Vänsterpartiet och #occupystockholm?


Idag samlades Occupy Stockholm i en första manifestation, förhoppningsvis kommer den att följas av flera. Man protesterar mot girigheten i finansvärlden och pekar också på det faktum att regeringar talar om att använda skattepengar för att rädda banker som inte har tillräckligt med pengar i sin egen kassa, något som vår egen finansminister också har sagt.

DN: ”Några hundra unga och äldre personer deltog på lördagen i en Stockholms-
version av den numera globala proteströrelsen mot girighet i finansvärlden. Demonstranter i ”Occupy Stockholm” samlades utanför Riksbanken och ropade slagord. Protestgruppen, som i Stockholm kallar sig ”Occupy Stockholm” i analogi med rörelsens namn i en rad städer runt om i världen, samlades på Sergels torg och flyttade sig sedan till Brunkebergstorg, där Riksbanken ligger. På gräset utanför det svenska centralbankskontoret ropades slagord som: ”Vilka är vi? Alla, alla, alla”, ”Vems pengar? Våra pengar” och ”Häng direktörerna i fallskärmssnörena”. På en avstängd fontän hölls spontana tal.”

I ett marknadsekonomiskt system så ska givetvis bankerna gå under och alla som är delägare i bankerna ska hållas ansvariga, men marknadsekonomi gäller uppenbarligen inte när bankerna har spelat bort pengarna, då är det skattebetalarna som ska gå in och skattepengarna ska användas till detta gigantiska monopolspel.

Ska skattepengar användas i ett sådant sammanhang så ska banken givetvis förstatligas direkt, utan att passera Gå. Dessutom finns det anledning att fundera över var vänstern tagit vägen? Jag tittade förgäves på Vänsterpartiets hemsida i morse men hittade ingenting, är det verkligen så att en global vänstervåg är under uppsegling och vänsterpartiet inte är med på banan? (forts nedan..)

Nu ska jag inte påstå något, jag har inte följt vare sig #occupy eller partiet speciellt noga de senaste månaderna, och har jag missat det så lär folk berätta det i kommentarer här. Men jag vet att SvD har skrivit på ledarsidan att folk i New York, Occupy Wall Street, är ”virriga”, således måste de ogilla #occupy vilket givetvis känns lovande..

it Andra om: , , , , , , , , , dn sr svt ab1 ex svd1


18 svar till “Vänsterpartiet och #occupystockholm?”

  1. Det var riktigt trevligt faktiskt, mycket trevlig stämmning. Synd att det är så kallt annars skulle jag nog stannat över natten som vissa tänker göra men jag stack vid fem när mina fötter började domna av kylan, får se till att ta med lite tjockare strumpor nästa gång. De som ockuperar ska hålla en generalförsamling varje dag klockan 4 vid Brunkeberstorg utanför Riksbanken och då är självklart alla välkommna. Gå dit nån dag vettja, gärna imorgon! :) Jag kommer nog gå dit igen imorgon.

    Så som generalförsamlingen går till är att folk anmäler sig för att gå upp och tala, de talar med hjälp av antingen en megafon eller ”human microphone”, dvs att publiken närmare talaren upprepar så att de längre bort kan höra. Sen verkar det praxis att dela in sig i mindre grupper, diskutera, och när man är klar så går en representant för varje grupp upp och talar om vad man kommit fram till i diskussionen. Publiken har ett antal handgester tillgängliga för att indikera om de tycker om det talaren säger, är tveksamma, säger blankt nej, etc.
    Sen blir det lite musik och dans emellanåt förstås, nyttigt för att hålla sig lite varm när det är så kallt. :)

    När det gäller vänsterpartiet så fanns det iaf inga partiflaggor där, men det ser jag som en bra grej, Occupy-rörelsen ska vara partipolitiskt obunden. Dock så attraherar en sån här rörelse såklart av naturliga själ fler vänsteranhängare än höger.

      • Ja det verkar så ja. Jag var där idag, några hade sovit över och det var ganska gott om folk även idag. Går du till Plattan nu så finns det lite pilar (iaf tills de tvättas bort) till Occupy Stockholm också.
        Det var snack om att generalförsamlingen skulle flyttas till 17 varje dag för att funka bättre med jobbtider, men jag kunde inte stanna kvar till den andra generalförsamlingen vid 19 idag där de skulle bestämma sånt och stadgar etc.
        Info om det lär väl komma upp på hemsidan (occupystockholm.org) eller Facebookgruppen/eventet så småning om:
        https://www.facebook.com/groups/261598183877568/
        https://www.facebook.com/event.php?eid=116699875100279

        Och om det inte kommer uppd där postar jag det när jag går dit imorgon.

      • Japp, http://occupystockholm.weebly.com/ verkar vara den som används nu iaf, annars är twitter ett bra ställe att följa med i realtid på. #occupystockholm är taggen isf

        Vet inte riktigt heller var ”vänstern” befinner sig, min gissning är att vänsterpartiet kommer att missa revolutionen helt när den kommer. Detta även om enskilda medlemmar givetvis kommer organisera sig (som jag.) Känns som partiet är helt låst i parlamentarism för tillfället.

  2. Lånebubblor är roliga, de blir så att säga den ultimata bubblan. För genom ökad utlåning ökar man priset på bostäder främst men även på många andra produkter, så som aktier och derivat, men även annat.

    Eller bubblor, enklare åskådliggjort som en ring.
    One Ring to rule them all,
    One Ring to find them,
    One Ring to bring them all and in the Darkness bind them.

  3. Jag var nere en stund vid demonstrationen. Mycket fridfullt. Inte ens kravallstaket vid Riksbanken. Den politiska närvaron som jag kunde se var Iranska Arbetar-Kommunistiska Partiet, Offensiv-trotskister, en cubanska flagga och en svart som kan betyda vad som helst. Inga andra. Att ett V-parti som knappt ens är reformistiskt längre skulle intressera sig för en systemkritisk aktion av den här sorten kan vi väl anse som uteslutet?

      • Vad borde Vänsterpartiet göra då? Deklarera att man ansluter sig till rörelsen, dra dit med 400 medlemmar och smälla upp Vänsterpartiflaggor över hela torget? Det skulle väl inte gynna någon. Att Vänsterpartiet saknas som officiell arrangör i x antal arrangemang om året betyder inte att partiet inte gillar vad som händer.

        Sedan blir det såklart svårare för ett parti som Vänsterpartiet att stödja en rörelse ju lösare organiserad den är: finns inget program, ingen organisation och inga medlemslistor är det ganska riskabelt – ingen vet vilka idioter som ansluter i morgon. Iranska Arbetarkommunistiska Partiet kan göra vad de vill, för de hanterar inte förtroendet hos 300 000 väljare.

        • Vad borde Vänsterpartiet göra då? Deklarera att man ansluter sig till rörelsen, dra dit med 400 medlemmar och smälla upp Vänsterpartiflaggor över hela torget?

          Ja det vore ju käckt.. :-) Nej det är klart att ett i sammanhanget stort parti ska, som parti betraktat, ligga lågt. Men visst hade det väl varit på sin plats att nämna företeelsen på hemsidan? Jag letade för några dagar sedan och fann – ingenting. Flamman har däremot haft några artiklar, vi får väl hoppas att det kommer något i Vänsterpress.

          Det vore såklart riskabelt att ”ansluta” sig, men det är det nog ingen som önskar. Men liite synliga borde partiet vara, men det kanske kommer. Kamraterna kanske bara är lite trögstartade nu när kylan börjat rulla in..

  4. Jag kollade in det i Uppsala. Fick ett intryck av att det inte var så strukturerat. Det var ganska splittrat, och diverse skumma grupper så som Zeitgeist-organisationen fanns där. Verkade vara mest diverse anarkister som var där.

    • Jo så är det förstås. En massa folk från olika grupper, men (V) tycks saknas om man bortser från att vissa medlemmar bryr sig.

  5. Att Vänsterpartiet ej aktivt stöder ”Occupy Wall Street”-rörelsen är väl inte så konstigt. Partiet stöder ju i praktiken kapitalismen, fastän V har en del bra reformkrav. V ville samregera med S för att förvalta den. Vem ska äga produktionsmedlen?

    • ”Att Vänsterpartiet ej aktivt stöder ”Occupy Wall Street”-rörelsen är väl inte så konstigt. Partiet stöder ju i praktiken kapitalismen, fastän V har en del bra reformkrav. V ville samregera med S för att förvalta den. Vem ska äga produktionsmedlen?”

      Jaså, det är lite troll i dig…?

      Jag frestades omedelbart att greppa någon av dina brandfacklor och kasta dem tillbaks till dig, men det känns taskigt. Själv har jag rätt klart för mig hur mitt förhållande är till produktionsmedlens ägarskap och vem som ska tillgodogöra sig företags vinster, i det avseendet är jag nog en rätt vanlig vänsterväljare, som de flesta som röstar på (V).

      Men visst jag blir himla nyfiken på vad du själv anser om de frågorna du berör, stöder inte Du kapitalismen? Kan du inte utveckla vad du själv anser om (V), och det som jag tolkar som en åsikt om att – det (V) pysslar med är revisionism?

  6. Ja, en annan gång. Även jag har ibland röstat på V. Känner flera i V, som uträttar föredömligt solidaritetsarbete av olika slag. Tycker att Pål Stegian har en mycket intressant diskussion i boken ”En gång skall jorden bliva vår”

  7. Nej, det är enligt min och andras kapitalismen som är huvudorsak till en stor del av problemen i världen. Skriver en del om detta i min blogg.
    Vi behöver ett annat, mer demokratiskt ekonomiskt system, som på ett annat, betydligt bättre sätt använder och fördelar jordens befintliga resurser. Och det finns starkare opinion för detta än många tror:I en opinionsundersökning 2009 av BBC World Service med 29 000 svarande i 27 länder (http://www.globescan.com/news_archives/bbc2009) menade endast 21 % att kapitalismen fungerade väl och att ökad reglering inte var en bra idé.
    När kommer något av våra riksdagspartier, från moderata högern till moderata vänstern, att våga ta fasta på detta? Vänsterpartiet försöker jag gärna behandla separat någon gång. Har V ett tydlig antikapitalistiskt program med förslag/tankar/visioner om annat ekonomiskt system?

    Min värdering baseras bl.a på följande fakta:
    -f.a. den mogna kapitalismen genererat allt tätare och allt fler djupa ekonomiska kriser. Enligt en beräkning som citeras av de Vylder 2009 och Stiglitz 2010 inträffade 124 kriser i utvecklingsländer mellan 1970 och 2007;
    -detta har samband med dels en relativ stagnation i den grundläggande ekonomin,med avregleringar inom ekonomin, med en kraftigt ökad finanssektor, nya ekonomiska instrument (derivat, subprimelån etc) och ökad spekulation. 7:de AP-fonden har förlorat miljarder av medborgarnas pengar i risktagande;
    -kriserna har medfört att enormt stora belopp från medborgare, som ej orsakat krisen, jämte inflationsdrivande nytryckning av sedlar, används för att söka rädda ett sjukt system (Grekland, Italien, USA etc);
    -den ekonomiska utvecklingen i dagens ekonomiska system sedan länge också utmärks av ökande ekonomiska skillnader, ökad arbetslöshet (i USA är den reella arbetslösheten omkring 20 % enligt officiell statistik) och ökad utslagning. (Se på ungdomsarbetslösheten i Sverige, och notera att 40 miljoner medborgare i USA helt eller delvis lever på matkuponger.) Enligt uppgifter i ”Economic Report of the President” (Table B-33) år 2011 har medianlönen ej stigit på drygt 35 år. År 1974 låg den 324 US Dollar i veckan, i det justerade dollarvärdet 1982-84, medan den låg på 297 US dollar år 2010, dvs. en minskning med drygt 13 %.) (Enligt den svenska regeringens fattigdomsgräns på 112 000 kronor per år i disponibel inkomst hade enligt regeringen drygt 12 procent av Sveriges befolkning en ”låg ekonomisk standard” år 2007. 1991 var motsvarande andel 7,5 procent.)
    -Mellan 1979 och 2004 ökade den genomsnittliga disponibla inkomsten hos den fattigaste femtedelen av USA:s befolkning med 9 procent medan den ökade med 69 % (7,5 gånger mer) hos den rikaste femtedelen (Skarstein, 2009);
    – Enligt ekonomitidskriften Forbes äger de 400 rikaste i USA nästan lika mycket som de 50 % (150 miljoner invånare) i USA som äger minst;
    – 1/3 av jordens befolkning lever i fattigom (FN Human Development Report 2010);
    – världens staters politiska och ekonomiska elit inte förmår att seriöst ta sig an den avgörande klimat- och miljöfrågan, främst till följd av att hänsyn till intresset hos enskilda företags tävlan i ett osunt och odemokratiskt system;
    -skuldsättningen hos enskilda och hos många ledande ekonomier ökat under senare år. (1970 motsvarade den inhemska skulden i USA 100% av dåvarande BNP, medan den år 2007 uppgick till 346 %. Hushållens skulder ökade under samma tid från 0,5 biljoner US Dollar till 13, 8 biljoner, vilket motsvarar 100 % av BNP år 2007.);
    -USA med stöd av f.a. G7 kunnat använda IMF och Världsbanken för att motverka och störa ekonomisk utveckling i fattiga länder, och ibland sko sig på andras, svagares bekostnad;
    -ekonomiska spekulationer avgjort bidragit till höga matpriser och svält;
    -girighet premieras och ökat, medan solidaritet mellan människor minskat, vilket bidrar till ökad ohälsa (Se boken Jämlikhetsanden, bl.a rescenserad av mig i Läkartidningen);
    * Kapitalismen baseras på massor av företag, med allt större dominans för storbolagen (Officiell statistik), där var och ett sträver efter allt större vinst. Det är då en fördel med låga löner, få anställda, affärshemligheter (hur många miljarder skulle kunna sparas, t.ex. till för lägre läkemedelspriser, om läkemedelsbolagen samordnade sin forskning har jag som läkare ofta tänkt), att avstå från kostnader för insatser för att förbättra miljön och motverka klimatförsämringar.

  8. Det var en otroligt långtravande kommentar. Hade det inte räckt med att skriva att kapitalismen är roten till allt ont, om det nu är det du tycker?

  9. Occupy Wall Street is a people-powered movement that began on September 17, 2011 in Liberty Square in Manhattan’s Financial District, and has spread to over 100 cities in the United States and actions in over 1,500 cities globally. #OWS is fighting back against the corrosive power major banks and unaccountable multinational corporations wield against democracy, and the role of Wall Street in creating the economic collapse that has caused the greatest recession in nearly a century.

    The movement is inspired by popular uprisings in Egypt and around the world, and aims to expose how the richest 1% of people are writing the rules of a dangerous neoliberal economic agenda that is stealing our future.

    http://xxxxxxxxx