Sahlinaffären – Vänsterpartiet definitivt avhängt


Idag i morgonekot avslöjas det att Mona Sahlin och språkrören nu ska ut på en liten turné för att bli fotograferade i tidningarna. Det kan inte röra sig om att träffa väljarna eftersom rätt så många av dessa är missnöjda med turnésällskapet.


Lars Ohly berättade i P1-morgon
att han inte var medbjuden på resan och det finns absolut ingenting som talar för att Mona Sahlin kommer att ändra inställning i den frågan. Vänsterpartiet har sagt att man vill samarbeta och att man inte ställer några ultimata krav, Wetterstrand har kontrat med att det kan bli samarbete efter valet om inte (s) och (mp) skulle få egen majoritet.

Personligen tror jag att många vänsterpartister för närvarande är på väg att explodera av ilska inför den nonchalans som Sahlin uppvisar. Det skulle vara enormt intressant att sitta som en fluga i taket och lyssna på vad vänsterpartiets ledning talar om. En hyfsad gissning är att de inte talar med det språk som deras mödrar uppmanat dem till då de var i den ålder de fortfarande lyssnade på dessa. Det finns skäl att förmoda att svordomarna står som spön i backen.

Samtidigt som (v) får ett ökat tillskott av röster från både (s) och (mp) så kommer antagligen många missnöjda välja att rösta på det enda missnöjes-
partiet. Det kan givetvis bli så många missnöjda så att både (v) och (mp) står utanför riksdagen 2010. Om partierna blir kvar i riksdagen så har Sahlin ställt till det så att vänsterpartimedlemmar och deras sympatisörer skulle bli provocerade om partiet medverkade till att hon blev statsminister, vilket ställer partiet i en utomordentligt prekär situation.

En fluga i taket vore inte dumt att vara, som sagt. Samtidigt så kan vi inte räkna med att det kommer att läcka från vänsterpartiet, och det är väl lika bra det. Det finns anledning att förmoda att diskus-
sionerna som pågår avslöjar att vänsterpartister inte är speciellt pragmatiska i alla lägen.

Jag antar att statsvetare rynkar pannorna i dessa dagar. Det är svårt att bedöma hur Sahlins agerande kommer att påverka det politiska livet i Sverige framöver, de som skällde på Göran Persson måste rimligen sakna honom idag. Det finns en del som talar för att vi kommer att få en situation som alltmer liknar den amerikanska, ett tvåpartisystem, med ett ”liberalt” och ett konservativt parti.

Det jag personligen hoppas på är förstås att temperaturen stiger rejält när det gäller inrikes-
politiken, värt att hoppas på men kanske inte så troligt. Det blir nog som sossarna önskar, väljarna hamnar på läktaren. HD1 SDS AB1 DN12 SvD123 it

Anknyter: Magnus A Alvo Pasteysplats Lindahl Hannes Svensson Lasse Claes Krantz

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Sahlin, Blåtunga, Wetterstrand, Eriksson, Ohly, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Sosseväljare, Supporters, Högerfalang, Val 2010, Politik[/tags]


11 svar till “Sahlinaffären – Vänsterpartiet definitivt avhängt”

 1. Jinge att visa en häxa är nog inte så klokt, tänk om du skulle vilja göra en kommentar på S-info och länka till din site, tänk om du skulle göra det då skulle du bli raderad direkt som jag blev.

  ”Ett inlägg av Kjell Sjöström raderas enligt reglerna för publicering på S-info. Orsak: Angrepp på person med vanärande tillmäle (häxa).”

  Observera att jag hade en länk till en post där jag frågade mig om Fru Sahlin var ”en slags häxa”? i kommentaren så nämnde jag bara följande frågor:

  Mona Sahlin enligt Aftonbladet.
  “Fråga: Är det rätt att bomba i Afghanistan och lemlästa barn, kvinnor och andra oskyldiga?
  Svar: Ja, det tycker jag. …”

  Med anledning av det så följer följande frågeställningar

  1. Varför är det rätt att lemlästa och döda oskyldiga barn i Afghanistan?

  2. Vad är det som gör att barn i olika länder har olika rätt till livet i dina ögon?

  3. Hur låter din beskrivning av skyldiga barn?

  5. Vad är det ni sysslar med på bilderbergergruppens möten?

  Vi ökar nu på med en fråga till om uteslutningen av V

  6. Vem mer än Du fattade beslutet att det skulle bli s+mp enbart och när fattades det beslutet?

  Om jag skall vara riktigt ärlig så tror jag att det vara frågorna som dom ville skydda sin ledardam från att se, vissa socialdemokrater verkar vara rädda för att Mona inte skall palla trycket och hoppa av som förra gången, och då åker censurtankar upp för att issolera henne från konstiga frågor.

  Bloggaren KAS

 2. Häxan på bilden borde nog spegelvändas så att den flyger ut mot högerkanten.. :-)

 3. Gör den inte det menar du Biz?

  Kas! Det bara blev en sådan, jag hade nämligen tänkt skriva om sådana, men avstod. Det är kanske inte så illa tänkt egentligen, mer lite lustigt…

 4. Jinge, Vänsterpartiet får till viss del skylla sig själva för att de hamnat i den här situationen. Lars Ohly gick ut tidigt och deklarerade att (V) skulle köra sitt eget race fram tills valet. Och det totala motståndet mot budgettaket var inte så smart det heller.

  Därmed inte sagt att Fr Sahlin skött situationen på ett bra sätt, tvärtom. Som ledare för det största opposionspartiet är det hennes uppgift att försöka få ihop ett fungerande ”lag” och det gör man inte genom att gå fram så okänsligt som hon gjort.

 5. Ash, det är ju korkat med allianser innan valet. Detta leder bara åt ett håll – bildande av 2-partisystem.

 6. Jag och min familj har nu accepterat att vi är vänsterpartister.
  Tack Mona för att öppna våra ögon.

 7. Alliansens fördjupade samarbete är en större fara för demokratin än vänsterpartiets ”avhängning”.

  Om det parlamentariska läget efter valet tvingar politikerna att sätta sig ner och diskutera alternativen så kommer de också att göra det oavsett om det råkar vara ett vänsterparti som ska med eller en allians som ska brytas för att förhindra naziromantikerna…

  Vi väljare förlorar på av politikerna dikterade allianser (oavsett om det är borgerlig allians eller rödgrön sådan). Politikerna gör upp före valet och tar därigenom ifrån oss en del av vår demokratiska makt!
  På längre sikt riskerar detta att spä på politikerföraktet och skapa en situation liknande den i USA med två likartade alternativ.

 8. Tharand, din synpunkt om alliansdiktat är något som borde belysas mycket mer. Jag skulle tro att det är också en av orsakerna till att SD får handlingsutrymme eftersom de 7 andra partierna stänger in sig en bur och fjärmar sig alltmer från sina egna väljare.

 9. Jinge tror inte att Vänsterpartiets ledning är så snäll när den diskuterar muppar och sossar internt. Ni kan få EN replik från senaste PS-mötet: ”Jag har lovat att vänta med att bita Peter Eriksson i benet tills jag fått rabies!”. Gissa ni vem som sa det; jag säger inget!

 10. Mats E!

  Kul att höra att PS-medlemmarna uttrycker sig PRECIS som undertecknad. Jag letar f.n. intensivt efter länder där man kan hitta rabiessmittade djur/människor för att bli smittad och gå till verket… :-)