Mordet på Imad Moghniyeh och Muhammedkarikatyrerna

I morse när jag läste igenom de bloggar jag dagligen följer så upptäckte jag på Rawia Morras blogg hur lite jag egentligen vet om Mellanösternkonflikten.

Hon skriver om mordet på Imad Moghniyeh under rubriken ”Någon ljuger!” och jag visste inte ens vem denne Imad var. Nu vet Rawia det och hon skriver en längre bloggpost om saken där hon bland annat skriver;

Rawia Morra: ”Av allt att döma har killen hög rang inom Hizbollah och är säkert en av deras militära strateger. Men allt det där andra ryms inte i en och samma människas liv. Inte ens hälften av det där gör det. Om inte killen var en robot som utförde saker utan att reflektera och med blixtens hastighet samtidigt som han haft förmågan att finnas på två platser samtidigt.”

Imad Moghniyeh mördades i Damaskus, Syrien, och det sägs att det var USA som sprängde hans bil i luften. Andra åter hävdar att det var Israel som dödade honom, något som Ehud Olmert förnekar. Men som citatet från Aljazeera nedan säger så kommer det att bli en svettig dag i Beirut idag.

Aljazeera: “Security is tight in Beirut as thousands of people gather for two separate rallies that expose the deep divisions in Lebanon.

Government supporters are marking the third anniversary of the assassination of former prime minister Rafiq al-Hariri on Thursday, as the opposition Hezbollah holds the funeral of a senior military leader.

Imad Moghniyeh, who was accused by the US of planning attacks on Western targets during the Lebanese civil war, died in a car bombing in the Syrian capital, Damascus, on Tuesday.”

Dels så ska folk demonstrera mot mordet på Rafiq al-Hariri och dels så ska Imad Moghniyeh begravas idag. Den senare var en hög funktionär i Hezbollah och allt talar för att Hezbollah kommer att hämnas hans död. Som jag ser det så kan en sådan hämnd ta sig olika uttryck. Dels kan man givetvis börja skjuta raketer mot Israel igen, för även om inte israelerna är skyldiga till mordet så anser många i Mellanöstern att det går att sätta likhetstecken mellan Israel och USA. En annan möjlighet är

förstås att slå till mot USA på något annat sätt. USA har fått ambassader bombade förut, men det behöver inte alls bli en hämnd direkt mot USA.

En annan variant är att sänka några tankfartyg i Hormussundet vilket skulle tillfoga USA en oerhörd skada, men inte bara USA, också vi i Europa skulle omedelbart drabbas av en energikris av oanat slag.

Men varför oroa sig? Jo, det sägs att denne Imad Moghniyeh var något slags samarbetsman mellan Iran och Hezbollah, men hans kontakter inskränkte sig inte bara till dessa, det som vi brukar kalla al-Qaida var också en del av hans kontaktnät. Därför ska vi hoppas att demonstrationerna avlöper lugnt och stilla i Beirut idag, vi ska även hoppas att man inte sprider uppgifterna om att hart när varenda dansk tidning publicerat Muhammedkarikatyrer igår och idag.

En sådan sak och situationen kan snabbt gå över styr.

SvD1 AB Rawia Morra Aljazeera

Andra om , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Imad Moghniyeh, Rafiq al-Hariri, Beirut, Libanon, Hezbollah, Israel, USA, Damaskus, Syrien, Iran, Muhammedkarikatyrer, Politik, Politiska mord, Terrorism, al-Qaida [/tags]

  13 comments for “Mordet på Imad Moghniyeh och Muhammedkarikatyrerna

 1. Sara G
  14 februari, 2008 at 10:11

  Israel/USA har inriktat sig på ledare inom både Hezbollah och Hamas. Den vanliga härska- och söndrataktiken…

 2. Kurt
  14 februari, 2008 at 10:38

  Israel hyllar i alla fall bilbomben:
  http://tinyurl.com/ywt2xr

  Och tidigare hade man dödat hans bror, för att kunna få en chans att döda honom vid begravningen av brodern.
  http://tinyurl.com/39cy8q

 3. Thomas E
  14 februari, 2008 at 11:38

  TVÅ av hans bröder har blivit dödade av bilbomber, frihetens och demokratins förkämpar ligger inte på latsidan i Libanon. Jag länkar inte, Jinge gilllar tydligen inte det.

 4. Rawia Morra
  14 februari, 2008 at 12:00

  Nasrallah ska hålla tal idag, on någon timme. Allt hänger på det han säger. Jag tror att han kommer att mana till lugn.
  Både Saad al-Hariri och Seniora fördömde mordet igår och beklagade sorgen. Och så ösregnar det i Libanon. Stridslusten blir inte så himla stor då…

  Men redan igår spreds det att 17 danska tidningar skulle publicera teckningarna. Så det är ingen hemlighet…

 5. Akar
  14 februari, 2008 at 13:35

  Nasrallah lär fördöma mordet, någon jag som libanesisk medborgare och hängiven hezbollahsupporter också gör. Det är för mycket bilbomber i Mellanöstern.

 6. jimm
  14 februari, 2008 at 15:01

  Hezbollah är en decentraliserad motstånsrörelse och Imad Moghniyeh tillhörde tvivelsutan en av de högre i rang men har uppenbarligen inte varit aktiv sedan USA och israel slängdes ut ur Libanon förra gången. Med tanke på att det är omöjligt att infiltrera Hezbollah, något både israel och USA misslyckats med och lika svårt för israel att utföra sina utomrättsliga avrättningar i Syrien, kan Syrien och dess handlingsförlamade president säkert ha haft ett finger med i mordet. Ingen omöjlighet alls med tanke på hur gärna de hjälper CIA med tortyr och avrättningar.

  Sedan slänger inte Nasrallah raketer omkring sig hur som helst utan hans drag är noga kalkylerade, så sionisterna kan säkert räkna med att någon av deras ockupationsstrateger kommer att ”plockas ut” eller något liknande. Klart är dock att något stort är i görningen sedan USrael förlorade sin aggression mot Libanon -06. Israel har mördat ministrar i Libanon på löpande band utan önskat resultat och detta kan mycket väl vara ett försök av både apartheidstaten och USA att inleda sitt vansinniga krig mot Iran. Vi har aggressionen mot Gaza, morden i Libanon, bombningar i Syrien och nu detta. Allt strategiska förberedelser för ett storkrig i regionen.

 7. bosse
  14 februari, 2008 at 19:10

  De finns fler som kan ha haft ihjäl Mughniyeh. Libanon är nära inbördeskrig.

  Rawia misstog sig på Nasrallahs reaktion. Han manade inte till lugn. Tvärtom deklarerade Nasrallah att Hizbollah är beredda att ta till öppet krig mot Israel för att upphäva Israels existens.

  Uttalandet skall ses i ljuset av inrikespolitiska krisen i Libanon. Nasrallah gör klart vem i Libanon som håller i krigs (och freds) förklaringar med ärkefienden Israel.

 8. 14 februari, 2008 at 19:15

  Men Bosse! Jag visste inte att du kunde arabiska?

 9. jimm
  14 februari, 2008 at 19:36

  ”De finns fler som kan ha haft ihjäl Mughniyeh. Libanon är nära inbördeskrig.”

  Tröttsamt med sådana här kommentarer men det finns fortfarande bara ETT ENDA ”land” i hela världen som bevisligen tjänar på detta, som godtyckligt avrättar grannlandspolitiker ockuperar och skapar instabilitet och vars hela existens som aggressiv apartheidstat står och faller med en eventuell fred.

  Hela statsbildningen som sådan (kolonial rasstat och global paria) är helt igenom bisarr och absurd. om någon sorts lugn plötsligt skulle uppstå i regionen skulle också allt ljus falla på denna lilla postkoloniala skamfläck och världen skulle skämmas.

  ”israel” och sionismen behöver all respit de kan få och har absolut inget att förlora på ytterligare ett världskrig, men det har alla vi andra…

 10. Rawia Morra
  14 februari, 2008 at 19:43

  Bosse verkar inte kunna så värst mycket arabiska :-)

  Nasrallah manade till lung i Libanon och ville inte svara på alla dumheter som duggade tätt på 14-mars mötet.

  När det kommer till Israel sa han ungefär: Med det här mordet har ni deklarerat öppet krig. Vill ni ha öppet krig så ska ni få det…

  Och han har rätt. Tidigare har slaget mellan Israel och Hizbollah gått i Libanon. Nu har man flyttat ut det utanför Libanons gränser. Det är besvärligt för Hizbollah som är en lokal befrielseorganisation. De har aldrig haft som abition att föra kriget utanför södra Libanon.

  Den som säger annat vet för lite om den här frågan. Hizbollah är INTE al-Qaida…

 11. Tommy Z
  16 februari, 2008 at 00:23

  Mailadress? / Jinge

 12. Sara G
  16 februari, 2008 at 11:42

  Idag skriver John Pilger, den insiktsfulle journalisten, på Aftonbladets kultursida en artikel som heter Här Lever Motståndet och som handlar om gazabornas styrka och mod, trots sin misär och instängdhet.
  Han börjar så här:
  ”När befolkningen nyligen bröt sig ur sin inspärrning var det ett heroiskt skeende som vi inte sett motstycke till sedanresningen i Warszawas getto…”
  http://www.aftonbladet.se/kultur/huvudartikel/article495159.ab

 13. Sara G
  16 februari, 2008 at 11:50

  Det blev fel länk, även om den också är mycket läsvärd.
  Men det förhåller sig så att John Pilgers artikel inte finns på webben ännu.

Comments are closed.