Krig är kanske enda lösningen?


Per Jönsson skriver idag en intressant artikel om Israels närmaste framtid, en framtid som troligen kommer att bli relativt turbulent, om uttrycket tillåts.

DN: ”Alldeles bortsett från Israels illa hanterade problem med palestinierna står onekligen landet inför ett tilltagande säkerhetspolitiskt dilemma. Den israeliska staten kan nu sägas vara inklämd mellan ett obesegrat och återupprustat Hizbollah i norr och ett likaså delvis återupprustat Hamas i söder. Varken Hizbollah eller Hamas skulle innebära något egentligt hot mot Israel utan deras omfattande stöd från Iran och Syrien.

Här anas onekligen en risk för att premiärminister Ehud Olmerts svaga ledarskap och svaga regeringskoalition kan frestas att militärt slå till mot just Syrien, som i sammanhanget framstår som nyckelstaten för såväl Hizbollahs och Hamas som Irans hot mot Israel. Det är ett framtidsscenario som vi i omvärlden knappast har vare sig råd eller moralisk rätt att blunda för.”

Som jag tidigare nämnt så är det stor oro i Egypten, det är Muslimska Brödraskapet som leder oppositionen mot Mubarak, något som givetvis kan få följdverkningar för Israel. Den egyptiska befolkningen är mycket irriterad över att Mubarak går USA:s ärenden och det kan – i händelse av att Mubarak förlorar makten, leda till att palestinierna i Gaza får en starkt lierad nation. Det, i kombination med den utveckling som Per Jönsson skisserar, kan absolut fördunkla tillvaron för de flesta israeler.

Dagens bild fick jag mig tillskickad av en annan vänsterpartist. Den föreställer det kinesiska kommunistpartiets hemsida just nu, en bild på Fredrik Reinfeldt där det står att Sverige och Kina nu ska öka samarbetet mellan länderna. Jag antar att man inte bara avser på miljöområdet då som har blivit något slags mantra för moderaterna.

Kineserna kan man tala med, men att tala med Hamas går uppenbarligen inte för sig. Dessvärre så är det ett förhållningssätt som

dikteras utifrån, från USA och Israel. Men kan Sverige ha en självständig politik mot Kina så borde vi kunna ha det även när det gäller Mellanösternkonflikten. Vi kommer att få det, men det blir kanske efter det krig som många befarar ska komma. Ett Israel som nu tar in anbud på byggande av hundra nya bosättar-
hus, trots Annapolis.

Nej, krig är kanske är enda lösningen?

Jinge

DN1 SvD1 Rawia Morra

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]israel, mellanöstern, gaza, egypten, muslimska brödraskapet, hamas, hesbollah, libanon, mänskliga rättigheter, sionism, etnisk rensning, terrorism, apartheidmuren, mahmud zahar, said siam, intifada 3, mubarak, krig, politik[/tags]


14 svar till “Krig är kanske enda lösningen?”

 1. Kära Jinge, du har glömt brödraskapet i Jordanien. Den dagen Mubarak faller gör Abdallah bast i att packa sin väska och åka tillbaka till London.

  När Israel nu struntar för femtelfte gången i det arabiska fredsinitiativet som lades fram ågerigen under arabiska toppmötet i Damaskus i mitten av mars, kanske sumpade de sin och andra arabiska ledares sista chans för en fredliglösning.

 2. nej: krig är aldrig

  krig har aldrig varit

  krig kan inte vara

  krig kan inte bli

  krig kommer aldrig att bli lösningen på ett enda något någonsin någonstans

  fred är givetvis lösningen

  alternativet är mänsklighetens undergång: och det duger inte

  fred och kärlek: det är det enkla det är det svåra

 3. Jag tror inte att Sverige har någon självständig politik mot Kina. Det är en sak vad svenska borgerliga tidningar säger att Renfeldt gjorde i Kina, det är en helt annan sak vad han i verkligheten gjorde och sa där.

 4. @embryo
  Den starke äter den svage sådan är naturen vare sig man vill det eller inte.

  Krig har alltid funnits inom i stort sett alla arter även människa, du skriver att ”alternativet är mänsklighetens undergång” men det är en sanning som motbevisats av den hitintillsvarande historien som varit full av krig och mänskligheten existerar i alla fall vad jag vet.

  möjligen kan din skrivning ”alternativet är mänsklighetens undergång” vara en profetia men det får bara den som lever se.

  KAS

 5. Inom alla arter?

  Myrornas krig har jag hört talas om, men det är oxo det enda… :-)

  Jag tror att embryo menar att man på pilbågens tid hade ett helsike att ta kål på alla, men med kärnvapen så går det utmärkt. Du tror inte dert själv KAS ??

 6. ”Den starke äter den svage sådan är naturen vare sig man vill det eller inte.”

  inte alls: det där är så kallad vulgärdarwinism och så har ingen utveckling skett

  att applicera darwinism på människoaktiviteter är dessutom såväl förenklande som bedrägligt

  ity vi äro begåvade såväl med framförhållning som samvete

  ju starkare man är desto snällare ska man vara det visste pippi långstrump också

  och nej: att vidmakthålla ett ickepacifistiskt synsätt på människan som varelse är en kapitulation inför den möjlighet/risk som finns till total självdestruktion

  människan är lyckligtvis begåvad med en helt annan sida än den krigiska också: den humoristiska och den kärleksfulla och den omvårdande och den själsligt djupa

  jag håller på den sidan: jag håller mej på den sidan

  ska man kriga kan man göra de på fotbollsplan: heja djurgårn! (slipper den där igenom moderationen det undrar jag nu yo)

 7. JO Jinge det tror jag med.
  Med alla arter menar jag att den ”starke äter den svage” vilket är en del av evolutionen och en förutsättning för allt liv. För mig är vargens hävdande av revir inget annat är människors hävdande av revir och revirstrider slutar alltid med att den starke vinner. En strid kan och sluta med att den svage ger sig, men det är inte alltid som människan fungerar lika klokt som vargflockar.

  Personligen Jinge så skulle jag önska att det långa krig som denna bloggpost handlar om fick ett liknande slut som brukar bli i hos vargar.

  Alltihop är bara en förbannade sörja.

  KAS

 8. Så KAS hoppas kanske på den förintelse som de israeliska terrorligorna aldrig fattade att de måste fullborda och därför blir deras ättlingar att genoföra idag?

 9. ”vulgärdarwinism”

  Kan så vara men faktum är att dom flesta människor som du kallar för gosiga inkräktar på andra djurarter genom att fängsla föda upp och äta dessa. Du säger att människor är gosiga men det kan och är djur och.

  Det är något fel om man så till den milda grad blundar att man inte ser att det korsvisa utnyttjande som hela tiden pågår mellan människor och olika djurarter.

  Den bästa hjälp man kan ge Palestina om man inte tror att det bästa för dom är att ge upp är att organisera frivilligtrupper och spöa skiten ur Israelerna, om man inte tror sig kunna det så vet inte jag vad det finns för andra alternativ.

  Det är alltid den starke och råe som vinner om inte motståndaren förmår att ge upp.

  Japanerna gav upp när den råe slog till.

  KAS

 10. Hej!

  KRIG och VÅLD löser aldrig någonting.

  Någonsin.

  Man tycker att människan borde ha lärt sig detta efter tusentals år i blodiga krig.

  Trevlig helg,
  Peter

 11. Inte jag som la in filmen från 19:08. Uppenbarligen sionister som sin vana trogen använder sig av bedrägerimetoder. Har hänt många gånger förrut. Lögner enda sättet de kan försvara sig på.

  Det gjordes från IP 85.25.151.22 (en Proxy i Tyskland som brukar användas av en känd idiot i Sollentuna) // Jinge

 12. Jag hoppas att det inte är mig du misstänker för att ha skrivit fejkkommentarer, sådant har jag slutat med…

 13. ”nej: krig är aldrig

  krig har aldrig varit

  krig kan inte vara

  krig kan inte bli”
  Vad ska man göra ifall moståndarens enda språk är krig? Ska de attackerade bara lägga ner sig och dö? Ingen älskar krig! Men vissa använder det som redskap för att styra andra! Vad ska de drabbade göra? Attackera fienden med kramar och kyssar?
  Det är alltig lätt sitta hemma i trygga Sverige och säga saker som ”kärleken är den enda lösningen” och ”diplomati är det enda rätta”, annat är det för de som får sina släktingar dödade och lemlästade, och utan att se nån slut på eländet! Medan vissa sitter här och predikar kärlek och samlevnad!
  Vissa människor har det faktiskt tillräckligt körigt för att sitta och lyssna på haschrökande människor som svamlar peace and love!