Victoria i fara på grund av Vilks?


Idag gör tidningarna ett stort nummer av att Säpo vill kontrollera folk som kommer vara i närheten av Victoria, Daniel och den kungliga familjen i samband med bröllopet. Det är lite lustigt egentligen, för hade Säpo inte velat kolla dessa människor så hade det varit en betydligt större nyhet.

EX: ”Säpo vill terroristkolla de som jobbar med kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings bröllop. Det gäller allt från serveringspersonal, chaufförer till journalister. – Syftet är att man ska kunna genomföra kronprinsessans bröllop under trygga och säkra former, säger Mattias Lindholm på Säpo. SVT:s profiler Linda Nyberg, John Crispinsson och Claes Elfsberg och alla andra som vill bevaka kronprinsessbröllopet på plats kommer att kontrolleras av Säpo.”

Även om Sverige är en liten avkrok i världen så finns det anledning för Säpo att kolla både svenskar och utlänningar extra i samband med bröllopet. Det gör man normalt redan vid vissa känsliga idrotts-
evenemang, som senast i tennismatchen i Malmö mellan Sverige och Israel. Det har man säkerligen gjort senare också även om jag inte minns vilka idrottstävlingar som kan ha varit föremål för Säpos intresse.

Dessutom så har yttrandefriheten fått en framskjuten plats i samband med att Lars Vilks återigen aktualiserats med sin s.k. ”konst”. I ett land långt borta, ett land med närmare tjugo miljoner innevånare har någon, oklart vem, lyckats förmå ett antal medborgare att elda upp den svenska flaggan. Det mest troliga är att det är ett tredje land som vill att vi svenskar ska tro att människor i muslimska länder är förbaskade på Sverige för att en person som samlar på kvistar och drivved lyckats rita något som ingen ser vad det föreställer.

När det gäller Victoria och Daniel så har jag mycket svårt att tänka mig att de skulle vara utsatta för någon fara sett utifrån Vilks agerande. Snarare är det så att de, precis som Anna Lindh, i första hand riskerar att utsättas för någon psykiskt sjuk galning vilket givetvis är illa nog. Dessutom är det säkerligen betydligt svårare för polisen att ha koll på folk som hör röster och/eller slutat ta sin medicin mot den sortens besvär.

Men det är klart, vi som minns Hans Holmérs eskapader vet ju att ”bröllop” i själva verket är ett kodord för något mycket otrevligare.

i Tags: , , , , , , , ex ab1 dn svd t


3 svar till “Victoria i fara på grund av Vilks?”

  1. vet ju att ”bröllop” i själva verket är ett kodord för något mycket otrevligare.
    Aj då, där har vi förklaringen till att USA haft pippi på att bomba bröllop i Afghanistan. Att jag inte tänkt på det.

  2. Hur går en dylik terroristkoll till egentligen? Vem frågar man? Litar man på svaret? Nelson Mandela är ju terroriststämplad, till exempel.