We shall overcome?


Journalisterna Linnea Nilsson och Emil Schön har i en bok djupintervjuat folk om varför de röstar på Sverigedemo-
kraterna. De frågar sig om de andra partierna har anledning att ta till sig den sortens missnöje som uttrycks, och i förlängningen om politikerna i de etablerade partierna har anledning att bry sig.
[column width=”49%” padding=”2%”]De sista frågorna kan ju tveklöst besvaras med ja, Sverige har under en lång följd av år saknat en genomtänkt integrationspolitik, något som givetvis får till följd att fler problem skapas än löses. Dessutom har var och en som bor i landet rätt att ha en åsikt och även uttrycka den.

AB/Debatt: ”Pseudonymen ”Siv” berättar om känslan av att Sverige håller på att glida isär. Hon är 60 år och känner inte längre igen sitt Helsingborg. Hon ser islam som det stora hotet, säger att muslimerna på sikt kommer att ta över, att svenskarna är de som får ”ge sig”. Det är muslimer – som man anser stå för både terrorism och kvinnoförtryck – man räds, inga andra grupper. Tydligt är också att SD-anhängare som grupp står svagare­ än andra väljargrupper. De är fattigare, har lägre utbildning och ser sig som arbetarklass. Politiker ger man inte mycket för. ”De sitter på sina höga hästar”, säger ”Christina”. ”Klas” tycker att alla politiker, sossar som folkpartister, blivit likadana. ”De munhuggs ju inte ens längre” , säger han och hävdar att SD är det enda sanna oppositionspartiet.”

Pseudonymen Siv har givetvis rätt att vara rädd för precis vad hon vill. Att det är en inadekvat rädsla spelar i sammanhanget ingen roll, i alla fall inte för andra än för ”Siv”. I förlängningen skulle det möjligen spela roll om hennes och andras rädsla får till följd att ett fascistiskt parti kommer in i Sveriges riksdag, och skulle det hända så kan vi söka syndabockar i samtliga partier som suttit i regering och riksdag de senaste decen-
nierna.

Sverige behöver en genomtänkt integrationspolitik, om det råder det inte någon tvekan. Ett problem med den nuvarande regeringen är förstås att integrationsministern är folkpartist, det parti som är minst lämpat för uppgiften av samtliga partier i Sveriges riksdag. Jag behöver knappast påminna läsarna om alla utspel som kommit från det hållet under senare valrörelser, och även denna, men förslaget om att inspektera småflickors könsorgan är ett svårslaget bottennapp.

[/column]

[column width=”49%” padding=”0″]

I stället för att aktivt förbättra integrationspolitiken så sitter man hemma på sin kammare och försöker lista ut hur man ska locka de väljare som kan komma att rösta på Sverigedemokraterna. Att man samtidigt blir lika populistiska som samma Sverigedemokrater tycks de inte ha förstått. Det finns givetvis anledning att fråga sig hur Fredrik Reinfeldt tänkte då han lät integrationspolitiken hamna på FP:s bord. Man kan ju tycka att han borde ha lärt sig av tidigare borgerliga regeringars misstag.

Ska jag vara riktigt ärlig så oroar jag mig inte alls för vad som händer om Sverigedemokraterna skulle komma in i riksdagen. Ju förr desto bättre egentligen eftersom det är det bästa sättet att bli av med dem. Det är bara att se tillbaka på deras rasistiska företrädare inom Ny Demokrati för att förstå hur jag menar. –> Regler för kommentarer

it , , , , , , , , , , ab ex svd dn

[/column]


13 svar till “We shall overcome?”

 1. Just inadekvata rädslor/inbillade faror är något som genomsyrar dagens samhälle. Äldre vågar inte gå ut på kvällarna ens om området de själva bor i är hur säkra som helst. Föräldrar oroar sig för helt påhittade faror. Problemet uppstår någonstans mellan massmedias allt mer sensationslystna presentation av verkligheten, samt att läsarnas förmåga att värdera information inte utvecklats i samma takt. I all rädlsa finns grogrund för reaktionär extremism.

 2. Jag håller verkligen med Mikael om att vi lever i ett samhälle med medier som gjort människor paranoida. Jag tycker verkligen synd om barnen i Stockholm som av många föräldrars rädsla för bl a pedofiler förbjuds att vistas utomhus. Stackars barn. Ska man behöva växa upp inlåst? Så långt har det ännu inte gått på Gotland. Och hur är det egentligen: Finns det fler pedofiler idag än t ex 1970?

  Muslimrädslan genomsyrar inte bara SD:s sympatisörer utan även företrädar för den svenska krigsmakten. Det påstås av svenska krigsmaktens företrädare vara en av anledningarna till krigsmaktens engagemang i Afghanistan: Att förhindra att de fundamentalistiska muslimerna tar över världen. Efter kommunisthotet… islamisthotet.

  Själv skräms jag av att SD är det enda parti som vill ta Sverige ut ur EU. De flesta människor har inte längre något parti som företräder dem. Inte konstigt att soffliggarna är den tredje största väljargruppen i förra riksdagsvalet och den största i EU-parlamentsvalet.
  http://www.soffliggarna.se :-)

 3. Det verkar som om rasismen har blivit accepterad som ett normalt beteende i Sverige
  Valet närmar sig och antalet missnöjda och osäkra väljare har ökat samtidigt har den rasistiska retoriken blivit en effektiv valkampanj strategi

  Det finns främlingsfientlighet , motvilja mot muslimer och invandring , detta används av vissa politiska ledare och partier för att fiska röster
  Dessa politiker gör alla muslimer till syndabockar

  Det jag undrar över varför de andra politiska partierna är så tysta och inte fördömer dessa rasister
  Är de nöjda med dessa rasistiska uttalande eller är de rädda att kritisera av rädsla för att förlora sin egen valkrets

 4. Siv bekräftar att såna här avarter kommer ur rädsla och nostalgi. Rädslan kommer sig ur okunskap och fördomar.

  Politik kan inte ha okunskap, fördomar och nostalgi som ideologisk grund. Detta för att okunskap försvinner med tid, både fördomar och nostalgi rör sig framåt.

 5. Sverige behöver framför allt en politik för full sysselsättning. Det skulle lösa alla de problem man anser sig ha med invandringen och flyktingarna.
  Men eftersom politiker idag anser att man ska ha en viss procent arbetslöshet, så ska vi kanske vara glada att invandrarna tar så stor del av denna. Hade vi inga invandrare skulle istället många fler svenskar vara arbetslösa. Men det kan ju inget parti säga, även om det är sant.

 6. Sverigedemokraterna är vårt svar på de amerikanska Hillbillys. Obildade bondtölpar där omgivningen ofta missdtänker inavel. En jobbarkompis till mig blev sverigedemokrat efter att han blivit våldtagen av en snubbe i humlegården, och det var inte ens en utlänning. Han berättade det när vi var på personalresa och han blev knökfull. Han började grina då så det är klart att det är synd om honom, han är fortfarande rädd för att få aids trots att det är fem-sex år sen nu. Själv undrar jag om det inte är samma grabbar som förr sparade ihop till en gammal jänkare?

 7. Ja det var ett rekordartat fiasko av den regeringen, det är väl bara att sitta still i båten och se vad denna kan ställa till med ytterligare.

 8. @Kalle
  Nu kanske jag är petig men jag tycker det är lite väl fördomsfullt att dra paralleller mellan gamla jänkarbilar och sverigedemokrater. Det finns en ganska vital kultur kring gamla bilar som inte har något med gamla bondraggare att göra utan som snarare har sitt ursprung i punken eller amerikansk chicanokultur för att hårddra det hela.

 9. Att Sverige måste ha en mer genomtänkt integrationspolitik tror jag är nyckeln, men inga partier verkar vara villiga eller kunniga nog för att göra något åt integrationsproblematiken. Det faktum att samhället blir allt mer uppdelat, att sociala och ekonomiska klyftor ökar är grundproblemet. Minoriteter blir alltid undanskuffade och blir automatiskt de som hamnar längst ner på statusskalan. I arbetslöshetstider blir de med ”konstiga” namn de första att ratas. Först och främst tror jag bostadssegregationen är den allra elakaste skurken i samverkan med mediernas sensationsjournalistik. Någon som heter något konstigt och som bor långt borta blir lätt en skurk i paranoida ögon.
  Vi måste skapa ett Sverige som känns som ett hemland vare sig man är sunni- eller shiamuslim, katolik, ateist eller agnostiker. Ett Sverige som känns som ett hemland vare sig man är fattig eller rik. Ett Sverige där alla kan känna samhörighet med varandra och inte skapar misstro mot olika grupper i samhället.

  Jag tror inte heller att man kan lyckas särdeles väl med integrationen så länge man från politiskt och samhälleligt håll ser ”invandrare” som en homogen grupp. En chilenare, eller ryss har lika lite gemensamt vid ankomsten till Sverige med en afghan eller irakier som en infödd svensk har.

  Låt oss inte vandra samma väg som Danmark där rasismen i betydligt högre grad än i Sverige är rumsren och accepterad!