Nu är Mahmoud Abbas rökt, USA försökte störta Hamas


UPPDATERAT! Nu kom en nyhet i DN som, när den blir känd i Palestina, kommer att leda till att Mahmoud Abbas får ta sitt pick och pack och dra om han inte ska bli mördad.


DN:
”När USA insåg att Hamas segrat i de palestinska valen 2006 lanserades en hemlig plan för att störta den islamistiska rörelsen. Men det blev fiasko.

Hamas, som inte erkänner Israel och som stött självmordsbombningar och annan terror, vann en lika förkrossande som för omvärlden överraskande seger i januari 2006.

USA, som inte insett att Hamas skulle vinna valet, utnyttjande därefter konflikten mellan Hamas och president Mahmud Abbas Fatah och rustade Fatah för att provocera fram ett palestinskt inbördeskrig, skriver den amerikanska tidskriften Vanity Fair.

Tidningen hänvisar till hemligstämplade dokument och citerar en rad amerikanska centralt placerade aktörer.”

Jag har mycket svårt
att tänka mig att detta kan leda till något sansat beteende hon någondera parten, och att Condoleezza Rice är inblandad också förvånar knappast någon. Rawia skriver i en kommentar att hon har vetat detta hela tiden.

DN: ”Vanity Fair placerar utrikesminister Condoleezza Rice i ledningen för komplotten med Fatahs omstridde högste chef i Gaza Muhammad Dahlan.”

Vi är säkerligen många som förstått att det här har varit en aktion som var ett amerikanskt och israeliskt samarbetsprojekt. Både Israel, USA och Hamas togs på sängen av valresultatet och direkt efter detta så beslöt man att Israel skulle stjäla de skatte- och tullinkomster som skulle gått till den palestinska myndigheten. Gaza var redan mer eller mindre blockerat och det passade bra att plocka ut Fatahsoldater och skicka dem på träningsläger, förse dem med modernare vapen, mörkersikten och kommunikationsutrustning – samtidigt som man såg till att Mahmoud Abbas fick ordentliga bidrag för att hålla igång livet så gott som möjligt på Västbanken.

Att Muhammad Dahlan har fått gömma sig utomlands är knappast speciellt förvånande, det som förvånar är att Mahmoud Abbas låtsas som det regnar. Han har hela tiden spelat med Israel och USA och först i dagarna har han sagt att fredsprocessen är över, men vad skulle han säga. Hade han fortsatt officiellt att prata om fredsprocessen så hade alla palestinier fått ett hysteriskt sammanbrott och gaddat ihop sig. Genom att reagera så tror han möjligen att hans

prestige höjs. Men ingen av kvinna född tror att Mahmoud Abbas varit okunnig om USA/Israels spel under täcket med honom och Fatah.

Det skulle vara väldigt intressant att ha en kristallkula som visar framtiden. Rimligen nås palestinierna av detta besked och när det sprider sig på Västbanken och i Gaza så kan man anta att det kommer höjas ett antal upprörda röster. En särskild poäng är faktiskt också att israels advokater har hävdat att blockaden av palestinierna i Gaza inte var argan list, att stänga av vatten, bomba elverk etc. beror på, har man sagt, att Hamas vägrar erkänna Israel och att Hamas, säger man, är terrorister.

Några hävdar att Hamas skjuter raketer, men så är inte fallet. Det är enskilda små grupper som agerar under sina egna namn, men samtidigt kan man ju undra om inte denna raketbeskjutning också fyller sina syften sett ur Israel och USA:s synvinkel.

Det ska under alla omständigheter bli intressant att se om det kommer någon reaktion på detta ifrån palestinierna, det skulle inte förvåna mig alls om det gör det, lika lite som det skulle förvåna om den blev våldsam. DN12 SvD1

Andra om , , , , , , , , , ,

[tags]Condoleeza Rice, Mahmoud Abbas, Fatah, Hamas, Mellanöstern, Israel, USA, Världshegemoni, Politik, Bush, Cheney[/tags]


25 svar till “Nu är Mahmoud Abbas rökt, USA försökte störta Hamas”

 1. Man kan ju tycka att det borde kommit en viss insikt om att det inte löser något att ge vapen till endera sidan i den här typen av maktkamper. Nog för att det är ganska ”naturligt” att konspirera för att ta makten med våld i hierarkiska och korrupta samhällen men du har nog rätt i att Abbas är rökt. Detta påminner om när PLO bombades bort från Libanon, vilket gav en motsatt effekt och en hel serie nya krig.

 2. Gud, vad jag älskar att ha rätt! :-) Det har jag sagt i ett år! Exakt för ett år sedan satt jag i Studio Ett och sa det. Varken programledaren eller Magnus N. ville ens kommentera det eller förstod vad jag talade om!

 3. Jag David, och istället för PLO, drog Israel på sig en ny organisation som visat sig vara 1000 svårare att handskas med, nämligen Hizbollah! Tänk! Så kan det gå! :-)

 4. haha, de svenska terroristexperterna är ju ett sämre skämt än när lilla pelle som kommer på sin morsa att ha sex med brevbärarn.

 5. USA petat i denna konflikt! Sedan 1967 har jänkarna rört om rätt ordentligt. För att inte säga STÖTT!
  Ur Aftonbladet idag
  ”Rice lade ingen skuld på Israel för den senaste militäroffensiven som krävde minst 120 palestiniers liv. Hon hänvisade till Israels rätt att försvara sig och sade att det är den radikala islamistiska Hamasrörelsen som har förvärrat situationen i Gazaremsan.

  – Jag ska diskutera med egyptierna och palestinierna och israelerna hur våldet ska kunna hejdas, sade Rice inför Kairobesöket.

  – Men det viktigaste är att få Hamas att sluta skjuta raketer mot israeliska städer.”

 6. Håller med att när detta kommer ut i Palestina är han körd, förvånar mig inte ett dugg att usa ville starta ett inbördeskrig mellan dom.
  Jag menar det är ju som dom säger, ”The new middle east” inte sant ?.

  Hizbollah har gjort Israel/Usa till ett skämt.
  Dom tror att dom krigar mot några små barn.
  När ska dom börja inse att Hizbollah har en vapenarsenal & organisation som heter duga?

 7. Jodå Hampus. Jag undrar t.o.m. om det inte var långt tidigare. Det har varit uppenbart länge tycker jag.

 8. Vi får tacka herr Bush och herr Olmert som begår sådana simpla misstag så att deras planer har blivit avslöjade( Abbas och Dahlan är två fähundar som inte är värda att nämnas). Nu är inte bara palestinier som vet vad det är som pågår, utan hela världen har fått sig en dos av det smutsiga spelet som dessa idioter bedriver.

  Sen undrar jag hur faaaaaaaaaan har de (USA, FN, EU same shit)tänkt sig när de ”medlar fred” i mellanöster när de mest berörda parterna, Iran, Syrien, Hisbollah och Hamas inte får närvara. Medan nissar från USA, Tyskland och Frankrike som inte har med saken att göra är nästan alltid närvarande. Medla fred med vilka?? med era jävla marionett regeringar

 9. Och allt bottnar i ett FN-beslut 1948. Ett beslut som togs över huvudet på folk som redan levde och verkade där. Ett rättsvidrigt beslut med dagens mått mätt.
  Ett beslut som genomdrevs av väst och sovjet på grund av deras eget agerande mot judiska flyktingar före och och under kriget. De köpte sig fria på andra människors bekostnad genom att lova judar andra människors land, bostäder och försörjning.
  I dag kan inte väst erkänna att det var ett felaktigt och olagligt beslut som togs i FN 1948 på deras initiativ, för gör de det så blir också alla andra beslut i frågan olagliga.

 10. Det är redan en jättenyhet i arabvärlden och har varit det hela dagen! Det är nog den största skandalen på länge! Dahlan är också körd och om han är klok söker han asyl i amerikanska ambassaden snarast möjligt!

 11. Sara G.

  USA har beslutat att betala 100 miljoner USD till Egypten i militärt bistånd som man höll inne med tidigare.

  Så nästa gång blir det nog inga fler palestinska skadade som får komma in för vård i Egypten!!!

 12. Ja jag har sett det Rawia, iaf på Aljazeera. Condoleezza Rice vill inte kommentera avslöjandet. Frågan är om alla inser att Mahmoud Abbas är inblandad i det oxo, rimligen borde alla göra just det vilket borde innebära att Abbas klättar över muren och in i Israel inatt.

  Jag som är pacifist skulle fan-i-mig skippa det om jag vore palestinier.

 13. Det har även framkommit att Bush hade då bett om 86.4 miljoner USD till Dahlan men att kongressen nobbat! Då åkte Rice och skaffade pengarna från fyra olika arabstater!!!

 14. Jinge,

  Du får förlåta mig! Men hade du varit palestinier då hade du varit fullt sysselsatt med att bygga raketer! Det är den känslan jag har! Om den här kommentaren känns obehaglig behöver du inte alls lägga ut den!

 15. Visst Rawia. Det är inga problem att få dessa diktatorer att betala, de är så jävla medvetna om att det finns mängder med folk i deras egna länder som inte vill annat än att störta dessa diktatorer, för som av en händelse så är det inga demokratier, mao så kan man inte bilda ett politiskt parti hur som helst. Då går man upp i religionen lite och vips så har man politiska möjligheter med politisk islam.

  Och diktatorerna darrar. En framgång för Hamas är djävligt provocerande för vad gör Muslimska brödraskapet i Egypten då? Vad gör de religiösa extremisterna i Saudiarabien?

  Alla vet. Det hade inte varit några problem att få fram 86 MILJARDER från dessa skurkar.

 16. Störta diktatorer ja Jinge, men den gången vill vi göra det själva! Vi vill inte att nån ska sköta det ”roliga” åt oss! Folket ska kunna få sitt efterlängtade revansch! Det lustiga är att om man hade demokratiska val idag så hade ”skurkstaternas” diktatorer (Syrien, Iran)antagligen vunnit.

 17. Jag vet inte vem som sa det (kan ha varit Robert Fisk), men analysen byggde på att just Syriens ledare utan tvekan skulle vinna i ett demokratiskt val. Det första, dvs. Men i en demokrati skulle det sedan komma fram vad han gjort tidigare vilket skulle innebära att resten av valen vore körda.

 18. Dalan är köpt av UsIsrael och Abbas är en Quisling i spe. Det är djupt tragisk i denna stund att palestinerna själva är splittrade. Det beror dels på utsatthet, infiltration mm från Israel, men också på att delvis olika intressen styr. På Västbanken är Muren och de judiska bosättningarna mm det värsta, i Gaza handlar det om akut överlevnad i världens största koncentrationläger, i flyktinglägren om rätten att återvända och i Israel om att avskaffa apartheidsystemet. Jag tror därför att vi i solidaritetsarbetet bör lyfta fram två frågor. Dels den om rätten att återvända, som är själva kärnan i konflikten och den fråga som alltid enat palestinierna, dels att bojkotta Israel som nu genomför en folkmordspolitik enligt dess ordräta definition.