Vilksaffären en bluff!


[column width=”49%” padding=”2%”]
Igår kväll så kom meddelandet från Irland, ingen av de sju som anhölls blev häktade för planering av brott riktade mot Lars Vilks, fem är släppta och de två som häktats är det för att de är misstänkta för helt andra brott utan samband med ”hoten” mot Vilks. Följaktligen har ett antal debattörer gapat sig hesa om yttrandefrihet, muslimer och Islam, men det enda som hänt är att en amerikansk medborgare med missbruksproblem blivit indragen i en härva som tycks vara orkestrerad från annat håll.

Tidningarna är inte speciellt intresserade att öppet berätta att de skrivit på ren inspiration och kanske utsatts för desinformation, och t.ex. Aftonbladet skriver först inne i artikeln att det är oklart om de häktades eventuella brott har något samband med hoten mot Vilks, samtidigt som de i rubriken antyder att de häktats för en mordplan mot Vilks. Antingen rör det sig om ett medvetet falsarium från Aftonbladets sida eller en utomordentligt slarvig rubriksättning. På samma sätt behandlar de övriga tidningarna saken.

Vad som blev kvar av dessa ”mordplaner” är inte ens en tummetott. Men det reser givetvis frågor, och den allvarligaste frågan är förstås hur kunde denna nyhetsanka komma till, och vem har spridit uppgifterna och varför. Den sista frågan är lättast att besvara. Den som spridit felaktiga uppgifter till svensk press har sannolikt gjort det för att skada muslimer och Islam.

Vem som är uppgiftslämnare vet vi inte, men personligen tvivlar jag på att irländska myndigheter samarbetar med amerikanska federala myndigheter bara för att sprida snömos. I sin förlängning betyder det att mina tankar går till en statlig nivå, det handlar om underrättelseinformation som spridits för att elda på en redan befintlig misstänksamhet mot muslimer och islam.

Att svenska underrättelsemyndigheter är inblandade tvivlar jag starkt på, de saknar nämligen motiv, och utöver det ser jag bara två stater vars myndigheter kan ägna sig åt sådant här, hur grumliga än deras motiv kan tänkas vara.

Jag anser att media själva ska tillsätta någon slags internutredning för att klarlägga förloppet när det gäller hur man blev redskap för att sprida falsk information. Det är möjligt att

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]vilks

man som enskild journalist inte har möjlighet att faktagranska det material man fått sig förelagt, men media borde själva utreda vem som stått för de falska uppgifterna. Dessutom borde journalisterna som spridit dessa uppgifter berätta öppet att deras artiklar byggde på desinformation och spekulation.

Att en mentalt störd person i USA chattat på nätet och kallat sig ”Jihad Jane” är inte en acceptabel grund för denna mediehysteri.

intressant Tags : , , , , , , , , , , , , ab12 ex svd12 dn123 zaramis t
[/column]


13 svar till “Vilksaffären en bluff!”

 1. Varför skulle svenska myndigheter iscensätta en konspiration om går ut på att mordhota en konstnär för en avbildning av Muhammed?
  Hela ditt blogg inlägg låter som en dålig satir.

  • Fick inte du lära dig att läsa i skolan?

   Jag har aldrig påstått att svenska myndigheter skulle vara inblandade i detta. Det tror jag inte för ett ögonblick.

   Dessutom är väl knappast Vilks mordhotad. Läser du inte tidningarna?

 2. Man måste fråga sig, varje gång en Muhamedteckning ställer till en sådan kakofoni: Vilka nyheter är det som uteblir. Vad är det man INTE rapporterar om tilräckligt eller inte alls, varje gång den så kallade konstnären lever rövare.

  Den här gången handlade det om attacker på bedjande muslimer i al-Aqsamoskén medan de bad. Västbanken har varit avstängd i en vecka. Man har invigt ett tempel i Jerusalem som i storlek konkurerar med båd födelsekyrkan och klippmoskén, och som anses vara det första spadtaget i byggandet av Salomostempel. Vad det innbär? Tempelberget ockuperas definitivt och motivet är en saga som är flera tusen år gammal. Ett team från FN är och städar bort vitfosfor från Gazas marker, odlingar och bostadskvarter. Tusentals bomber som inte exploderat förut.

  Svenska och västerländska journalister ställer gärna upp på cirkusen och blir utnyttjade och dragna vid näsan varje gång och de upptäcker det sällen själva. Inte ens den värsta krisen mellan USA och Israel på 35 år fick någon uppmärksamhet. Att 50000 bostäder planeras i Jerusalem och att Israel har börjat sälja ”De frånvarandes egendom”.

  De frånvarande är jag, mina syskon och mina kusiner och miljontals andra palestinier. Våra markegendomar har varit skyddade från försäljning till privatpersoner men nu har Israel alltså börjat sälja våra egendomar. Man säljer även de frånvarandes egendomar i Golanhöjderna, vars äger lever och finns i Syrien.

  O, jag skulle vilja ockupera och återvända till Edens lustgård. Och jag skulle vilja stycka och sälja Kolmården eller Bohuslän. Varför får inte JAG det?

 3. Vilks liv är värdefullt. Gaza har varit belägrat i 1001 dag. Varannan dag har en palestinier fått sätta livet till på grund av blockaden. 500 palestinska patienters och barns liv är ingenting mot Vilks. De står inte med en yxa i handen och stirrar galet in i kameran.

  Den palestinska hälsoministerna klagade i veckan på att Israel dränker Västbanken med otjänliga matvaror och och otjänliga mediciner. Men vad gör det? Vilks liv är ju värdefullt. För han råkar vara vit och man.

 4. Ja det är lätt att manipulera nyhetsflödet. Det märkliga är prioriteringarna i vad som synliggörs. Man ser att det är lätt att så en falsk eller inte helt sann ”nyhet” för att senare eventuellt göra en mini-dementi. Dock har under budskapet/lögnen stannat kvar hos den stora majoriteten. Luktar Murdoch och Foxnyheter.
  Man kan på samma sätt undra om ”hotet” mot KTH, som verkar härstamma från en galen diskussion på ett forum, är i paritet för att skapa krigsrubriker. Är det bara jag som tycker att insatsen verkar lite väl överdriven? Var det så tydligt att en attack skulle ske på måndagen och att någon skulle komma till skada?? Det är så mota-olle-i-grind så det är absurt. Fanns det några bomber? Vapen? Faktiska bevis mer än ”snack” på ett forum?
  Riskerar vi nu att få en påhälsning av polisen och hamna på tidningarnas förstasidor om vi skriver något hatiskt på nätet?

 5. Media VILL förvirra. Kolla in Expressen så får du se. De antyder att de två som häktats har begått andra brott, men DET syns inte i vare sig brödtext eller rubriker. Om media vill ljuga så är det inget vi kan göra mer än att välja bort dem som nyhetsförmedlare.

 6. Lars Vilks är lite lik Harrison Ford men inte fullt så god skådespelare som i filmen ”jagad”…

  Hursomhelst anser jag att svenska folket har blivit utsatta för propaganda. Det borde föranleda en utredning men styrelsen för psykologiskt försvar sysslar väl fortfarande med Estonia och sitter och äter wienerbröd.

  ”Styrelsen för avdankade militärer” borde det heta!

 7. Jag tror inte att det finns några muslimska terrorister. Attentaten i London och Madrid för några år sen var nog provokationer, kanske från Mossad?

  Den enda terrorn i världen som finns kommer från USA och Israel.

 8. Märk väl att Vilks får göra vad han vill, men yttrandefriheten gäller inte vissa andra människor. Ska inte den där ensamma galningen i USA säga vad hon vill? Eller den där ensamma galningen i Göteborg säga vad han vill? Har man fel åsikt (som man aldrig har tänkt att sätta i verket) så finns det en risk att få påhälsning av polisen och hela mediasverige efter sig.

  Kan jag förvänta mig samma påhälsning om jag tycker att Castro borde skjutas? Eller gäller bara åsiktsfriheten att man får tycka illa om vissa människor? Jag tror att Vilks har haft störra chans att dö av att trilla än att jihad-jane kommer på besök. Likaså tror att att vissa på KTH har större chans att dö genom att bli påkörd av en bil, än att en göteborgare kommer med automatvapen.

 9. Aftonbladet har överlag en märklig inställning till yttrandefrihet. Jag postade idag ett svar i debattfältet vad gäller Per Ghartons artikel om Hennes och Mauritz med monikern Misrlou, där jag kritiserade Israel. Mitt första bidrag blev till min förvåning raderat. Jag skriv igen och jämnade ut litet av det jag skrev, då jag inte förstod varför mitt bidrag censurerades. Sedan upptäcker jag att mitt nya modifierade bidrag har raderats. Jag ringde omedelbart dem och frågade vad de håller på med och fick efter diskussion mitt svar godkänt. Sedan, att insändare smutskastar Gharton, kallar dem som stöder Israel för kommunister, anspelar på kopplingar mellan vänstern och nazism, att arab länder är onda, etc. går förbi är minst sagt märkligt. Detta om Vilks, enligt vad du skriver Jinge, verkar inte vara något annat än ett dåligt skämt. Jag läste också idag att en proisraelisk källa försöker avleda uppmärksamheten från Goldstone rapporten, där det är dokumenterat att israelisk militär använde palestinier som mänskliga sköldar. Den israeliska utredningen försöker nu utmana detta genom att hävda att Hamas använde barn som mänskliga sköldar. Man har en videoupptagning som liknar ett Playstation scenario som ”bevis”. Detta är idag publicerat i Aftonbladet. Israel har blivit alltmer desperata och deras desperata försök reflekteras i svensk media.

 10. Vänta så får ni se vad detta mynnar ut i för form av lagförslag..

  Statlig kontroll och censur ”is the name of the game”.. Det kommer komma flera såna här incidenter som man sedan kan uppförstora i massmedia och även använda som propaganda.. Vi lever i tyranniska tider, syna systemet och propaganda så kommer ni kunna förstå vad som händer och vart vi är på väg.

  Just när det gäller ”mordkomplotten” mot Vilks så börjar det påminna lite väl mycket om hur dom gör i USA, där skrivs det vitt och brett om terroristnätverk som haft planer att bomba både det ena och det andra, efter några veckor framkommer det i något gömda nyhetsartiklar att FBI har haft en tjallare som lett denna grupp? Kallas brottsprovokation, nåt som faktiskt svenska staten vill ägna sig åt, hur kommer det att sluta, kommer vi få se saboterade ”terroristbombningar” för att skrämma upp den svenska befolkningen inom kort?

 11. Jihad Jane allena borde ju få den tänkande människan att dra åt sig öronen.
  Baghdad bob. Evil empire.
  Korta slagfärdiga nyhetsvärden.
  Enkla sportaforismer och journalistik under gymnasienivå borde få oss att åtminstone ifrågasätta.