Varför är borgerlig press hysterisk?


När jag nyss var på biblioteket och sedan besökte livsmedelshallen så såg jag Expressens förstasida. Jag kunde inte undvika att skratta åt bedrövelsen. De satsar allt på att göra en affär av att Ohly svarade på en fråga som gällde kvinnors amning av sina bäbisar då det är mannens tur att vara hemma med barnen.

Det kan inte vara rädslan för en rödgrön valseger som gör att tidningen reagerar såhär, det måste vara något annat. Det första jag kommer att tänka på är förstås manliga journalister. Medger de att vänsterpartiets förslag är bra så kan det komma surt efter, deras sambos/fruar kan slänga det i ansiktet på dem då de tar till argumentet om att det är bättre att hon stannar hemma med barnen eftersom han tjänar bättre.

De vet att de rödgröna ligger dåligt till så något annat motiv kan jag inte tänka mig. Så trots att rubrikerna handlar om bröstpumpar så är det nog ett exempel på kvinnofientlighet.

it , , , , , , , ab1 ex123 dn123 svd123


21 svar till “Varför är borgerlig press hysterisk?”

 1. ”Det kan inte vara rädslan för en rödgrön valseger som gör att tidningen reagerar såhär, det måste vara något annat.”

  Ja, reaktionen beror på att Ohlys uttalande är förnedrande mot båda kvinnor och bäbisar. Alla tänkande människor borde bli arga över att en grå kommunist sitter och säger att det bästa för kvinnor är att amma i max 7 månader – sedan blir det pumpen!

  Kvinnofientligheten i frågan står Ohly för till 100%.

  Jag använde en pump ibland till mitt andra barn – och tro mig, det var ren tortyr! Jag vill inte utsätta någon annan för detta (förutom möjligen Ohly själv). Knodden måste ju ha mat dock… men jag undrar vilken man som skulle stå ut med att få bröstvårtorna sönderkramade av en maskin timme ut och timme in.

  Jämställdhet måste inte betyda att man delar exakt lika på exakt alla sysslor – särskilt inte som det finns många sysslor som inte går att dela på. Man kan aldrig dela på en graviditet – hur skulle det gå till, operera över fostret till mannens ölmage efter 4,5 månader? Och vi kan heller aldrig dela på en förlossning – hur skulle det gå till, ska vi skära upp mannens mage på pin kiv?

  Kvinnan föder barnen.

  Kvinnan och barnen mår bra av amning.

  Hur länge mina barn ska ammas är mellan mig och barnen och sjukvården – Ohly ska hålla sig borta från min behå.

  • Vad jag vet är det väldigt få 7-månaders barn som lever enbart på bröstmjölk. De flesta av dem mår bra av att få prova äta lite annat också, så att pappan är hemma från 7 månader kan knappast hindra mamman från att amma. Givetvis under förutsättning att hennes jobb inte innebär 24 timmar om dygnet bortavaro. Det finns såna jobb också, men jag tror inte att det är jobb som lejonparten av blivande mödrar kommer att ha.

  • Synd bara att en så viktig fråga hamnar på en så låg nivå. Det är faktiskt nåt som borde diskuteras seriöst.

 2. Ohly gjorde ett för bra intryck, därav den hysteriska mediereaktionen. Det kommer säkert att bli fler högertroll som kommenterar :-)

  • Absolut, problemet var just det att Ohly gjorde bäst ifrån sig av de hittils utfrågade. Därför måste något hittas på som icke-problemet med att ändra lite på amningen efter sju månader. Bröstpumpen var ju bara ett exempel taget ur den utfrågades egna erfarenheter. Allt fler ammar inte alls vid ungefär den tidpunkten (var ju ett borgerligt pressuppror modell mindre mot påstridiga rekommendationer för amning för ett drygt år sedan, men nu är det tydligen full amning für alles som gäller) eller minskar åtminstone ner på det.

  • Va? Skojar du? Det finns inga dagstidningar som är vänstertidningar? Att Aftonbladet har en chefsredaktör som är sosse, och en kulturchef, det betyder inte att tidningen är en vänstertidning. Redaktionen är lika borgerlig som de andra.

   Är det något som är ett Cheap shot så är det din kommentar, men du förstår väl inte bättre. Men berätta för oss andra vilka vänstertidningar du avser?

   • Har du läst aftonbladet på senaste tiden????? Och du menar att den inte är rödvriden? Hur insatt är du, men du förstår väl inte bättre, eller?!!!!!

    • Rödvriden?

     Vakna nu. Ledarsidan och kultursidan kanske, men det är en borgerligt ägt tidning som förespråkar och försvarar borgerligheten. Eller tycker du att deras politiska reporter verkar vara sosse? :-)

 3. Faktum kvarstår:

  Varför är alliansen så rädd för Ohly att man tar varje minimal chans att misskreditera honom?

 4. Du måste inte alls gå tillbaka till jobbet efter sju månader med delad föräldraförsäkring, du får bara inte betalt för längre än så. De flesta mammor tar inte ut 7 dagar i veckan nu, varför ska alla helt plötsligt göra det när denna punkt diskuteras? Det är vanligt att man tar ut 5 eller färre betalda dar i veckan, om man tar 5 räcker det till ca 11 månader. Om man som kvinna prioriterar att vara hemma länge får man väl sprida ut dagarna lite mer och vara beredd att leva lite billigare. Om du inte har råd till det så tjänar du extremt lite, då talar vi deltid i låglöneyrke, eller så har du skaffat dig för höga kostnader och faktiskt, enligt mig får skylla dig själv.

 5. Ärligt talat.. Lars Ohly ”sabbade till det” när det kom till jämställdhet mellan könen, alltså Genus. Han kunde svara bättre me istället visade han bara hur lite han kan,,, och att han som vänsterpolitiker borde veta bättre. Det handlar om hur vi bemöter varandra och hur vi präglas efter våra egna föreställningar om könen, med andra ord.. vårt förhållningssätt. Genus/jämställdhet handlar inte om att frånta utan att ge alla samma rättigheter och inte präglas över stereotypa könsroller.
  Barn behöver BÅDA sina föräldrar eller ALLA sina föräldrar,,(beroende hur familjen är utformad)
  Om ett par vill lösa föräldraledigheten med bröstpump eller ammning är det upp till dem, saken är att de båda ska ha samma rättigheter i föräldraledigheten, och samhället ska inte ställa upp att skilja på vad som är kvinnligt eller manligt.

  Så borde han svara.. han bör skärpa sig lite.. han är trots allt partledare

 6. Förstår inte varför det blev sånt sthåej. I sak har ju Ohly som så ofta förr helt rätt i vad han säger. Vi kommer aldrig få ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen om vi låter familjerna ’välja fritt’. det ’fria valet’ existerar nämligen inte i en stor majoritet av fallen eftersom mannen dels tjänar betydligt mer än sin fru och dels pressas från sin arbetsgivare att vara tillgänglig även efter barnets födsel om han vill få möjlighet till befordran eller d y l.

  På samma sätt så ’straffas’ kvinnor på arbetsmarknaden av att de förväntas ta allt ansvar under den närmaste tiden efter att barnet fötts. De kan i vissa fall missgynnas ekonomiskt genom uteblivna löneförhöjning, detta är lyckligtvis mer sällsynt än förr då de flesta seriösa arbetsgivare ’jämkar’ för att kompensera kvinnan för barnledigheten.

  Vad som är värre är dock att kvinnor, och då särskilt kvinnliga akademiker, inte får samma möjlighet som sina manliga kollegor att avancera inom företaget då de p g a det ojämna uttaget i föräldraförsäkringen föväntas vara frånvarande så pass länge att de inte kan fungera i en chefsstänst.

  Alla dessa anledningar borde dock vara underordnade det faktum att pappan idag p g a orättvisa löneskillnader och press från samhället fråntas chansen att vara med ’fullt ut’ under den allra viktigaste tiden av sitt barns uppväxt. Det om något är sorgligt och MÅSTE motarbetas på alla sätt. Lagstiftning är aldrig ett bra alternativ, men ska vi komma nogonstanns i den här frågan så är det tyvärr det ENDA alternativet.