Vass Linderborg sågar Josefsson

Janne Josefsson och programmet ”Debatt” kallas gap- och Skrik-TV av Åsa Linderborg. Han har försökt få henne att ställa upp i programmet, men har blivit nobbad.

Jag har själv sett två eller tre avsnitt och det handlar inte alls om debatt utan är snarare ett slags underhållningsvåld utan synbar blodspillan. Det verkar som ett av motiven är att konsekvent avbryta personer som försöker redogöra för sin uppfattning, till förmån för någon annan deltagare eller bara för att stressa deltagarna. Det ska vara debatt i 200 knyck, och skulle inte surrnivån överstiga Essinge-
ledens så ses det antagligen som ett misslyckande.

Linderborg/AB: ”Janne Josefssons storhetsvansinne har helt gått överstyr, men kanske är det lika mycket Debatt som Josefsson det är fel på. Få klarar sig i det programformatet – alla deltagare framstår som idioter – men sämst klarar sig ändå programledaren. Som Jan Guillou konstaterade redan när Josefsson gjorde det bedrövliga Fittja Paradiso, avslöjar direktsändningen hans ”oförmåga att intervjua utan utmattnings- och klippteknik”… …Nu när jag har skrivit det här kommer säkert Debatt fråga om jag vill diskutera saken i Debatt. Jag kan reda nu säga, att ni ringer förgäves den här gången också.”

Åsa Linderborg har säkert rätt, nu sitter nog redaktionen i telefon för att försöka få henne som deltagare i ett kommande program, men jag tycker att Janne Josefsson ska akta sig noga för att debattera med den kvinnan. Oddsen i en sådan debatt talar inte till Josefssons fördel. Linderborg är inte bara en begåvad person, hon är dessutom vad man brukar kalla ”Klädd i näbben”, vilket betyder att hon är en god debattör.

Samtidigt så måste jag medge att den debatten antagligen skulle bli mycket underhållande.

Jag har inte haft TV sedan tidigt 2000-tal, de gånger jag tittat på olika debattprogram efter det har bara gett mig en förstärkt uppfattning om att Public Service misslyckas med sitt uppdrag. Bara det faktum att program som ”Debatt” produceras är ett bevis i sig.

Andra om: , , , , , , , , , it

[tags]Åsa Linderborg, Janne Josefsson, Debatt, Public Service, TV, Underhållning, Uppdrag granskning, Kultur, SVT, Politik[/tags]

  17 comments for “Vass Linderborg sågar Josefsson

 1. 1 februari, 2009 at 10:26

  Hur klarar man sig utan TV sen tidigt 2000 tal?? :-)

  • 1 februari, 2009 at 10:36

   Nemas problemas. Radio, böcker och tidningar. TV kräver att man både tittar och lyssnar, andra sorters media kräver bara att man lyssnar eller läser. Man kan laga mat, städa och allt möjligt annat medan man lyssnar på radio. Testa får du se. Enda gångerna jag saknar TV på allvar är under vissa idrottsevenemang. Numera har jag tillgång, vid behov, av en sådan ”Win-TV” som kopplas till USB. Jag lånar den nästan aldrig. Det finns helt enkelt inte mycket att titta på. Vad skulle det vara?

   Kör-såpan? Dans-såpan? Nää… Inte ens om jag hade en sådan själv skulle jag glo mer än max en timme i veckan.

   Att du ha en riktig TV verkar rena snurren. P1 och P2 står däremot ofta på här…

   • 1 februari, 2009 at 10:38

    Dessutom; under de 7-8 år jag inte haft TV så har programmen förytligats och anpassats till reklam-TV även om det är SVT. Programmet Debatt är bara en billig eferföljare på amerikanska skräpprogram.

 2. 1 februari, 2009 at 10:32

  För det första så passar inte en ”debatt” att hållas av en okontrollerad massa folk, lite struktur måste finnas.

  Sedan ska det finnas en moderator som lägger sig i så lite som möjligt, som bara ser till att hålla ordning, inte som i programmet ”debatt” där allting handlar om en programledare.

  Sedan är det tiden, en debatt som drar ut på tiden är oftast en bra debatt som förtjänar att sändas tills dess att argumenten börjar återanvändas, först då ska en moderator gå in och bryta.

  Nu var det bra när jag medverkade, men å andra sidan var det väldigt lite debatt då det bara fanns en representant för bankindustrin mot 15st som var P-O i högre eller mindre grad.

 3. Arebir
  1 februari, 2009 at 11:27

  Man kan kritisera Josefsson och debatt på SVT, men det är ändå ett fall framåt. För vad vi hade innan var morgonsoffans åsiktsmonopol, där proffstyckarna gör klart för oss vad vi ska tycka o tänka.

  Samma proffstyckare som anser att Mona har en fantastisk retorisk fömåga (vilken planet lever de på??), att Bush vill väl men gör fel….(;))) att regeringen gör ett utmärkt arbete i finanskrisen osv osv osv!.

  Rädslan för debatt i övrig svensk media (inkl etablissemanget) bygger på rädslan för att människor ska tänka fritt och utanför ramarna! Nu vore det att överskatta Josefssons kompetens o förmåga att tro att debatt kommer göra någon större skillnad men oro finns över att programmet ska mynna ut i fler och bättre debattprogram i framtiden! Bl a BBC har visat att det går att producera bra debattprogram.

  Så om jag får välja mellan Josefssons debatt och morgonsoffan är valet enkelt!

 4. nature
  1 februari, 2009 at 11:51

  Debattprogram i TV har en lång tradition (lång i TV sammanhang i vart fall) samt som en allmän reflektion så heter vissa sådana program enbart ”Debatt” eller ”Kvällsöppet” osv. I andra fall kommer programledarens namn först, och det vittnar bara om att det viktiga är programledaren, inte debatten eller ens programmet. Personligen tycker jag rätt bra om Josefsson, han är infernaliskt skicklig att avslöja SMÅ makthavare – och det väcker väl avundsjuka kommentarer från mindre skickliga journalister!

 5. 1 februari, 2009 at 12:50

  Måtte du Åsa Linderborg inte gå samma väg som Janne Josefsson. Frid över hans minne kan jag dock utlysa för det han har gjort dvs. före hjärnsläppet.

 6. 1 februari, 2009 at 12:54

  Jag anser att Josefsson är en charlatan. Det gäller även det ofta prisade programmet Uppdrag granskning. Det görs efter en mall och sen klipper man ihop materialet så att verkligheten anpassas till den mallen. Det fick jag klart för mig för många år sedan när jag såg ett program där jag råkade vara närvarande när viktiga delar spelades in och jag hade fullständig information om den sk skandalen. Jag är nog inte ensam om den erfarenheten.

  Teatern som kallas för debatt är ju inte ens ett dåligt skämt…

  MVH

  Lasse W

 7. 1 februari, 2009 at 13:11

  Nicke G: Jag trodde det skulle vara svårt att slita sig från TV-tittandet men det gick ju utmärkt. Har nu varit TV-fri i 2 år och det går inte att beskriva hur skönt det är.

 8. MX
  1 februari, 2009 at 14:32

  Ska man ”debattera” i Debatt måste man vara väldigt noggrant förberedd. Vanligt civiliserad hyfs är helt uteslutit och sakfrågan irrelevant, det enda man behöver tänka på är att hålla underhållningsvärdet på en hög nivå. Det är därför lika bra att redan från början rikta in sig på att driva med producent och programledare och låta en eventuell motståndare få vara i fred – åtminstone just den dagen.

  Om man är ett organiserat gäng kan man ha lite väl inrepeterade fraser att användas i kör när en debattör blir avbryten i stil med ”HÅLL KÄFTEN JANNE!” eller liknande klokheter. Svara inte på något när någon har blivit avbryten, utan kräv istället att föregående talare ska få tala till punkt – även om detta skulle råka vara en av de tilltänkta ”motståndarna”. Att peka med hela handen mot personen i fråga syns bra i bild, särskilt om alla gör det samtidigt. Träna på att bolla frågor tillbaka och försök komma underfund med vad som är syftet med programförmatet. ”Svarar du alltid på frågor med en motfråga?” kan vara en lämplig brygga in i den totala absurditeten. ”År du en lövgroda?” (från Kasper Hauser) en annan … ”Det svaret står inte i mitt manus, kan jag få låna ditt?” Mät upp hur mycket programtid Josefsson ger åt sig själv och diskutera detta istället.

  Om du är duktig på att jonglera med 3 bollar kan Debatt vara ett utmärkt tillfälle att visa upp din konst inför hela svenska folket. Fråga om du får och argumentera varför du tycker det är (mer) meningsfullt. Skulle du råka tappa bollarna, utnyttja tillfället för maximal komisk effekt. Sakfrågan kan man diskutera vid ett senare tillfälle under mer ordnade former.

  • 1 februari, 2009 at 14:48

   “Det svaret står inte i mitt manus, kan jag få låna ditt?”

   :-) :-)

 9. MX
  1 februari, 2009 at 16:39

  [fortsättning]

  Bill O’Reilly från FOX har omnämnds i samband med Debatt. För honom är situationen dock lite annorlunda än för Josefsson då han är ett riksbekant otillräkneligt psykfall och mytoman. Han kan därför fara med osanning och ärekränka helt vilt på alla cylindrar utan att riskera åtal – O’Reilly altså – eftersom alla redan från början vet (eller borde veta) att det han säger är strunt.

  Trots att det otvivelaktigt finns vissa likhetspunkter mellan de både programformaten är det inte lika givet att det är just Josefsson som är den mest lämpade att leda sjöslaget. SVT skulle kunna lära sig av FOX och istället anlita, säg Thomas Quick? För honom skulle det då även kunna vara att bra sätt att i samråd med sin läkare (och producenten) påbörja en återanpassning till samhället.

  Om inte direkt en förbättring av programmet så åtminstone en Debatt med utrymme för överraskningar och oväntade synvinklar.

 10. nature
  1 februari, 2009 at 17:01

  @lasse wilhelmson #8
  Uppdrag granskning är precis lika manepilerat som vilken CBS, Sky news eller Fox News sanning som helst. Fast lite mer sant, tror jag, för James Murdochs produktionsbolag litar jag inte alls på.

 11. blingbling
  2 februari, 2009 at 01:51

  #10, MX:

  Tack, du gjorde min dag.

 12. 2 februari, 2009 at 16:02

  Christer: du anar inte hur mycket jag skulle vilja bli det också… Men min fru har ett tvärseriöst yrke och är i stort behov av ytlig underhållning när hon kommer hem.

 13. Karin 1
  18 februari, 2009 at 22:40

  Lasse W har helt rätt – Janne hittar på och vinklar så det knappt blir en siffra rätt. Dessutom är hans metod att ”avslöja små makthavare” att fråga dem samma sak ca 10 ggr tills de är rejält irriterade och snäser åt honom, för att sen visa bara den sista frågan och få det att se ut som om den som intervjuas är ovillig att tala med honom och har nått att dölja… Och även om han blir motbevisad i sin tes att det pågår nått skumt, så sänder han den likförbaskat i ett Uppdrag granskning, med alla motbevis bortklippta såklart. Människan är en bluff.

 14. 24 februari, 2009 at 20:54

  Debatt är mycket bra. Jag missar det aldrig. Många får komma till tals så det är klart man får uttrycka sig kort och koncist. Det är demokrati det – men demokrati och mångfald har väl aldrig varit populärt i vänsterkretsar. Åsas jämförelser med Jerry Springer är helt oseriösa och säger mer om Åsa än om Debatt. Att hon sen i sin oändliga överlägsenhet pratar om pseudoämnen och påstår att Janne inte kan förstå hennas basala resonemang – vad ska man säga. Jag tror hon inte vågar vara med i debatt!

Comments are closed.