Obildade folkpartister i farten


Idag skriver folkpartisterna Gulan Avci och Samuel Danofsky en kort debattartikel på Svenska Dagbladet Brännpunkt som faktiskt fick mig att – skratta.

SvD: ”Den 6 mars tog sig en Hamasanhängare in i en skola i Jerusalem och dödade åtta och skadade elva elever. På Gazas gator firades terrorattacken med godisutdelning och fyrverkerier. Hamas utfärdade ett uttalande där man -”välsignade Jerusalem- operationen” och lovade att det inte var den sista. I andra länder dansar människor på bröllop och -nyårsfester. Hamas dansar när de dödat israeliska barn.

Att som Guteland hävda att EU-sanktionerna mot Hamas bör hävas för att de vunnit ett val är löjeväckande.”

Detta anför de som argument för att Israel inte ska förhandla med Hamas. Jytte Guteland, SSU:s ordförande, har nämligen hävdat den ståndpunkten att man inte kan ställa Hamas åt sidan av flera skäl. 1) De vann det demokratiska valet i Palestina. 2) Mahmoud Abbas har inte en sådan ställning att han kan förhandla för Hamas. 3) Den enda farbara vägen mot en bestående fred är att involvera Hamas. färgade glasögon

Den ståndpunkten delar Jytte Guteland med ett antal politiker i Sveriges Riksdag. Bland annat har vår utrikesminister framfört liknande åsikter. Vi är nog alla överens om att det är tragiskt när oskyldiga får sätta livet till i sådana här sammanhang, men hur många debattartiklar skrev Gulan och Samuel när Israel mördade 130-140 palestinier i Gaza nyligen?

Igår citerade jag en artikel ur Vanity Fair som klart visar det som alla visste sedan tidigare, situationen för Hamas är påverkad och helt styrd av USA och Israel, den artikeln borde man kopiera upp och skicka till Folkpartiets Ungdomsförbund.

Vanity Fair: ”Vanity Fair has obtained confidential documents, since corroborated by sources in the U.S. and Palestine, which lay bare a covert initiative, approved by Bush and implemented by Secretary of State Condoleezza Rice and Deputy National Security Adviser Elliott Abrams, to provoke a Palestinian civil war. The plan was for forces led by Dahlan, and armed with new weapons supplied at America’s behest, to give Fatah the muscle it needed to remove the democratically elected Hamas-led government from power. (The State Department declined to comment.)

But the secret plan backfired, resulting in a further setback for American foreign policy under Bush. Instead of driving its enemies out of power, the U.S.-backed Fatah fighters inadvertently provoked Hamas to seize total control of Gaza.”

Jag länkar till artikeln så att alla kan läsa den, även om jag är skeptisk till huruvida läsförståelsen är tillräckligt hög i alla läger, möjligen är det språkkunskaperna som brister, jag vet inte. Men för mig känns det nästan som lyteskomik att påpeka diskrepansen mellan karta och verklighet hos folkpartister. (fp) var väl mig veterligt det enda parti som ville att Sverige skulle sända trupp och delta i kriget i Irak. I vart fall propagerade Per Ahlmark för den saken, och jag tror att han hade sina partikamrater med sig.

Möjligen kan problemet delvis bestå i en totalt oreflekterad omvärldsuppfattning, i så fall kan jag rekommendera att man tar av sig glasögonen för något tycks skymma sikten.

SvD Vanity Fair

Andra om , , , , , , , , , , ,

[tags]Gulan Avci, Samuel Danofsky, Per Ahlmark, Folkpartiet, Liberalerna, Ungdomspolitiker, Mellanösternfrågan, Israel, Palestina, Hamas, Fatah, Politik[/tags]i


26 svar till “Obildade folkpartister i farten”

 1. Ja du fattar, Jinge, vad ont det kan göra i ett ungliberalt hjärta när människor röstar som DE vill och inte som ungliberalerna vill att de ska göra.

  En gång hade Folkpartiet faktiskt en vision om alla folks rätt att fritt välja sin egen ledning. En grumlig och naiv vision förvisso, men ändå en vision. Nu känns de allt mer som sin überführer, major Jan ”Stridsxxxxx” Björklund. Snacka om Björklundeffekt! De där glasögonen borde du scanna in, klippa ur och officiellt överlämna till LUF!

 2. Men snälla Jinge! Sedan NÄR har man fastslagit att mannen som utfördet attentatet i bosättarnas lärosäte är Hamasanhängare?

  Mannen hade inga relationer åt något håll och handlade på eget initiativ. Det är vad som framkommit hittills!

  Så folkpartisterna ovan inte bara är obildade, de ljuger också!!!!

 3. Jag trodde ingen, förutom han själv, tog Per Ahlmark på allvar, inte ens andra folkpartister. Säg inte att de verkligen gör det! Om de verkligen gör det då tänker jag skratta (något jag inte förmådde ens efter att ha läst det refererade inlägget i SvD).

 4. Men snälla Rawia! Tacka faan för att killen inte var Hamasmedlem. Han bodde i Jerusalem och jobbade åt skolan. Att Folkpartister har svårt (?) att hålla isär begreppen är väl omvittnat. Åker de ner dit så sjunger de väl We shall overcome…

 5. Finns det några bildade folkpartister, rubriken antyder möjligheten av det ?

  Konkreta exempel, tack.

 6. Avci tillhör samma högerradikaliserade Fredrik Malm-dyrkande exil-bombliberalismen som Demirbag-Sten. Det finns en liten elitistisk PKK-föraktande kurdklick med sitt ursprung ffa i Turkiska delen av Kurdistan, som funnit själsfränder i folkpartiets högerbod. Personligen tror jag att mycket av det har med dåliga familje-erfarenheter under PKK-Turkietkriget att göra. Det motiverar dock inte att man allierar sig med ett parti som har samma vävnadsvänliga reaktion mot mångfaldssamhället som svavelsyra i innerörat. Kan man då förvänta sig något annat än strikt partiprogram- och ideologidyrkan, i Leijonpungens, förlåt, Leijonkungens anda? Nej, de äro alla i Israels obevekliga tjänst. Nu har allas vår blekrosa LUF har startat en kampanj för att visa sitt stöd för sina muslimska bröder (och systrar). Tanken är fin, men det är ändå LUF den kommer ifrån och då vet jag inte om jag kan hysa samma respekt. Jag har ett eget svar på affischkampanjens slogan ”Min pojvän är muslim”, och det är ”min flickvän kommer ALDRIG att vara en bombliberal!”

 7. värt att tillägga att denna attack skedde efter 5dagars israelisk slakt på palestinier, då mer än 120civila miste livet. snacka om hämnd!

 8. Tack Banana för en upplysande kommentar. Annars blir man ju lite förvirrad av alla dessa tokigheter! Det är så galet att man behöver varenda liten förklaring som belyser det sjuka i det hela!

 9. Sedan Sten Andersson gick bort finns inte en enda svensk politiker som helhjärtat ställer upp för det palestinska folket. Heder åt hans minne!

 10. Varför är vänstern traditionellt för muslimerna, och mot israelerna, och högern tvärtom ?

  Är inte detta bara ett utslag av att man egentligen sympatiserar mer eller mindre med USA ?

  Rent ideologiskt finns det väl inget som skulle hylla det ena terrordådet (israelisk jävelskapspolitik) mer än det andra (palestinska självmordsbombare).

  Jag måste ju hålla med om att i det här läget är dialog, även med Hamas, att föredra. De tidigare 60 årens ”vi snackar inte med dom..” politiken kan ju knappast räknas som framgångsrika ?

  Ta Nordirland som ett exempel – först när båda sidor visa lite vilja att snacka med varandra, ÄVEN fast deras extrema falanger fortsatte våldsdåden, så hittade man en lösning…

  /K

 11. Banana:

  ”Det finns en liten elitistisk PKK-föraktande kurdklick med sitt ursprung ffa i Turkiska delen av Kurdistan, som funnit själsfränder i folkpartiets högerbod. Personligen tror jag att mycket av det har med dåliga familje-erfarenheter under PKK-Turkietkriget att göra.”

  Vad är det här föe hobbypsykokologisering? Det är ganska naturligt att vara PKK-föraktande efter att Öcalan har börjat kalla sig Kemalist och den huvudsakliga verksamheten består av drogsmuggling. Att du dömer ut t ex Demirbag-Sten enbart på grund av hennes etniska bakgrund och försöker förenkla hennes politiska åsikter som en barnslig reaktion på hennes barndom är billigt och postkolonialt om något.

 12. Klas:

  Jag tror inte att vänstern generellt sett är för muslimer. Extrema religiösa grupper har mera gemensamt med varandra, oavsett vilken religion de tillhör, de är ju i allmänhet mycket konservativa. Därför ligger Kd politiskt väl så nära prästerskapet i Iran. Däremot har ju USA, som tydligen alltid behöver en fiende, bestämt att muslimer generellt sett är den nya fienden, efter kalla krigets slut.

 13. Klas, om du gör dig mera införstådd med vad israelerna och USA egentligen håller på med så faller din fråga helt platt till marken…
  Vänsterpartister i gemen vet – och ser inte på palestinierna som terrorister utan som ett nästan totalkvaddat folk som försöker bedriva en frihetskamp med de få medel de har kvar.
  Läs gärna Ilan Pappes bok Den Etniska Rensningen av ett Folk.

 14. Klas: ”Varför är vänstern traditionellt för muslimerna, och mot israelerna, och högern tvärtom?”

  Jag kan givetvis bara svara för mig själv. Jag har alltid känt mig mer solidarisk med dem som är förtrycka eller har det svårt på olika sätt. Varför det varit så vet jag inte, men du ser det bland annat i min headerbild.

  Tilläggas kan att min far var moderat och kompis med Gösta Boman, men han tog alltid hem folk han stötte på och gav dem mat och nya kläder. Han reagerade m.a.o. likadant trots sina högersympatier. Nu ska väl sägas att hans främsta politiska idol hette C H Hermansson vilket kan tyda på en viss dubbelhet. Men han var egenföretagare och då SKA man vara moderat… :-)

  Redan som liten plit hejade jag alltid på indianerna…

 15. Micke:
  För det första så handlar det oftast INTE om ifall Öcalan skulle vara Kemalist eller inte. PKK är inte Öcalan, PKK är ett paraplyorganisation för flera partier med en kongress som har haft Öcalan som ordförande. PKK-föraktet har en annan rot som har en hel del i PKKs bestraffning av vad de har kallat för ”kollaboratörer” att göra. Mycket av det har slagit fel helt enkelt och många civila har kommit i kläm.
  För det andra så är det ett hutlös gigantisk hög med dynga att påstå att PKKs huvudsakliga verksamhet skulle vara narkotikasmuggling. Jag kan inte påstå att PKK är guds bästa barn, men att argumentera med toranistargument är helt enkelt halsbrytande fel. Vilka bevis finns det att PKK, och INTE Turkiska maffian, skulle vara narkotikasmugglare? Det ska bli mycket spännande att se hur du motiverar debclet. Förresten, glömde jag nämna att jag själv är av kurdiskt ursprung med nära erfarenhet av den Kurdiska frihetskampen? Det är dock bara en liten detalj i konversationen, ty, med din fördomsfria inställning så tror jag att du säkert tar tillbaka dina egna fördomar och ber om ursäkt för ”postkoloniala” anklagelsen.

 16. Banana:

  Självklart bedriver maffian den största delen av narkotikahandeln. För övrigt orkar jag inte ta den här disskusionen med dig. Du får tro vad du vill, det finns ingen poäng i att disskutera med en PKK-sympatisör.

  För övrigt struntar jag fullkomligt i om du har ”kurdiskt ursprung”, det postkoloniala är att befästa minioritetsgruppers politiska åsikter med dess etnicitet.

 17. Micke:
  Förvånande omogen avhuggning måste jag säga. Jag ska inte kalla dig för bombliberal, högerextremist eller toranismkramare för jag har ingen aning om ifall du är något av dessa. Jag nöjer mig med att låta dig falla inför alla andra helt av dig själv. När argumenten tryter så kommer absolutistisk fördomsfullhet fram – du är själv bäst på att kontraindicera dig.

 18. Banana: ”Jag ska inte kalla dig för bombliberal, högerextremist eller toranismkramare för jag har ingen aning om ifall du är något av dessa.”

  Du bara låter antyda det. Gammalt retoriskt knep hörru.

  Är jag bombliberal? Nej.
  Är jag högerextremist? Tillåt mig skratta.
  Är jag toranismkramare? Det kan du glömma.

 19. Men vad är du då, Micke? Bara lite allmänt högerorienterad?
  Om du sätter dig ner och tänker dig in i kurdernas situation så tror jag nog att du inte skulle vara så snar att fördöma deras kamp för frihet, sitt eget språk och för ett eget land.
  För övrigt är inte CIA och andra amerikanska hemliga organistioner inte så dåliga på knarksmuggling heller, om det nu ska vara så…

 20. Sara G:

  Herregud, vad får du allt ifrån, Sara G? Jag ÄR för ett fritt Kurdistan, jag STÖDJER kurdernas kamp för ett fritt Kurdistan, jag anser att Turkiets ständiga påhopp på kurder, deras fängslande av Kurdiska politiker, deras försök att förhindra kurdiska språket eller kurdisk kultur att fortleva ä BROTT MOT MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER och en anledning till att de ALDRIG ska släppas in i EU. Jag anser att europeiska politiker är OSEDVANLIGT FLATA i den här frågan och att man för länge sedan borde ha uttalat en skarpare kritik mot militärdiktaturen Turkiet. Men, nej, jag sympatiserar inte med PKK. Att du tror att alla som önskar kurdisk frihet och ett fritt Kurdistan är PKK:are visar en OFATTBAR OKUNNIGHET från din sida. Det är helt otroligt att du ens kan få för dig något sådant!! Du vet uppenbarligen inte alls vad du talar om!!

 21. Okey Micke, jag missförstod dig…
  Men, PKK är en kurdisk befrielseorganisation som bedrivit gerillakrig i Turkiet – och jag tycker det är helt rätt att någon gör det…
  Turkiska polisen och militären är inga duvungar själva…

 22. Att du tror att alla som önskar kurdisk frihet och ett fritt Kurdistan är PKK:are visar en OFATTBAR OKUNNIGHET från din sida.

  Vad lustigt! Jag kunde nästan ha svurit på att det var samma person som kläckte den magnifika kommentaren:

  det finns ingen poäng i att disskutera med en PKK-sympatisör.

  …som svar på:

  Personligen tror jag att mycket av det har med dåliga familje-erfarenheter under PKK-Turkietkriget att göra.

  ….och….

  PKK-föraktet har en annan rot som har en hel del i PKKs bestraffning av vad de har kallat för “kollaboratörer” att göra. Mycket av det har slagit fel helt enkelt och många civila har kommit i kläm.

 23. Sara G:

  ”Men, PKK är en kurdisk befrielseorganisation som bedrivit gerillakrig i Turkiet – och jag tycker det är helt rätt att någon gör det…”

  För att citera August Strindberg: ”När är revolutionen laglig? När den lyckas.”

  Hur länge är det ok att syssla med kidnappningar, utpressning, droghandel, interna splittringar, och våld mot oskyldiga, både turkar och kurder, när man inte har skapat några som helst resultat? Det finns en positiv kurdisk seperatism idag, den finner du i Irak och Iran. I Turkiet stryps kurdiska frihetsrörelser i vaggan. Av vilka? Av PKK!

  Banana:

  Som du mycket väl vet manipulerar du mina citat och anger dem som svar på andra frågor än de jag svarade på. Om du vill se mig som kurdfientlig för att jag säger vad jag tycker om PKK får stå för dig. Och om du ser mig som kurdfientlig för att jag försvarar svenskkurders rätt att vara kritiska mot PKK får också stå för dig. Om du vill se mig som kurdfientlig för att jag tror på ett fritt Kurdistan vet jag dock inte vad jag ska svara.

 24. Micke:

  Här hör det arabiska ordspråket ”darabni u baka, sabaqni u ishtaka” hemma:
  DU skrivit svart på vitt vad du vill ha sagt, DU slänger facklor, DU lägger upp en utmaning som du SJÄLV inte kan fullfölja (för att du inte orkar), DU lägger ord i munnen på folk – och ändå är det DU som gnäller om dittan och dattan. Gud, det finns folk till allt! En sak Micke – du vet inte ett skvatt om vad jag tycker om PKK eller vad jag har för erfarenheter av organisationen, och ännu mindre om mitt engagemang i den Kurdiska frågan. Jag har dock inga som helst problem med sätta fingret på det som behöver pekas ut – calling a spade a spade. Ideologidyrkan bara för dyrkandets skull är lika intelligent som att springa propagandisternas ärenden. För övrigt ser jag inget substantivt värde i dina ”kurdfientliga” urskuldranden då de inte är förankrade i något jag har sagt. Jag tänker dock inte ljuga för din eller någon annans skull, så om detta för dig summerar ”PKK-sympatier”, så får det stå för dig. Om du ser beivring av elitistisk och bombliberal pandemi som ”hobbypsykologisering” så får det verkligen stå för dig. Om du dömer ut skepsis gentlemot propaganda i ett smutsigt krig så vet jag inte vad jag ska svara.