Och vem stoppar Israel?


Idag får ett TT-telegram hyfsad uppmärksamhet i morgontidningarna, och det kommer säkert att låta tala om sig under hela dagen.

DN/SvD/HD/TT: ”Ledare för både Palestinska myndigheten (PA) och Hamas måste omedelbart vidta åtgärder för att stoppa spiralen av laglöshet som underblåser utomrättsliga gripanden, bortföranden, tortyr och andra övergrepp från deras respektive styrkor, säger Malcolm Smart, Amnestys Mellanösternansvarige.”

Det är givetvis alldeles självklart att Amnesty ska kritisera både Fatah och Hamas för deras beteende både i Gaza och på Västbanken. De, och diverse mer eller mindre kriminella klaner, ställer till oerhörda problem genom sina inbördes strider. Men visst hade det varit klädsamt om telegrammet som trycks i tidningarna nu hade åtminstone nämnt att detta är ett resultat av en medveten strategi från Israels sida? För hade Israel och världen godtagit palestiniernas demokratiska val och avstått från ekonomisk blockad så hade det inte sett ut som det gör idag.

Israel valde att fortsätta med att försvåra livet för samtliga palestinier, nu genom en total blockad av Gaza, dessutom genom att bomba el- och vattenverk, hermetiskt tillsluta alla gränsövergångar. Detta för att palestinierna röstade ”fel”. Israels målsättning med detta var givetvis att på detta sätt försvåra så mycket för befolkningen att de skulle börja slåss inbördes. Och det har Israel lyckats med.

En annan sak är att Amnesty i många år har kritiserat Israel för deras brott mot mänskligheten, krigets lagar, mänskliga rättigheter, FN:s alla resolutioner och givetvis också Genèvekonventionen. Den lilla detaljen framgår inte av TT:s telegram, men det är lämpligt att tidningarna som presenterar detta som om det vore en nyhet också nämner att myntet har fler sidor.


Ett av Israels offer bärs iväg, en dödad tonårspojke

Källor: DN SvD HD SvD2 Rawia Morra

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Genevekonventionen, Palestina, Palestinier, Flyktingar, Mänskliga rättigheter, Stor-Israel, Politik, Hamas, Fatah, Ockupation, Mellanöstern[/tags]


3 svar till “Och vem stoppar Israel?”

 1. Jag begriper mig inte på palestinierna faktiskt. Man har skjutit raketer på Sdrot under en längre tid inifrån Gaza. Begripligt på ett sätt, men samtidigt undrar jag varför man inte agerar på samma sätt på Västbanken. Det finns ju mängder av godtagbara mål i form av bosättningar. Man borde givetvis göra massiva raketanfall mot dessa bosättningar eftersom de har byggts i strid med alla regler. Ockuperar man ett annat lands territorium och bygger samhällen där så är det helt klart legitima mål. Det handlar inte om civila judar, det handlar om illegala ockupanter. Omvärlden skulle knappast kunna klaga på sådana aktioner. Sedan är det korrekt att det är Israel som genom sitt agerande ställt till den situation som ny Amnesty reagerar på. Det är väl bara att hoppas att tidningarna citerar Amnestys rapporter om Israel också. Den som ändå vill veta kan ju goggla på Amnesty + Israel. 2 260 000 träffar……..

 2. Under flera år var jag aktiv medlem i Amnesty.
  Jag gick ur därför att svenska Amnesty inte ansåg att ockupationen av Palestina och israelernas övergrepp som något särskilt
  att bekymra sig över.

  Det fanns fler viktigare saker.
  Naturligtvis arbetade vi hårt. Vi hade en kinesisk samvetsfånge, och vi drog in massa pengar genom olika jippon och loppmarknader.
  Vi gjorde film om barnsoldater och anordnande flera seminarier och föreläsningar. Men Palestina var aldrig på tapeten, palestiniernas situation var aldrig någon Veckans Vädjan under de år jag var med.
  Jag skrev ett otal mejl till ansvariga om detta.
  Men inget hände, så jag gick resignerad ur efter ett antal år..
  Det sägs att många, alltför många, med höga positioner i Amnesty är folkpartister och stödjer Israel och att det är därför som Svenska Amnestys kritik är så sval och att man är så ovillig att kritisera Israel.
  Däremot är man mycket på alerten när det gäller att beskriva kvinnors ojämlika ställning både i Gaza och på Västbanken.
  I mitt tycke är det inte just detta som är viktigast i dagens läge. Det kan tas senare…

  Som en sammanslutning som fördömer dödsstraff världen över är Amnesty den rätta organisationen att vända sig till.
  Men vill man stödja palestinierna så får man rikta sig till andra grupperingar.
  Och det är verkligen synd för Amnesty har både redskap och finanser att dra igång något större för att hjälpa den palestinska befolkningen om man vill…

 3. ”Ledare för både Palestinska myndigheten (PA) och Hamas måste omedelbart vidta åtgärder för att stoppa spiralen av laglöshet som underblåser utomrättsliga gripanden, bortföranden, tortyr och andra övergrepp”

  Ärligt talat, när jag läste detta trodde jag att det egentligen stod Israel, men att du själv bytt ut det mot ”Palestinska myndigheten (PA) och Hamas” för att vara ironisk.

  Apartheidstaten ägnar sig nämligen konstant åt de övergrepp som nämns. Igår kidnappades exempelvis 14 palestinier runtom på Västbanken.

  (länk)