. Gazas invånare har vädjat att FN ska träda in, men se, det vill inte Israel, för då blir deras mördande och andra avskyvärdheter man tillåter sig att utföra mot de hjälplösa palestinierna offentligt och granskat…

 7. Sara G
  O andra sidan så hjälpte inte FNs observatörer i Libanon när väl Israel började bomba förra året.

  Kan de bomba en FN position utan konsekvenser så kan de nog bomba på fint i ett Gaza med FN-trupper.

  Men kan de se till att de får tillgång till havet så att de kan använda sina hamnar, får upp gränsövergång mot Egypten etc så skulle det hjälpa området ofantligt mycket humanitärt och ekonomiskt. Nu har de ju kört igång att försöka svälta ihjäl Gazaborna igen tyvärr.

 8. Att ”få tillgång till havet” är nog lättare sagt än gjort med några små fiskebåtar mot Statens Israels:

  Stridsflyg
  80 McDonnell Douglas F-15 Eagle
  230 Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon

  Stridsfartyg [redigera]
  5 ubåtar
  3 korvetter
  15 robotbåtar
  40 patrullbåtar

  plus ett otal helt moderna attackhelikoptrar med All tänkbar beväpning..

  det är dessa styrkeförhållanden som förtigs i tex svensk media och beskrivs som en nästan jämn kamp för att inte se eller avslöja folkmorden på palestinierna..

 9. Palestinierna beskrivs som mordlystna och primitiva individer som inte drar sig för att mörda de stackars israelerna som bara vill ha lugn och ro och slicka sina ALDRIG läkta sår i fred.
  Hur kan omgivnigen vara så fördummade att de går på Israels myter år efter år?
  Det är dags att ryta ifrån nu och ge palestinierna tillbaka den del av Palestina som FN så regelvidrigt delade upp landet i. Eller om det är omöjligt, efter 1967-års gränser.