Välfärden försämras


Lena Mellin i Aftonbladet hävdar att det är rimligt att Försäkringskassan får sämre resurser, och det kanske det är om man som regering vill försämra möjligheterna för vanligt folk. En ekonomisk åtstramning drabbar alltid i första hand dem som är beroende av Försäkringskassans tjänster, inte Danderydsborna.

Jag får en stark känsla av att man anser att det är politiskt omöjligt att dra åt tumskruvarna ännu mer för de sjuka, men spara pengar på dem kan man ju göra ändå genom att dra ner budgeten till den myndighet som ska betjäna dessa människor. Men det är en konstig tingens ordning tycker jag, det rimliga hade väl varit att förstärka Försäkringskassan så att deras ansträngningar att rehabilitera människor och få ut dem i arbete hade kunnat ökas.

Och det sänder dessutom lustiga signaler, dagligen står den häst-
svansförsedde i TV och säger att tillväxten slår rekord efter rekord, vi vet dessutom att Vattenfall AB pytsar in miljardbelopp till statskassan genom sitt ständigt pågående rån av privatpersoner. Likafullt anser regeringen att man ska fortsätta den sociala nedrustningen, det blir en mer än övertydlig högerpolitik.

Å andra sidan leder det givetvis till att Sverigedemokraternas antal ledamöter i Sveriges Riksdag kommer att öka ännu mer 2014. På vår väg mot ett nytt Fattigsverige så kommer det politiska missnöjet att accelerera, det får till följd att SD kanske når närmare tjugo procent i nästa val, således kan moderaterna känna sig säkra på regeringsmakten i ytterligare fyra år. Jag undrar om det är så de tänker. – it , , , , , ab1 ex dn1 svd svt1


21 svar till “Välfärden försämras”

 1. Ja det handlar om destruktion av hela samhällsapparaten. Högern vill att så lite pengar som möjligt ska läggas på sjukvård, socialvård, skola, omsorg och äldrevård. Kan man inte jobba ihop till vad det kostar så ska man bli utan. Man säger det inte högt, men det är vad man menar. Det är en ”tärande” som konsumerar sådant, de som bor på Östermalm har redan pengar, de behöver inte bekymra sig.

 2. Det var dumskallar som röstade fram alliansen, det kommer vi aldrig ifrån. Nu nedrustas välfärden bit för bit, då kostar det inget att låtsas som om vi kommer att ta bättre hand om papperslösa flyktingar och annat, de kommer ju med nuvarande regim utvisas…

 3. Än en gång har kd svikit dom svaga i samhället som dom säger att dom värnar så mycket om. Hyckleri.

 4. Micke, det är meningen att ”papperslösa flyktingar” ska utvisas eftersom de vistas i landet illegalt.

  Tyvärr så anpassar sig väl bara välfärdsstaten till resten av världen.
  Det blir så här om man ska känna bygga en välfärdsstat för alla som vill, det blir inte så mycket välfärd kvar helt enkelt. Det är ingen obegränsad källa ut resurserna är begränsade i välfärdsstaten.

  Alltså är vänstern lika delaktiga. Ett hån mot arbetarklassen att skapa en underklass.

 5. Jag anser att vi ska sätta stopp för alla flyktingar i fem-sex år nu. Alla kvotflyktingar och/eller dom som har flyktingstatus enligt FN:s regler. Vi har tagit emot ett mycket stort antal flyktingar från Iraq, och nu är det dags att de krigförande länderna, främst USA, ska ta emot. Vi borde från och med nu inte bevilja en enda irakier uppehållstillstånd utan hänvisa till landet som orsakat deras misär. Givetvis ska vi fortsätta att ta emot anhöriginvandrare, sådana som redan har släkt här i landet, men det får bli slut tillfälligt på den invandringsvåg som förra regeringen startat och som denna struntar helt i. Man kan ju undra varför regeringarna skiter i detta, jag vet inte. Antagligen vill de verka civiliserade, men det finns inget civiliserat i att låta folk komma hit och mötas av ren rasism och främlingsfientlighet, som har blivit resultatet av invandringen. Fem års totalt uppehåll, utom för anhöringinvandring och liknande, så hinner vi ägna resurserna åt att ha hand om dem som vi redan har här. DEt får gärna kosta, det är bättre att de betalar mycket i skatt än att de ska leva på olika slags stödåtgärder. :-)

  • Mats S
   Flyktningproblematiken bör Sverige med hjälp av EU ta upp med bl a USA. Det är inget som Sverige skall överlåta till enskilda släktningar.
   I övrigt är dina synpunkter typiska SD. Dvs stänga gränsen och köra huvudet i sanden skall lösa problemet med att svenskar behöver integreras till världssamfundet.
   Det behövs konkreta åtgärder för att ta bort den svenska främlingsfientligheten

 6. Alliansens agenda är att förvandla Sverige till en mini version av USA! Snart står 50 000 000 människor i Sverige utan välfärd och allt alla kan göra är att sucka lite lätt och trycka på like knappar på Facebook! Vet inte om jag ska sätta en leende Smiley här eller en gråtande! :-) :-(

 7. Begreppet ”välfärd” betyder något helt annat för borgare än vad det gör för oss normala människor.

 8. eftersom dom skulle spara är det ju tur att de iaf inte drog ner på aktivitetsstödet:/

 9. Lena Mellins senaste artikel i AB är nog det mest korkade jag läst av henne;

  Menar hon att alla som någon gång besökt ett FK-kontor har egentligen inte haft något behov att göra detta besök?
  Folk kanske bara hänger på FK av ren illvilja eller kanske av lathet?

  Mellin:
  “När Inspektionen för socialförsäkringen synade Försäkringskassan i sömmarna konstaterade de att produktiviteten ökade under 2000-talets första decennium. Men med ett markant undantag – sjukförsäkringen. Det är Försäkringskassans största verksamhet.”

  HUR mäter man produktivitet på sjukförsäkringen?
  Ska det gå ännu fortare att ge ett avslag?
  Så får den som orkar och kan begära omprövning och hoppas på att då få en rättssäker handläggning av sin ansökan? Så upplever många redan idag att det är och att det helt klart kan löna sig att begära omprövning av FKs första beslut.

  Och all rehabilitering som sjuka utlovats? Ska den helt och hållet skötas av Arbetsförmedlingen?

  Mellin:
  “Det är lätt att förstå att Försäkringskassan, dess ledning och dess personal, upplever att de jobbar i motvind och att regeringen nu vill göra ont ännu mycket värre.

  Men allvarligt talat, alla andra måste jobba smartare och mer kostnadseffektivt. Varför inte även Försäkringskassan?”

  Det kom häromdagen en rapport om att personal på FK och AF går på knäna och riskerar att drabbas av utbrändhet /utmattningsdepressioner…
  Hur hårt kan man pressa människor, personal och sjuka?

  Och “kostnadseffektivt”?!
  Sjukförsäkringen ger miljardöverskott.
  Det är väl “kostnadseffektivt” så det räcker och blir över?

 10. I många fall, hänvisar man folk till internet på Arbetsförmedlingen, trots att man har massa s.k. jobbcoacher och jobbmatchare som kostade staten miljarder i onödan.
  Inte så konstigt att man sågar bort Försäkringskassan med hänvisning till internet.
  Vet inte hur en ensamstående mamma med små barn ska hinna plugga och läsa en massa papper tills hon äntligen fyller i en ansökan, utan kommunikation med någon som kan förklara. Hur många gånger kommer hon att få avslag eller försenad barnbidrag tills hon äntligen fyller i alla rutor rätt? Den fråga kan ställa bara vi som har barn och förstår vardags press och krav med barn.
  Funktionshindrade? Pensionärer? Folk med invandrarbakgrund?

  Jag visste att höger-politik är ett hot mot mest svagaste i samhället, men jag visste inte att det kan gå så långt.
  Först man gjorde var att såga bort A-kassa, sen trampade man på folk genom sjukförsäkringar och nu Försäkringskassa. Arbetsförmedlingen har blivit cirkus.
  Go`natt Sverige!
  Hoppas att vi alla vaknar ur en mardröm!

 11. Jag tycker att dessa skenheliga idioter i KD, ska hoppa av från de borgeliga även övriga i regeringen, ska ta sitt ansvar. Och se till att vanligt fattigt folk ska överleva, de hjälper ju till att folk ska dö pga att inte ha råd med mediciner. Se istället till att Apoteksbolagen inte ska ta ut ockerpriser på all medicin.

 12. Och 20 år senare så känns väl inte tuffa Sverige särkilt nytt längre? Vissa kvällsblaskor skriver som om ”folkhemmet” nyss lagts ned & vi alla minns ”välfärdsgodiset” som det vore igår det togs bort? Verkar vara tänkt att ska kittla samma minnesreflex som när ”jobben!” nämns som självklarheter som bara tillfälligt försvunnit & snart återkommer. Många läsare begriper ingenting & journalisterna är gamla utan kontakt med omvälvande händelser på markplanet. Undrar dessutom när ”krisen” anses avblåst och alliansen börjar anses som ansvariga för den politik de för? Eller är ”krisen” numera permanentad & alla är evigt tacksamma för alla sparåtgärder som då är ”nödvändiga”? Kan det ”gå som tåget” på övervåningen & ändå vara ”kris” på gatan utanför? Det kanske det kan?