Valet i Grekland – Vänsterseger med fortsatt medlemsskap i NATO och EU?




På söndag äger det spännande valet i Grekland rum. Blir det vänsterseger genom Syriza? Men är Syriza, som gått mot mitten, verkligen ett vänsterparti nu? Varför blåser det ”vänstervindar”? Och är det verkligen ”vänstervindar”?

Enligt de senaste opinionssiffrorna får SYRIZA får mellan 25-30%, Ny demokrati ca 20-25%. Greklands Kommunistiska Parti, fascistiska Gyllene Gryning och ”Floden” 5-7 % vardera. PASOK, som varit socialdemokratiskt regeringsparti under många är har delats i två grupperingar och det är osäkert om något av dem kommer in i parlamentet.
Syrizas ledare

Vid riksdagsvalet juni 2012 vann konservativa Ny demokrati med nästan 30 % av rösterna och 129 platser i Greklands parlament med 300 platser, inklusive 50 platser som tilldelas det vinnande partiet enligt lag. SYRIZA fick 27 % av rösterna och 71 platser, medan PASOK fick 12 % av rösterna och 33 platser. Högerpartiet Oberoende greker fick 7,5 % av rösterna, Gyllene gryning 7 %, Demokratiska vänstra styrkorna 6 % Greklands kommunistiska parti 4,5%. Sedan dess har Ny demokrati och PASOK regerat tillsammans. Vid tre olika tillfällen i december förra året försökte parlamentet att rösta fram en ny president. Det misslyckades och man måste utlysa nyvalet

Några bakgrundsuppgifter

Nu ungefär fyra år efter krisen tydligt inleddes har den sociala situation blivit mycket svår för arbetarklassens och den absoluta folkmajoritetens.
* Omkring ca 1,5 miljoner arbetslösa (utan något ekonomiskt stöd), medan ungdomsarbetslösheten ligger på 49%. Omkring 56% av unga kvinnor är utan arbete!
* Vidare tjänar ca 1,5 miljoner arbetare mindre än 5 000 kronor/månad före skatt, med ofta osäkra anställningar.
* Samtidigt ligger priset på varor och tjänster på ungefär samma nivå som i Sverige.
* Den genomsnittliga ålderspensionen är ca 700 euro/månad.
* Skatterna har ökat för att leverera ännu mer kapital till banker och företag, med den grekiska staten som mellanhand.
* Företagen fick före krisen ekonomiskt stöd av grekiska staten och EU för att flytta verksamheten till låglöneländer för att öka sina vinster.
* IMF krävde minskade statsutgifter med 10 procent och 40 procents reduktion av hälso- och sjukvårdsbudgeten i Grekland. Antalet självmord har ökat kraftigt, liksom självmorden. Antalet HIV-fall ökade med 52 procent, sedan man slopat HIV-preventivt arbete. Vårdköerna ökade och tillgången till insulin minskade så att 50 000 diabetiker hade svårt att få insulin. Antalet besök på grekiska kostnadsfria eller billiga »gatukliniker« tiodubblades.

Inte att undra på att stora demonstrationer förekommit!
Grekland demonstration

Kajsa Ekis Ekman har följt Syriza sedan 2011 och ”träffat deras partiledare flera gångerr” och skriver ”Att grekerna går till vänster är helt rationellt. Det står klart att det program som trojkan (ECB, EU och IMF) har underkastat Grekland med hjälp av koalitionsregeringen har varit ett ekonomiskt fiasko. När Grekland gick in i trojkans program låg statsskulden på 120 procent och arbetslösheten på 13 procent. Idag ligger statsskulden på 177 procent och arbetslösheten på runt 30 procent. Ungdomsarbetslösheten har nått upp till siffror runt 60 procent. Utbildade ungdomar har lämnat landet en masse. Trojkan har haft fem år på sig och använt nära 300 miljarder euro och landet är i betydligt sämre kondition nu.
Kajsa Ekis Ekman

Istället för att investera har man tvingats skära ned bl.a. för att IMF som vanligt har krävt det. Detta har medfört att ekonomin krympt och skulden växt. De hundratals miljarder som trojkan lånat ut har enbart gått till att betala tillbaka landets gamla lån, främst till franska och tyska banker som lånat landet pengar. Som motkrav har Grekland tvingats att stänga 50 sjukhus, avskeda offentliganställda, privatisera järnväg, sälja ut stränder och sänka minimilönen.” Påminner om USA:s räddning av sina banker. Men USA kan finansiera detta via sedelpressen och sin dominerande valuta, och behöver inte går till IMF, som man kontrollerar.

Vad vill då Syriza?

SYRIZA uppkom som en allians mellan flera och olika vänstergrupper, alltifrån ”maoister, trotskister”, miljövänner till vänstersocialdemokrater. Det tämligen starka grekiska kommunistpartiet KKE är inte med och ser på SYRIZA som «kapitalismens nye vänster-alternativ».

Syriza 40-punktsprogram från 2012 tar upp flera faktiska problem som nämnts ovan och hade krav som ”Förstatliganden av bankerna” och ”Grekland ut ur NATO”.

Förändringar enligt ovan framträder i ”Thessaloniki-programmet” som antogs i september förra året. Syriza vill
•Genomföra offentliga investeringer utan begränsning i Stabilitets- och tillväxtpakten.
•genomföra en «Europeisk New Deal» med offentliga investeringar finansierade av den europeiska centralbanken (ESB).
•Kvantitativa lättnader av ESB med köp av statliga skulder.
Enligt Syriza kostar programmet Grekland 11,4 miljarder euro, medan det inbringar 12 miljarder.
* Enligt tidigare aktuell information (Radio P1 idag) vill Syriza införa minimilöner, höja pensionerna och öka den starkt nedskurna offentliga sektorn.

Syriza hävdade för bara ett år sedan att man skulle riva upp tidigare regeringsbeslut och avskriva skulden, men ändrade detta till att man skulle förhandla med trojkan (EU, IMF, ECB) om att avskriva stora delar av den överenskommelsen. Sedan framförde man att det inte gick att riva upp regeringsbesluten men man skulle försöka situationen för de sämst ställda. Nu har kraven återigen sänkts till en vilja att förhandla om en mindre del av skulden.

Pål Steigan påpekade i ett blogginlägg 21/1 att Syrizas karismatiska ledare Alexis Tsirpas tar efter en del av Obamas retorik då han talar om ”hopp och förändring”. I ett tal i Texas sa han «Jag tycker att vi har haft en konstruktiv diskussion med Washington om krisen i eurozonen.”

I en artikel 21/1 skrev Tsirpas ”Syriza är inte något hot mot Europa utan förnuftets röst, alarmklockan som kommer att lyfta Europa upp från dess letargi. Därför behandlas Syriza inte längre som ett hot som 2012, utan som en utmaning till förändring”
Sjöstedt och Björklund

Ändå är företrädare för kapitalisterna rädda. Folkpartiledaren Jan Björklund är en sådan, och pläderade för en fortsättning på de senare årens politik vid en radiodebatt med V:s Jonas Sjöstedt igår. Kajsa Ekis Ekman har påpekat: ”Financial Times skriver ”Hotet från Grekland” ”Experter varnar: situationen är kritisk i Grekland” skriver affärstidningen CNBC. ”Politiska risker tillbaka i Europa” skriver SvD. ”Grekland kan komma att kastas ut ur euron” hotar ECB:s president Mario Draghi.” De är nog rädda för att vad de uppfattar som den nya radikala vänstern hamnar i regeringsställning för första gången. Syriza har gått om socialdemokraterna, gått om högern, gått om kommunisterna och leder inför valet den 25 januari. Jag är ingen expert på Grekland, men tror bestämt att de oroar sig i onödan.

Europa kan vänta sig politiska jordbävningar i år menar forskare vid Economist Intelligence Unit (EIU) enligt BBC. EIU menar att den mest omedelbara politiska utmaningen blir valet i Grekland. De anser att en Syriza-regering ”skulle vara mycket destabiliserande, både nationellt och regionalt. Det skulle nästan säkert utlösa en kris i förhållandet mellan Grekland och dess internationella borgenärer, eftersom skuldavskrivningar är en av de viktigaste punkterna i Syrizas politik plattform. Detta skulle sända chockvågor genom EU och fungera som en katalysator för politiska omvälvningar på annat håll.”

Nyliberala EIU skriver i oro ”En våg av folkliga protester har svept genom Europa, Mellanöstern, Nordafrika och Latinamerika under de senaste åren. Andra regioner som Asien och Nordamerika har varit mindre känsliga.” Det faller utanför ramen att försöka penetrera denna viktiga fråga i just detta blogginlägg.

För att återgå till Grekland tror jag att oavsett vilken regering som bildas efter valet kommer politiken sannolikt inte att ändras så mycket. Det är en politik som går emot arbetarklassens och folkets intressen och stödjer kapitalets intressen. Det verkar som om Syriza i sin högervandring blivit ett slags ganska vanligt nutida socialdemokratiskt parti.

Kajsa Ekis Ekman, som kan Grekland mycket bättre än jag har en något annan bedömning, och menar att valet kan få en internationell påverkan då hon anser ”För efter Syriza kommer snart Podemos också i Spanien, och vi kan ha två vänsterpartier vid makten. Då kommer vänstervågen med all säkerhet att sprida sig norrut. För nu, nu utmanas nedskärningspolitiken på allvar. Håll i er, nu vänder det!”

Hoppas hon får rätt och jag har fel!


http://www.etc.se/ledare/historiskt-val-den-nya-vanstern?utm_source=sprinkle&utm_medium=widget&utm_content=www.etc.se http://www.etc.se/ledare/historiskt-val-den-nya-vanstern?utm_source=sprinkle&utm_medium=widget&utm_content=www.etc.se

intressant.se jinge människan, , , , , , ,

Radiodebatt 22/1 DN Nyhetsbanken om Grekland SKP om GreklandPål SteiganSyrizaledarens artikel 21/1 DN Debatt 24/12 2013 SvD 24/12 DrCais blogg Blogg -Apostlagärningarna
Fotolasses blogg Röda Malmö Knut Lindelöf DN Debatt 24/12 Bloggaren Peter Linden BBC-undersökningCleveland LeaderSKP-blogg Anders Svenssons bloggDN 23/12 Karin BojsDN 10/2 2012 DN 4/10 2012 DN 23/8 2012
Nina Björk DN 19/9 2012SVD 2/5 2012Expressen Aftonbladet 7/8 2012 DN1 2011 DN2 2012 DN3 2011 SVD1 2011 SVD 2011