Vem fan stal Vattenfall AB?


Det var en gång ett bolag, ett företag ägt av medborgarna, det hette Vattenfall AB. Vattenkraften producerades för fyra öre kilowatten och kärnkraften för lite mer än det dubbla. Idag tvingas folk att gå från hus och hem, allt skulle ju bli så mycket billigare om man lät ”marknaden” ta hand om elpriserna.

Vattenfall

Sedan satte kraftbolagen igång att konstruera ett sinnrikt system, en företagsmodell som från allra första början gick ut på att skinna konsumenterna och själva lägga beslag på deras pengar.

E24: ”Samtidigt som svenskarna hukar under sina elnotor, försvinner pengarna utomlands. Trion som styr elmarknaden består av en finländsk och en tysk börsjätte och en statlig svensk som gör usla internationella affärer. Alla tre försöker på olika sätt dölja sin sanslösa lönsamhet i Sverige. Den svenska kraftbranschen har gått från ett spritt – främst kommunalt – styre och reglerat låga priser till oligopol och kraftigt höjda priser. Under 2000-talet är det bara Irland som kan matcha de svenska prisökningarna. Jämför man med den disponibla inkomsten är bara Bulgarien dyrare än Sverige. Och då har bulgariska hushåll lägst kostnader – det är deras låga löner som gör att de pressar sig förbi Sverige i denna dystra eltabell.”

Samtidigt som vi gått från att ha den billigaste elen i Europa till att få den dyraste så har Vattenfall AB:s övervinster försvunnit till bolag som tillverkar elektricitet med kolkraft och olja, och man har satt igång kolbrytning i Polen och Tyskland. Den minister som ansvarar för styrning av verksamheten, det är ju trots allt ett statligt ägt bolag, är Maud Olofsson, samma människa som rekommenderar folk att sätta upp solfångare, montera treglasfönster och köpa lågenergilampor om elräkningarna är för höga.

Får hon hållas så kommer hon snart att rekommendera åkarbrasor för att medborgarna ska kunna hålla värmen. Givetvis är hela regeringen ansvarig, i en tidning idag förklarar regeringschefen att hela Stockholms innerstad ska bli bostadsrätter eftersom hyresrätter inte fungerar. Hur vi ska göra med en regering som inte fungerar nämner han inte.

Men regeringen spelar ett högt spel i sin strävan att förflytta människors surt förvärvade slantar till privata kapitalägares fickor. När folk får gå från gård och grund för att de inte har råd med uppvärmningen längre så kommer all aggression riktas åt ett och samma håll. Det går nämligen inte att bygga pyramider av dumhet och sedan försöka stapla dessa på varandra. Förr eller senare så hamnar politikerna själva underst, eller så möter de någon husägare som fått nog.

it , , , , , , ab12 e24b 1x1 svd1 dn1


7 svar till “Vem fan stal Vattenfall AB?”

 1. Ja,jag vill ju inte repetera det jag skrivit förut.

  Konstaterar att beräkningsformeln för rörligt pris skall räknas om så det blir ”rättvist”=dyrare för konsumenten.

  Revolter spelar ingen roll så länge det inte kostar ala Egypten.

  Cynisk? Jag?

 2. Ja tänk så mycket snustorr valammunition socialdemokraterna kunde plocka på sig till 2014 ifall de bara kunde hitta sina förlagda vänstermuskler.

 3. Klaga inte på prisökningarna, ni har alla fått massor av kronor i jobbskatteavdrag. Använd de pengarna till att betala el-räkningen.
  Håller för övrigt helt med Kamelsilaren, vi saknar ett oppositionsparti.

 4. Det var fortfarande socialdemokraterna som avvecklade elmarknaden inte högern. Problemet är att vi har hög skatt på elen och att vi har för dålig produktion på våra kärnkraftverk.