Vänsterpartister må tiga i församlingen


Idag har vi blivit åsyna vittnen till hur socialdemokraterna hanterat valresultatet och partiets uppenbara ledarkris. Även om den senaste veckan har känts seg utan raka och tydliga besked så pågick en massa arbete i bakgrunden. Igår kom beskedet att Sahlin hoppar av riksdagsuppdraget från och med 1 april 2011, och idag kom beskedet om vem som enligt partiets valberedning bör efterträda henne.

Mats Olsson, Vänsterpartiet i Lund: ”Till skillnad från inom Socialdemokratin är det tabu att diskutera ledarfrågor i Vänsterpartiet. Trots att Vänsterpartiet dras med Sveriges i särklass minst populäre parti-
ledare har Lars Ohly halstarrigt deklarerat att han vill sitta kvar över valet 2014. Debatten har förpassats till en ”Framtidskommission” som diskuterar allt utom just ledarskapsfrågan. Detta garanterar att Vänsterpartiet kommer att vara fortsatt tryggt parkerat runt eller strax över 4 procent av väljarsympatierna. Om inte strax därunder när en på nytt rättviseprofilerad socialdemokrati börjar återhämta sig…

Vänsterpartiet borde lära av både Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Av Socialdemokraterna i att snabbt våga dra de nödvändiga lärdomarna av ett valnederlag.”

Mats Olsson i Lund pekar på Vänsterpartiets oförmåga att få den berömda bakdelen ur vagnen, något som betyder att de nya partiledarna i (S) och (MP) får ett års försprång innan (V) ens har sin kongress. Både kristdemokrater och centerpartister kommer ha extrakongresser vilket betyder att det till och med kan bli fyra partier som kommer att byta partiledare ett år före Vänsterpartiet. Det är inte snällt gjort mot en ny partiledare, att ta över ett parti i motvind må vara en sak, men att få hoppa in när redan slutspurten startat är inte alls snällt agerat mot en eventuellt ny partiledning.

Och som Mats Olsson skriver, debatten är förpassad till en ”Framtidskommission”, något som verkligen inte känns som en satsning på framtiden.

it , , , , , , ab12 ex1 dn12 svd12 svt1 gp1


2 svar till “Vänsterpartister må tiga i församlingen”

  1. JOSEFIN BRINK!!! Jag är inte vänsterpartist, men facligt aktiv och trots att jag tillhör ett annat parti röstade jag på henne och V till riksdagen 2010. Med henne i spetsen skulle V komma långt!

  2. Man måste ange en fungerande mailadress för att få kommentera här! / Jinge